Prenosni računalniki
04.06.2013 09:10
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenosniki Samsung Chromebook kmalu z osmimi jedri!

Samsung naj bi še pred jesenjo ponudil v prodajo novo družino prenosnih računalnikov Chromebook, ki bodo za preračunavanje podatkov imeli na voljo kar osem procesorskih sredic. Ti bodo razpolagali s procesorjem Exynos 5 Octa, ki sicer domuje tudi v zmogljivejši različici mobilnika Galaxy S4.
Novi operacijski sistem Chrome OS je bogatejši za številne programske popravke in izboljšano varnostjo.
Novi operacijski sistem Chrome OS je bogatejši za številne programske popravke in izboljšano varnostjo.

Čeprav danes na 10 tisoč osebnih računalnikov najdemo le dva, ki sta opremljena z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS, se to utegne že kmalu spremeniti. Takoj za tem, ko so Googlovi programerji zanj pripravili posodobitev, ki prinaša številne popravke za programske hrošče in se lahko pobaha z izboljšano varnostjo (http://goo.gl/Ua6Yf), je namreč podjetje Samsung napovedalo prihod občutno zmogljivejšega prenosnega računalnika družine Chromebook. Novost bo za preračunavanje podatkov imela na voljo kar osem procesorskih sredic, ki bodo zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Novi cenovno ugodni prenosniki Samsung družine Chromebook bodo razpolagali s procesorjem Exynos 5 Octa, ki ga sicer najdemo tudi v zmogljivejši različici pametnega mobilnega telefona Galaxy S4. Procesor je dejansko grajen na osnovi dveh 4-jedrnih procesorjev, pri čemer prva »polovica« procesorja za preračunavanje podatkov uporablja 4-procesorska jedra ARM Cortex-A7 frekvence 1,2 GHz, druga pa 4 sredice ARM Cortex-A15 frekvence 1,8 GHz. Pri računsko manj zahtevnih operacijah bo prenosni računalnik koristil energijsko varčna jedra Cortex-A7, pri nekoliko zahtevnejših pa zmogljivejša Cortex-A15.

Prenosni računalnik Chromebook s procesorjem Exynos 5 Octa bo po zagotovilih inženirjev podjetja Samsung tako hitrejši kot varčnejši z dragoceno električno energijo, kar se bo posledično odražalo v večji avtonomiji delovanja z enim polnjenjem. Računalniški gigant naj bi podrobnosti o novincu javnosti razkril še pred pričetkom poletja, na prodajne police trgovin po celem svetu pa naj bi zašel še pred jesenjo.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung prenosni računalniki

Prijavi napako v članku