Računalništvo, telefonija
25.03.2009 14:59
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenova in širitev projekta RIS

Prenova in širitev projekta RIS
Prenova in širitev projekta RIS

Projekt RIS (Raba Interneta v Sloveniji) je razširil raziskovalno dejavnost in bo odslej ponujal poglobljene področne raziskave poslovne rabe interneta v Sloveniji. Prenovili so tudi spletno stran, sodelujejo s Statističnim uradom RS in analizirajo uradne podatke in podatke Eurostata. Več poudarka dajejo na sintezna in tematska raziskovalna poročila kot so na primer blogi in projekcije uporabe interneta.

Vodja projekta RIS red. prof. dr. Vasja Vehovar je povedal: “V okviru poslovne rabe interneta sedaj v okviru programa RIS raziskujejo tudi področja kot so e-avtomobilizem, e-bančništvo, e-farmacija, e-nakupovanje, e-nepremičnine, e-poslovanje, e-turizem, mobilna telefonija, ter spletno in mobilno trženje.”

Raziskave e-avtomobilizma kažejo, da se več kot 360.000 Slovencev o nakupu vozila informira prek spleta in da so te informacije danes pomembnejše od priporočil avtomehanikov in mnenj oziroma objav v drugih medijih. Tretjina (34 %) voznikov, ki uporabljajo tudi internet, želi, da jih prodajalec v procesu nakupa usmerja na informacije na internetu, tretjina (33 %) pa je načeloma že pripravljena tudi na administrativni del nakupa preko interneta.

Podobno kot v drugih državah se povečuje delež e-potrošnje v skupni končni potrošnji, pri čemer Slovenija za najrazvitejšimi državami zaostaja za 5-7 let. Od leta 2004 se je zgodil pomemben premik k nakupovanju v slovenskih spletnih trgovinah: kar 62 % spletnih kupcev v letu 2008 je celotno vrednost nakupov preko interneta opravilo v slovenskih spletnih trgovinah.

Tudi v farmaciji se povečuje uporaba spletnega nakupovanja. Raziskave kažejo, da se ob prvih znakih bolezni na internet po informacije obrne 37% uporabnikov interneta, zdravstvene informacije prek spleta v največji meri iščejo akutno ali kronično oboleli, v starosti od 30 do 50 let, vedno pogosteje pa tudi zdravniki.

Slovenija glede e-bančništva v populaciji 16-74 let med uporabniki interneta izrazito zaostaja za EU (SI -21%, EU27 – 29%), zaostanek pa se v zadnjih letih povečuje. V štirih letih se je število uporabnikov sicer podvojilo, od 10% na 21% v populaciji 10-75 let. Danes uporablja storitve e-bančništva 312.000 Slovencev. Uporaba e-bančništva je še naprej najpogostejša v starostni skupini 30-49 let, med izobraženimi ter zaposlenimi.


Prijavi napako v članku