23.05.2013 13:24

Deli z drugimi:

Share

Razkrit novi Xbox One

Microsoft je razkril novo verzijo svoje priljubljene igralne konzole Xbox z imenom Xbox One, ki poleg zmogljivejših komponent vključuje tudi nove funkcije in sposobnosti. Prenovljeno je strojno jedro, Kinect kamera in kontroler. Na programski strani je novost delovanje na kar 3 operacijskih sistemih, večopravilnost ter podpora za Skype in SmartGlass. Napovedanih je 15 ekskluzivnih iger, katere bo možno igrati tudi brez DVD ploščka. Poleg nove konzole pa je bilo razkrito tudi, da bo Spielberg iz priljubljene franšize Xbox iger naredili TV serijo. Vse podrobnosti spodaj...
Xbox One se vizualno razlikuje od predhodnikov.
Xbox One se vizualno razlikuje od predhodnikov.

Po veliko predvidevanjih in špekulacijah so podatki o novi igralni konzoli Xbox One končno znani. Microsoftov izvršilni direktor Don Mattrick jo je opisal kot “vse v enem” škatla. Njihova ključna strategija je izdelek, ki je enostaven, instanten in celovit.

Nove komponente

Vizualno se nova konzola precej razlikuje od predhodnikov. Škatla je v celoti črna in ločena na dva dela. Polovica škatle je svetleča, druga polovica pa matirana. Na eni polovici je optična enota, na drugi pa gumb za vklop s dobro poznanim nezaključenim krogom. Namesto ukrivljenih linij predhodnika je Xbox one popolnoma štirioglat.

Srce novega Xboxa poganja 8-jedrni AMD procesor z do zdaj še neznanimi specifikacijami. Grafiko bo izrisoval D3D 11.1 čip z 32 MB vključenega ESRAM pomnilnika. 28 nm čip bo srkal 100 vatov energije, kar je malo več kot Xbox Slim in PS3, toda Microsoft obljublja, da bodo hladilni ventilatorji štirikrat tišji. Naprava bo vsebovala še 8 B DDR3 pomnilnika in 500 GB velik trdi disk. Shrambo lahko povečate še z zunanjim diskom. Kot je bilo pričakovati, je za predvajanje filmov dodan Blue-ray pogon. Podpirala bo tako 1080p kot 4K video ter 7.1 zvok. Za povezljivost je poskrbljeno z USB 3.0, gigabitni ethernet, 802.11n WiFi, WiFi Direct ter HDMI 1.4 vhodom in izhodom. Prenovljena sta tudi Kinect kamera in kontroler.

Nov kontroler

Kontrolni plošček je najmanj spremenjen del. V primerjavi s predhodnikom je malo bolj zaobljen in bolj mehek na dotik. Xbox gumb se je vrha premaknil na vrh ploščka. Analogne palčke imajo malo več teksture in so malo manjše za boljši oprijem. D gumb in XYAB gumbi so preoblikovani. Baterija ni več tako izbočena in vidna.

Nov Kinect senzor

Poleg nove konzole je bila predstavljena tudi prenovljena Kinect kamera. Najpomembnejša sprememba je možnost zbujanja naprave z glasovnim ukazom “Xbox on”. Poleg tega podpira še številne druge glasovne ukaze, kot so “watch TV” in “snap Internet Explorer”. Če vam pogovor s konzolo ne diši, jo lahko nadzirate tudi preko gest, kot so mahanje z roko ter prijemi in stiski po zraku.

Znotraj Kinecta je 1080p kamera, ki je velik korak naprej od VGA kamere v predhodniku. Novi nadzornik gibanja procesira kar dva gigabita podatkov na sekundo za prepoznavanje okolja. Tako je novi Kinect dosti bolj natančen in lahko celo zazna bitje srca. Dovolj je zmogljiv, da lahko prikazuje kar 6 okostij, kar pomeni podporo do 6 igralcem.

