Računalništvo, telefonija
02.03.2012 15:44

Deli z drugimi:

Share

Piratski zaliv umika torrent povezave

Pirate Bay je kljub številnim obtožnicam še vedno živ.
Pirate Bay je kljub številnim obtožnicam še vedno živ.

Konec januarja so upravljavci spletne strani The Pirate Bay (Piratski zaliv) napovedali umik torrent povezav. In to se je pred kratkim tudi zgodilo. Piratski zaliv je namreč pričel umikati povezave do torrent datotek. Če ste uporabniki izjemno priljubljene spletne strani se verjetno že sprašujete, kaj to pomeni za vas. Praktično nič, saj bo v praksi dejansko vse ostalo tako, kot je bilo. Glavna sprememba je le v tem, da so torrent povezave nadomestile magnetne.

Pri magnetnih povezavah (Magnet Links) gre dejansko za to, da imamo namesto datotek torrent na voljo povezave, ki nam ponujajo enoličen opis datotek torrent. Te odjemalec samodejno poišče v omrežju BitTorrent, jo prenese k sebi in takoj prične s prenosom datotek. Če poenostavimo, namesto prenosa datoteke .torrent s strežnika, se bodo datoteke .torrent prek magnetne povezave prenesle neposredno z računalnikov drugih uporabnikov.

Z brisanjem torrent povezav bo, verjeti ali ne, največ pridobil prav Piratski zaliv. Ker je sodno preganjanje spletnih strani, ki nimajo sledilnikov in ne gostujejo obširne zbirke torrent datotek, v praksi tako rekoč nemogoče, se bo piratska spletna stran s tem po vsej verjetnosti otresla tako protipiratskih organizacij kot švedske izvršilne in sodne oblasti. Na ta način piratskega zaliva ne bo doletela usoda spletne strani Megaupload, ki so jo ameriški pravosodni in izvršilni organi tako rekoč čez noč poslali v večna lovišča.


Prijavi napako v članku