Telefoni
Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
18.01.2022 13:07
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj storiti, če izgubite telefon ali vam ga ukradejo?

Brez telefona se počutimo izgubljene, zmedene in nemočne. Ali obstaja upanje, da se boste ponovno srečali z izgubljenim ali ukradenim telefonom?

Ste kdaj med hojo dobili tisti pogrezni občutek, ko niste začutili telefona v žepu? Panično ste začeli brskati po vseh skritih žepih v hlačah, jakni in nahrbtniku. Če imate srečo, se boste v tistem trenutku spomnili, da ste ga pozabili v avtu ali doma. Lahko pa se zgodi tisto, česar se vsak uporabnik najbolj boji. Telefon ste izgubili ali pa vam ga je nekdo ukradel. Podatki in tudi same naprave so dragocenost za nepridiprave in lastnike. Telefon je hramba velikih sentimentalnih vrednosti.

V trenutku, ko ugotovite, da ste ločeni od svoje naprave, bodo vaše misli začele dirkati. Kje je? Ga bom kdaj dobil nazaj? Bo najditelj ali tat lahko dostopal do vsebin na telefonu, vključno s fotografijami, posnetki in sporočili? V primeru kraje so možnosti za ponovno snidenje s telefonom zelo majhne, saj so nepridipravi pripravljeni na vsak vaš poskus iskanja. V primeru izgube se uspešnost najdbe nekoliko poveča, ampak le v primeru, da ste se pred tem pripravili na možen scenarij.

Katere preventivne ukrepe priporočamo?

Ne bo vam vzelo veliko časa, da greste skozi nastavitve in vklopite nekatere funkcije. Verjemite nam, da boste v primeru izgube hvaležni, da ste si vzeli 5 minut časa in poklikali nastavitve.

Uporabite vse razpoložljive varnostne funkcije in načine za zaklepanje telefona. To je največja usluga, ki si jo lahko naredite in največja ovira za tatove. Če ste že žrtev kraje, vsaj poskrbite, da nepridipravi ne bodo imeli lahkega dela pri vdiranju v telefon. Priporočamo funkciji za zaklepanje telefona z geslom, vzorcem in prstnim odtisom. Nekateri uporabniki se izogibajo uporabi teh funkcij, ker so nadležne, saj je ob vsaki uporabi treba vtipkati geslo ali vzorec. V tem primeru se vprašajte, kaj je huje. Da morate vsakič vtipkati geslo ali da ima tat takojšen dostop do vaših najbolj intimnih podatkov?

Ne priporočamo pa odklepanje telefona s prepoznavo obraza, saj ima tehnologija na določenih napravah veliko pomanjkljivosti. Čeprav se biometrična tehnologija izboljšuje, nepridipravi nekatere naprave lahko pretentajo z nečim tako preprostim, kot je fotografija vašega obraza.

Izgubljen telefon? Vklopite Googlovo storitev Najdi mojo napravo

Kadar koli se prijavite v napravo Android z Google računom, se funkcija Najdi mojo napravo samodejno vklopi. Googlova brezplačna storitev je prva obrambna linija, ki jo boste uporabili, če se vaš telefon kdaj pogrezne v zemljo. Tako mu boste lahko sledili, ga zaklenili in tudi izbrisali podatke na daljavo.

Preverite, ali je na vašem Android telefonu omogočena funkcija Najdi mojo napravo. Odprite Nastavitve in nato zavihek Varnost in lokacija > Najdi mojo napravo. Če te možnosti nimate, uporabite namenski iskalnik v Nastavitvah. Po vsej verjetnosti ga boste našli pod Google > Varnost > Najdi mojo napravo. Večina proizvajalcev ima tudi svoje namenske funkcije za iskanje izgubljenih naprav.

Tudi Apple naprave imajo svojo različico funkcije Najdi mojo napravo, ki jo lahko dopolnite s priročnimi oddajniki AirTag, s katerimi boste svojo napravo našli še hitreje. Na voljo so vam naslednje možnost za iskanje: prikaži lokacijo, zaigraj zvok, označi napravo kot izgubljeno, izbris na daljavo, obvesti me, ko je naprava najdena in podobno.