Večopravilnost

Novi Xbox podpira večopravilnost v stilu Windowsov 8, kjer lahko metro aplikacijo pripnete na tretjino ekrana poleg druge aplikacije. Na Microsoftovem dogodku je bil predstavljen primer uporabe Internet Explorerja poleg gledanja filma za brskanje podatkov o filmu. V drugem primeru je bilo predstavljeno pridobivanje podatkov o Fantasy Football ekipi poleg gledanja nogometne tekme na televiziji. Zahvaljujoč močnemu procesorju je preklapljanje med aplikacijami in večopravilnost zelo hitra in ni opaznih zakasnitev zaradi nalaganja.

Skype

Pri Microsoftu so končno uresničili svojo obljubo, da v konzolo vključijo Skype video klice, kar so obljubljali že za Xbox 360. Zaradi boljše Kinect kamere in boljšega mikrofona, je kvaliteta video klicev kvalitetna. Klic je možno prejeti med gledanjem filma ali igranjem iger. Pripnemo ga lahko na stran, tako da nam klic ne prekine kar smo počeli. Kot ostale programe, ga lahko nadziramo z glasovnimi ukazi. Omenjeno je bilo tudi skupinsko video klicanje, vendar niso razkrili koliko ljudi bo lahko sodelovalo.

Nadzorna plošča

Nadzorna plošča je v stilu z Windowsi 8 in se ne razlikuje preveč od predhodnika. Domači zaslon lahko prilagodite. Dodana je kategorija “Trending”, ki prikazuje tv oddaje in filme, ki so priljubljeni pri vaših prijateljih in celotni Xbox skupnosti.

Xbox Live

Vidno je, da pri Microsoftu pričakujejo odlično prodajo in naval uporabnikov, saj so število strežnikov za storitev Xbox Live iz 15.000 povečali kar na 300.000 oziroma dvajsetkrat več. Svoje dosežke v igrah boste lahko posneli in shranili v oblaku. Poleg posnetkov iger se bodo v oblaku hranili tudi glasba, filmi in shranjene igre.

Trije operacijski sistemi

Na predstavitvi so ponosno povedali, da na novi konzoli hkrati tečejo kar trije operacijski sistemi. Prvi je vmesnik za igre, ki je ločen z namenom, da bodo igre delovale ne glede na to koliko bodo prenovljeni ostali vmesniki. Drugi del je ločen Windows vmesnik. Tu ne gre za Windows 8 ali Windows 8 RT, temveč za spet novo različico sistema, prilagojeno konzoli Xbox. Povedano je bilo, da bomo tu lahko nalagali aplikacije, vendar sistem ne bo podpiral vseh Windows 8 aplikacij temveč le tiste, ki bodo prilagojene za Xbox One. Tretji operacijski sistem je vmesnik med prvima dvema, ki omogoča hitro preklapljanje in virtualizacijo.

SmartGlass

Iz Xbox 360 so v novo verzijo prenesli tudi SmartGlass, ki povezuje konzolo in mobilne naprave. Po besedah Microsoftovih predstavnikov, bo občutiti, kot da je bila mobilna naprava narejena za delo s konzolo. S pomočjo te aplikacije boste lahko mobilni telefon ali tablico povezali z Xboxom in jo uporabljali kot dodaten ekran in daljinec.

Igre

Napovedanih je bilo 15 ekskluzivnih iger v prvem letu. 8 od njih bodo nove franšize. Prikazani so bili Call of Duty: Ghosts, Quantum Break, Forza Motorsport 5, FIFA, NBA Live, Madden in UFC. Igre bodo nameščene direktno na trdi disk, tako da za igranje ne boste potrebovali DVD ploščka. Podprto bo igranje brez internetne povezave, z izjemo iger, ki bodo uporabljale Microsoftove online storitve. Pri Microsoftu so potrdili, da bodo podpirali prodajanje uporabljenih iger vendar niso razkrili ničesar bolj natančnega. Poleg iger bo Steven Spielberg priljubljeno franšizo Halo spremenil tudi v TV serijo.

Celotno predstavitev si lahko ogledate na Microsoftovi uradni strani. Xbox One je že na voljo za prednaročila v Microsoft trgovini in na Amazonu.


Prijavi napako v članku