Igre
30.09.2009 16:18
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenovljeni PlayStation Portable v oktobru

Ali je prodaja igralne konzole PSP Go zaradi nove piratske zaščite že vnaprej ogrožena?
Ali je prodaja igralne konzole PSP Go zaradi nove piratske zaščite že vnaprej ogrožena?

Priljubljena igralna konzola Sony PlayStation Portable (PSP), ki je s svojim izidom ustvarila kilometrske kolone pred trgovinami, bo v oktobru vendarle dobila dostojno naslednico. Nova prenosna igralna konzola se bo tržila pod oznako PSP Go in bo za kar 43 odstotkov lažja od obstoječe različice, saj bo tehtala komajda dobrih sto gramov.

Zaslon ločljivosti 480 x 272 točk bo po diagonali meril slabih deset centimetrov (natančneje 9,65), kar je nekoliko manj kot pri dosedanjem PSP (enajst centimetrov), a vendar še vedno več kot pri neposrednem tekmecu Nintendo DSi (osem centimetrov). Za shranjevanje podatkov bo na voljo vgrajeni pomnilnik kapacitete 16 gigabajtov, ki ga bo mogoče razširiti s pomočjo pomnilniških kartic, medtem ko bo za povezljivost skrbela nepogrešljiva brezžična povezava Bluetooth.

Z izidom prenosne igralne konzole PSP Go se bo Sony dokončno odrekel tudi igram na zunanjih pomnilniških medijih. Kljub temu kupci nove konzole ne bodo prikrajšani za igre in večpredstavnostne vsebine, saj jim bo računalniški gigant na spletnem portalu PlayStation Store ponudil 225 novih iger, 2.300 filmskih posnetkov in kar 13.000 televizijskih nanizank.

Pri novi igralni konzoli PSP Go žal ne bo mogoče odstraniti baterije, kar posledično pomeni, da v kolikor bo prišlo do njene okvare, bodo morali uporabniki konzolo dostaviti pooblaščenemu serviserju, ki bo najkasneje v dveh tednih poskrbel za zamenjavo napajalnega sistema. Nezmožnost odstranitve baterije naj bi bila neposredno povezana s piratstvom, ki je močno zmanjšalo zaslužek tako podjetju Sony kot tudi proizvajalcem računalniških iger. Za zamenjavo originalne strojne kode prenosne igralne konzole s piratsko inačico je namreč potrebno sistemu preprečiti branje vsebine čipovja EEPROM.

Ker bo Sony pri novi prenosni igralni konzoli preprečil odstranitev baterije, se zna zgoditi, da ga ne bo mogoče kupiti pri nas. Evropska unija je leta 2006 namreč sprejela posebno direktivo o baterijah, ki vsebuje stroge zahteve za shranjevanje in recikliranje odpadnih hranilnikov električne energije. Slovenija je kot članica Evropske unije direktivo sprejela v svoj pravni red, in sicer z uredbo, ki je celo strožja kot evropska, saj “narekuje” nujno ločitev baterij in aparata. To pa pri novi igralni konzoli PSP Go seveda ne bo mogoče.

V kolikor bo napravica vseeno naprodaj tudi pri nas (zaslužek ima žal pogosto prednost pred veljavno zakonodajo), bo zanjo potrebno v prosti prodaji odšteti nekaj več kot 250 evrov. Sony PSP Go bo tako le stežka lahko konkuriral novemu večpredstavnostnemu predvajalniku iPod Touch, ki lahko brez težav poganja tudi računalniške igre. Odločitev o tem, ali je cena prenosne igralne konzole Sony PSP primerna, pa bo seveda prepuščena izključno vam.

Vas zanima več iz te teme?
PlayStation igre

Prijavi napako v članku