Zapišite si tudi identifikacijsko številko (IMEI) svojega telefona. Če bo tat poskušal prodati telefon na spletu, lahko s kodo preverite, ali gre za vaš ukradeni telefon. IMEI kodo boste našli v Nastavitvah v zavihku O telefonu. Shranite si številko nekam na varno.

Kaj pa zavarovanje za telefon?

Nekateri verjamejo, da je zavarovanje zapravljanje denarja, za druge je pa nujen dodatek. Ne glede na vaše stališče, je dejstvo, da ni boljšega občutka, kot da v primeru kraje ali izgube lahko dobite zamenjavo z vložitvijo zahtevka za zavarovanje. Nekatera zavarovanja poleg nadomestila za krajo in izgubo krijejo tudi nezgodno škodo, v redkih primerih pa tudi podaljšajo garancijsko dobo.

Na pomoč, kaj lahko storim v primeru kraje ali izgube telefona?

Preden začnete zganjati paniko, najprej pokličite ali pošljite sporočilo na izgubljeni telefon. Včasih mislite, da ste izgubili telefon, v resnici pa se skriva pod sedežem avta ali v luknji med blazinami na kavču.

Če ste pred izgubo vklopili funkcijo Najdi/Poišči mojo napravo, lahko uporabite že omenjene funkcije. Android uporabniki uporabite povezavo google.com/android/find. Prijavite se z istim Google računom kot na izgubljeni napravi. Na voljo boste imeli več možnosti:

  • če je lokacija vklopljena in naprava prižgana, jo boste lahko spremljali na zemljevidu,
  • predvajaj zvok, s katerim boste lažje našli napravo, če je le-ta v bližini,
  • zavaruj napravo, ki omogoča zaklep ali izbris podatkov na daljavo. Prav tako boste lahko na začetnem zaslonu prikazali številko in poljubno sporočilo za morebitnega najditelja.

Apple uporabniki obiščite spletno stran icloud.com/find. Postopek je zelo podoben, prijavite se z Apple računom in izberite izgubljeno napravo. Če boste imeli srečo, boste napravo lahko našli preko zadnje zabeležene lokacije, s predvajanim zvokom, s pomočjo oddajnikov AirTag in podobno.

Naslednji korak, je da obvestite operaterja, ki bo onemogočil SIM kartico oziroma storitve na vašem pametnem telefonu. Najditelj ali tat tako ne bo mogel uporabljati telefona. Čeprav večina mobilnih paketov zagotavlja veliko število podatkov (100 GB ali več) in neomejene klice in sporočila, si verjetno vseeno ne želite, da bi kdor koli klical vaše stike ali jim pošiljal zlonamerna sporočila. Zahtevek za ukinitev storitev lahko opravite prek telefona ali na fizični lokaciji ponudnika.

Če mislite, da je vaš primer brezupen in ste se s tem sprijaznili, je zadnji korak, da izbrišete vse podatke. Tako boste zagotovili, da bodo vaše fotografije in posnetki ostali izključno vaši. To lahko storite na zgoraj omenjenih povezavah. Izbrisa ne morete razveljaviti. Priporočamo, da imate urejen načrt za izdelavo varnostnih kopij vašega telefona. Tako boste v primeru najdenega telefona ali posledične menjave imeli možnost povrnitve vseh datotek.

Kaj morate še storiti?

  • Odjavite se iz vseh računov na daljavo (družbena omrežja, banka …).
  • Spremenite gesla za vse račune.
  • Če svojo napravo uporabljate za plačila, kontaktirajte svojo banko.
  • Natančno spremljajte vse račune glede sumljivih dejavnosti po izgubi ali kraji.

Za več podobnih trikov in nasvetov obiščite našo spletno rubriko Triki in nasveti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni Android telefoni

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več