Računalništvo, telefonija
05.06.2017 22:40
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple na predstavitvi novosti presegel samega sebe

..Pri Applu so se tokrat še posebej izkazali, saj so na nedavni konferenci WWDC 2017 (Worldwide Developers Conference) predstavili zvrhan koš novosti, ki so presenetile tudi največje poznavalce..
Apple je na konferenci WWDC 2017 predstavil bogato paleto novosti!
Apple je na konferenci WWDC 2017 predstavil bogato paleto novosti!

Prvi mož Appla, Tim Cook, se je v uvodu konference pohvalil s tem, da ekosistem podjetja vključuje že 16 milijonov razvijalcev, ki skrbijo za to, da imajo uporabniki njihovih naprav vedno na voljo bogato paleto aplikacij in iger. Poleg tega je v uvodu poudaril tudi sodelovanje s podjetjem Amazon, katerega storitev Premier Video bo že letos na voljo vsem uporabnikom večpredstavnostne naprave Apple TV.

Apple watchOS 4

Programerji podjetja Apple so za pametno ročno uro Watch pripravili že četrto različico mobilnega operacijskega sistema watchOS. Pri novosti izstopa predvsem pametnejši uporabniški vmesnik, ki je povezan z digitalno asistentko Siri. Uporabnikom je odslej omogočena izmenjava podatkov z opremo v telovadnicah, kar naj bi pripomoglo k še kakovostnejši vadbi.

MacOS High Sierra

Precejšnjih izboljšav je bil deležen tudi operacijski sistem MacOS za Applove osebne računalnike. Novost z oznako MacOS High Sierra prinaša izboljšan spletni brskalnik Safari, ki naj bi bil daleč najhitrejši brskalnik za omenjeni operacijski sistem. Ta med drugim prinaša še možnost blokiranja samodejnega predvajanja video vsebin ter je opremljen s sistemom za preprečevanje posega v zasebnost in sledenje uporabnikovim aktivnostim na spletu. Poleg tega se MacOS High Sierra ponaša z izboljšanimi funkcijami za urejanje slik, novo različico Applovega datotečnega sistema ter boljšo podporo za video format 4K. Poleg tega je Apple pri posodobljenem operacijskem sistemu izboljšal tudi sistem za navidezno resničnost.

Prenovljeni iMac

Pri Applu seveda niso mogli mimo prenove osebnih računalnikov iMac, ki so zdaj bogatejši za zmogljive Intelove procesorje s sredicami Kaby Lake. Novinci se lahko pohvalijo še z večjo količino sistemskega pomnilnika (do 64 gigabajtov), večjimi hibridnimi trdimi diski Fusion (do dva terabajta) in s polovico hitrejšimi pogoni Solid State. Tu sta na voljo tudi priključek USB-C ter ločena grafična kartica AMR Radeon s polno podporo za navidezno resničnost, ki je med uporabniki vse bolj priljubljena.

iMac Pro

Osebni računalniki iMac Pro so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, saj jih odlikuje izjemna strojna oprema. Ti računalniki so opremljeni z ohišjem v sivi barvi, za vstopno različico pa bo v Združenih državah Amerike treba odšteti kar preračunanih 4.440 evrov. Novost bo naprodaj decembra letos, Apple pa bo vse podrobnosti o novih zmogljivih računalnikih predstavil šele tik pred začetkom prodaje.

iOS 11

Na letošnji konferenci WWDC 2017 so na svoj račun seveda prišli tudi uporabniki Applovih mobilnih naprav, saj je tehnološki gigant zanje pripravil mobilni operacijski sistem iOS 11. Novost prinaša možnost pošiljanja denarja preko aplikacije Apple Pay kar preko aplikacije za kratka sporočila. Digitalna asistentka Siri je dobila možnost glasovno podprtega strojnega učenja, prenovljeni grafični vmesnik in možnost prevajanja med podprtimi jeziki. Z uporabo novosti bodo videoposnetki shranjeni v formatu HEVC z boljšo kompresijo, medtem ko bo format slik JPEG zamenjan z veliko boljšim formatom HEIF (High Efficiency Image Format). Številnih prenov je bil deležen tudi nadzorni center, medtem ko lahko navigacijski sistem Maps po novem uporabljate celo za nakup vstopnic za prireditve ali letalskih vozovnic. Voznikom bo prišla zagotovo v poštev možnost “ne moti med vožnjo”, saj se bo telefon preklopil v tih način vsakič, ko bo zaznal, da se nahajate v avtomobilu. Izpostaviti velja še boljšo podporo za navidezno resničnost, ki se med uporabniki mobilnih naprav vse bolj uveljavlja, saj je razpoložljivih vsebin iz dneva v dan več.

Mobilni operacijski sistem iOS 11 je že na voljo razvijalcem, poskusna različica pa bo uporabnikom novejših Applovih mobilnih naprav na voljo že konec junija. Končna različica novosti naj bi bila na voljo za prenos jeseni.

Novi iPad Pro

Precejšnjih izboljšav je bil deležen tudi profesionalni tablični računalnik iPad Pro. Ta je namreč sedaj opremljen s kar 26,7-centimetrskim (10,5-palčnim) zaslonom, pri čemer osveževanje matrike znaša kar 120 hercev. V notranjosti najdemo procesor A10X, ki za preračunavanje podatkov uporablja šest procesorskih sredic in v primerjavi s svojim predhodnikom ponuja do 30 odstotkov boljšo procesorsko moč ter do 40 odstotkov boljšo grafično moč. Za zajemanje fotografij bo poskrbljeno z enakim fotoaparatom, ki je vgrajen v pametnem mobilnem telefonu iPhone 7, medtem bo za shranjevanje podatkov na voljo vsaj 64 gigabajtov prostora. Na novincu bo seveda nameščen mobilni operacijski sistem iOS 11, ki bo opremljen s številnimi možnostmi, ki jih bodo lahko uporabljali le lastniki Applovih tabličnih računalnikov.

Apple HomePod

Največje presenečenje letošnje konference WWDC 2017 pa je bil nedvomno pametni zvočniški sistem HomePod, ki ga bo mogoče kupiti že letos. Novost odlikuje izjemna kakovost predvajanja glasbe, saj je opremljen s kar sedmimi visokofrekvenčnimi zvočniki in velikim nizkotoncem (woofer). Ker gre za pametni zvočniški sistem, ki predstavlja osrednji del domačega zabaviščnega sistema, ne preseneča, da je Apple vanj vgradil zmogljiv mobilni procesor A8. Novost bo decembra naprodaj najprej v Zduženih državah Amerike, v večino drugih držav (vključno s Slovenijo) pa bo prispel v začetku naslednjega leta. Zvočnik seveda ne bo poceni, saj se bodo Applovi trgovci od njega ločili za približno 300 evrov.


Prijavi napako v članku