Računalništvo, telefonija
Varnost
Triki in nasveti
20.06.2023 12:00

Deli z drugimi:

Share

Pred odhodom na dopust poskrbite za varnost vašega doma!

Kovček imate spakiran, s sosedom ste dogovorjeni za varstvo hišnega ljubljenčka ali za zalivanje rastlin, vendar ali ste pomislili na samo varnost vašega doma pred nepridipravim? Tukaj je 7 načinov, kako zavarovati dom, medtem ko vas ni:

  • Poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo doma – če želite preprečiti, da bi postali kriminalna statistika, poskrbite, da bo vaš dom vedno videti, kot da je nekdo doma. Na lučeh, radiu ali televiziji nastavite časovnike, da se bodo samodejno vklopili ob različnih urah zjutraj in zvečer. Vaša zelenica naj bo sveže pokošena, avto pa naj bo parkiran na dovozu. Žaluzije in zavese pa namestite, kot običajno; le pazite, da ne izpostavljajo dragega pohištva ali gospodinjskih aparatov. Soseda pa le prosite, da namesto vas prevzame pošto.
  • Ne pozabite zakleniti vseh vrat ter ostalih odprtin na objektu – pred odhodom na dopust je preprosto zakleniti vsa vrata, vendar ne pozabite zavarovati tudi drugih odprtin, kot so vrata za hišne ljubljenčke ali reže za pošto, da vlomilcem preprečite, da bi z orodjem posegli noter in odklenili vrata. V kolikor imate avtomatska garažna vrata, razmislite o odklopu elektronskega odpiranja in namesto tega namestite ključavnico na vodilo garažnih vrat. Pametne ključavnice vam lahko pomagajo nadzorovati vstop v vašo hišo na daljavo.
  •  Pazite kaj delite na socialnih omrežjih – vemo, vemo; zelo mamljivo je deliti podrobnosti ali fotografije iz našega oddiha preko socialnih omrežij. Čeprav vse svoje prijatelje na omrežjih spravljate v ljubosumje s to komaj filtrirano sliko svetlo modre lagune, pa potencialnim tatovom razkrivate, da ste daleč od doma. Vlom v hišo lahko preprečite tudi tako, da se vzdržite objavljanja podrobnosti ali o le-teh delite po zaključku vašega dopusta. V kolikor se temu ne morete upreti pa je tukaj nekaj nasvetov za varno deljenje; odstranite geografske oznake iz objav v družbenih medijih z orodjem za odstranjevanjem metapodatkov ali izklopite funkcijo geografskega označevanja v telefonu. Prepričajte se tudi, da so vaše nastavitve skupne rabe preklopljene na zasebno ali »samo prijatelji«.
  • O odhodu obvestite sosede – zaupanja vrednemu sosedu povejte, da vas nekaj časa ne bo, in ga prosite, naj popazi na vašo hišo. Naročite jim, da v primeru suma na čudno ali nevarno  dogajanje okoli vašega doma, naj le o tem obvestijo pristojne organe.
  • Obrnite se na podjetja za alarmne sisteme ali pa prevarajte vlomilce, da mislijo, da ga imate – namestitev alarmnega sistema v vašem domu lahko doprinese samo pozitivne stvari. V kolikor ga nimate, pa lahko vlomilce pretentate tako, da nalepite nalepke varnostnih podjetij »objekt varuje..«, ali pa se odločite za namestitev lažnih varnostih kamer.
  • Pospravite rezervni ključ – prepričani smo, da ste pomislili na res pametno mesto za skrivanje rezervnega ključa, ki ni pod cvetličnim lončkom, nad podbojem od vrat ali pod lažno plastično skalo. Vendar pa obstaja možnost, da ga bo izkušeni kriminalec iskal tako dolgo, da ga bo našel. Da bi se izognili temu, da bi tatu izročili lastnino svojega doma na pladnju, preprosto odstranite ključ preden odidete in ga odnesite k sosedu, ki mu zaupate.
  • Odklopite vse aparate – da bi se izognili električnim požarom ali prenapetostim, poskrbite, da boste odklopili vse nepotrebne naprave, ki niso nastavljene na čas – na primer televizorje, aparate za kavo, svetilke, ipd. Poskrbite tudi, da vaši alarmi za dim delujejo, ter da ima oseba, ki pazi hišo v času vašega oddiha dostop do gasilnega aparata.

Ekipa ADM-Adria vam želi brezskrbne počitnice!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
varnost na spletu kibernetska varnost pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADM ADRIA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Kako in kje začeti za večjo varnost podatkov?

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več