Monitorji
05.10.2021 16:35
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Philips monitorji se pridružujejo zeleni koaliciji pri zmanjševanju odpadkov

Philips napoveduje naslednji mejnik na poti blagovne znamke k trajnostni tehnologiji monitorjev, s podporo pilotnega projekta za zmanjšanje odpadnih monitorjev s CTL in TCO Development.

Philips monitors sodeluje z Closing the Loop, globalnim ponudnikom storitev okoljskih naročil, in organizacijo TCO Development, ki stoji za vodilnim svetovnim IT certifikatom trajnosti TCO Certified, pri pilotnem projektu za trajnostno zmanjšanje odpadnih monitorjev. Projekt je eden od 8 pilotnih projektov, ki jih financira PREVENT Waste Alliance, platforma za izmenjavo in mednarodno sodelovanje, katere cilj je zmanjšati odpadke, odpraviti onesnaževanje in povečati ponovno uporabo virov. S tem pilotnim projektom, Philips monitors podpirajo projekt, ki razširja certificirano rešitev, zaradi katere je elektronika nevtralno-odpadna, vključno z monitorji, ki postavljajo nove standarde v industriji glede na naraščajoče povpraševanje po zelenih naročilih.

Izzivi e-odpadkov

Elektronski odpadki (e-odpadki) so eden najnujnejših izzivov, s katerimi se sooča današnja družba. Po poročilu Platforme za pospešitev krožnega gospodarstva (PACE) in koalicije1 Združenih narodov za e-odpadke se letno ustvari približno 50 milijonov ton e-odpadkov, ki se večinoma dostavijo v Afriko ali na druge nastajajoče trge. Poleg tega se veliko število rabljenih monitorjev odpremi v Afriko za nadaljnjo uporabo. V Afriki se večina e-odpadkov ne reciklira pravilno zaradi pomanjkanja ustreznih naprav in virov. Zaradi majhnih veznih plošč in kemikalij, kot sta svinec in živo srebro, so računalniški monitorji veljali za problematičen dejavnik pri recikliranju in krožnemu gospodarstvu. Posledično se pri težavah z odstranjevanjem odpadkov pojavi en vzrok: z njihovim pravilnim recikliranjem ni dobička.

Kopičenje na odlagališčih odpadnih monitorjev predstavlja veliko tveganje tako za zdravje ljudi kot za okolje, saj lahko strupene sestavine in kemikalije prodrejo v podtalnico, ogrozijo morsko življenje in onesnažijo okoliška tla. Dolgotrajna izpostavljenost ekstremni vročini in soncu lahko dodatno povzroči izhlapevanje kemikalij, zaradi česar pride do onesnaženja zraka in poškodb atmosfere. Zaradi vse večje porabe potrošniške elektronike so nujno potrebne učinkovite rešitve za ravnanje z e-odpadki.

Philips monitors: soočanje z izzivom nadomestila za odpadke

Skupaj z Closing the Loop (CTL) in TCO Development, Philips monitors sedaj delajo na trajnostnih korakih v boju proti e-odpadkom. V ECoN pilotnem projektu, Philips monitors podpirajo CTL in koalicijo mednarodnih partnerjev, kot je raziskovalni inštitut Öko-Institute in lokalni nigerijski partnerji Verde Impacto, Hinckley Recycling in SRADev pri razširitvi preverjene sheme nadomestila za odpadke, ki vključuje spremljanje odpadkov in razširitev certifikacije TCO Certified Edge, kompenziranih E-odpadkov. Projekt financira zveza PREVENT Waste Alliance, pobuda nemškega zveznega ministrstva za gospodarsko sodelovanje in razvoj (BMZ).

Nadomestilo za odpadke zapira zanko življenjskih ciklov elektronike – poleg dodatka na ceno novega elektronskega izdelka, CTL sodeluje z lokalnimi partnerji glede zbiranja odpadnih naprav in njihovega varnega recikliranja. Zbrani odpadki se preusmerijo v proizvodnjo novih, odpadno-nevtralnih naprav. Da bi v shemo nadomestila za odpadke vključili monitorje, CTL in Philips monitors sodelujeta z nemškim Öko-Institutom, vodilno, neodvisno okoljsko raziskovalno in svetovalno organizacijo, za dokazovanje in potrditev postopka za monitorje. CTL zagotavlja sledljivost, odpremo in varno recikliranje zbranih odpadkov, medtem ko se Öko-Institut osredotoča na okoljska in socialna tveganja ter zagotavljanje kakovostnih storitev.

“Naš svet se pospešeno spreminja – tako v tehnološkem smislu kot tudi v našem okolju. S projektom ECoN smo se zavezali, da se bomo soočili z enim največjih izzivov v tehnološki industriji in podprli pilotski projekt, katerega cilj je odpraviti to težavo – ne le z zmanjšanjem odtisa-odpadkov, temveč tudi z vzpostavitvijo certificiranega procesa – določanje novih trajnostnih standardov za industrijo monitorjev,” je povedal Stefan van Sabben, globalni višji direkor za družbeno odgovornost podjetij in trajnost pri družbi MMD, Philips monitors.

“Zelo smo navdušeni nad sodelovanjem s podjetjem Philips monitors, da bi potrdili, da je zmanjšanje e-odpadkov poslovno, okoljsko in družbeno smiselno. Lepo je sodelovati s partnerjem, ki deli našo motivacijo za spremembo našega planeta na bolje in je pripravljen ’dolgoročno poslovanje’ dvigniti na višjo raven s svojim sodelovanjem v pilotnem projektu ECoN, ter financiranjem zakonitega in odgovornega zbiranja in ravnanja z odpadki v državah v razvoju. Z Philips monitors ob strani, smo prepričani, da bo razširitev nadomestila na odpadne zaslone uspešna,” je povedal Joost de Kluijver, ustanovitelj in izvršni direktor CTL.

Koncept nadomestila za odpadke je že norma za javna naročila in je priznan kot okolju prijazna ali ”odpadno nevtralna” rešitev pri nabavi telefonov, prenosnih računalnikov in tabličnih računalnikov. CTL je v zadnjih osmih letih z varnim zbiranjem in recikliranjem preprečil, da bi več kot 3 milijone mobilnih telefonov končalo na odlagališčih, s čimer je več kot 2000 ljudem pomagal zagotoviti dodaten dohodek z varno zaposlitvijo.

Spletna stran pilotnega projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ta projekt financira zveza PREVENT Waste Alliance, pobuda nemškega zveznega ministrstva za gospodarsko sodelovanje in razvoj (BMZ).  
Več informacij: https://prevent-waste.net/en/

Izvedite več o trajnostnih monitorjih Philips: https://www.philips.si/c-e/so/monitors/green-monitors

Več na spletni strani podjetja PC H.AND.

Vas zanima več iz te teme?
Philips monitorji

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PC H.AND d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PC H.AND d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

pchand-logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PC H.AND d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več