Računalništvo, telefonija
24.01.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Portal eUprava – državljani elektronsko poslujemo z državo

.. Digitalizacija vdira v vse pore našega življenja. Pametne telefone imajo že učenci v osnovni šoli. Ko nas nekaj zanima, informacije najprej poiščemo na spletu, rezervacije hotelov si na drugačen način praktično ne znamo več predstavljati ..

Portal eUprava – državljani elektronsko poslujemo z državo
Portal eUprava – državljani elektronsko poslujemo z državo

Ko pomislimo na poslovanje z državo, se nam v misli prikradejo vrste pred uradniškimi okenci in izpolnjevanje kompleksnih obrazcev. Seveda je to že nekaj časa le še zgodovina, ki pa jo imamo večinoma še vedno v glavi. Ob tem niti ne pomislimo, da bi z državo poslovali elektronsko. Čeprav je to možno že več kot 10 let. Storitev, ki jih lahko z državo opravimo preko portala eUprava na elektronski način je več kot 100. Seveda pa je na portalu na voljo še kar nekaj drugih zelo uporabnih funkcionalnosti.

Zakaj uporabljati portal eUprava

Na državnem portalu eUprava lahko najdemo osnovne informacije o upravnih storitvah, ki jih opravljamo z državo, nekatere obrazce in elektronske vloge, ki jih lahko oddamo z uporabo svoje e-identitete (digitalno potrdilo ali mobilna identiteta smsPASS). Prednost oddaje e-vlog na portalu je v tem, da se nam podatki iz uradnih evidenc sami pred-napolnijo, po oddaji vloge lahko spremljamo njen status reševanja, na koncu pa lahko pri nekaterih vlogah dobimo nazaj v predal na eUpravi tudi odločitev organa. Pomemben del portala je vpogled v lastne osebne podatke, ki so shranjeni v uradnih registrih in evidencah države, prav tako pa tudi vpogled v javne evidence podatkov. Imamo tudi možnost sodelovanja pri pripravi predpisov (pregled predpisa v pripravi in oddaja komentarja), lahko pa si ogledamo tudi javne objave na oglasni deski ter celo objave prireditev in shodov. Skratka, kar nekaj razlogov, da portal eUprava redno pregledujemo.

Subvencionirana vozovnica

Ena pomembnejših storitev na portalu eUprava, ki je bila dodana v zadnjem času, je v celoti digitaliziran postopek pridobitve subvencionirane vozovnice za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Dijaki in študentje, ki za pot do šole potrebujejo in uporabljajo javni potniški promet, so upravičeni do subvencioniranega prevoza. Subvencijo omogoča Ministrstvo za infrastrukturo oziroma država. V preteklosti je bilo potrebno v začetku novega šolskega oziroma študijskega leta pridobiti pisno potrdilo o šolanju in ga skupaj v vlogo predložiti na prodajnem mesto izbranega prevoznika ter potrpežljivo čakati v vrsti za izdajo vozovnice (ob ustreznem plačilu). Vsak začetek meseca je bilo potrebno na prodajnem mestu kupiti vozovnico za tekoči mesec.

Z uvedbo celovite digitalne storitve se postopek pridobitve vozovnice močno poenostavi in skrajša. Uporabnik s svojo e-identiteto na portalu eUprava odda vlogo za pridobitev subvencionirane vozovnice. V nekaj minutah uporabnik v svoj predal poleg shranjene oddane vloge prejme odločitev organa. Če uporabniku vozovnica pripada, je v odločitvi navedena aktivna povezava na spletno stran IJPP (Integriran javni potniški promet), kjer opravi spletni nakup vozovnic. Ker je uporabnik na portalu eUprava prijavljen s svojo e-identiteto, se kasneje v postopku ni potrebno več identificirati. Ob prvi validaciji vozovnice na prevoznem sredstvu se uporabniku na njegovo IJPP kartico vozovnica samodejno naloži. Če uporabnik vozovnico kupuje mesečno, se za naslednji mesec prijavi na spletno stran za prodajo vozovnice in opravi nakup. Torej, nobenega obiska prodajnega mesta več.

Portal eUprava upravlja Ministrstvo za javno upravo, zaledne sisteme pa upravljajo Ministrstvo za infrastrukturo in vsi trije prevozniki, ki omogočajo spletni nakup subvencionirane vozovnice. Poleg tega pa so v sistem vključeni tudi različni viri podatkov, ki jih upravljajo druga ministrstva oziroma organizacije.

V letošnjem letu se bo krog upravičencev do subvencionirane vozovnice še razširil, najprej od 1.2.2020 za registrirane športnike, pri čemer sodeluje tudi Olimpijski komite Slovenije.

Več informacij lahko najdete na spletni strani e-uprava.gov.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku