Prenosni računalniki
21.07.2011 14:42

Deli z drugimi:

Share

OLPC XO-3: Mogočna tablica za vsak žep

Oblikovno mu zdajšnje tablice ne sežejo niti do kolen.
Oblikovno mu zdajšnje tablice ne sežejo niti do kolen.

Združenje One Laptop Per Child (OLPC) je prestavilo nove “funkcionalnosti” nadvse zanimivega tabličnega računalnika, ki se bo lahko postavil po robu celo najzmogljivejšim izdelkom. Tablica XO-3 se bo namreč lahko pobahala z solarnim polnilcem, satelitskim internetom in razširljivo tipkovnico. Novinec nastaja že vse od leta 2009 in njegova maloprodajna cena naj ne bi presegala preračunanih 70 evrov.

Cenovno ugoden tablični računalnik OLPC XO-3 bo vključeval še miniaturno spletno kamero, mikrofon, priključke USB 2.0 in vtič za slušalke. Novinca bo pred padci in poškodbami varovala gumijasta obroba. Za prikazovanje slik bo tablica po vsej verjetnosti uporabljala hibridni zaslon podjetja Pixel Qi. Tu bo šlo za poseben barvni elektronski papir, ki ga bo mogoče uporabljati kot povsem običajen zaslon LCD. Na njem naj bi bilo mogoče predvajati celo videoposnetke. Pod zaslon bodo vgrajene sončne celice, ki bodo pripomogle k zmanjševanju porabe dragocene električne energije.

Tablični računalnik OLPC XO-3 bo po vsej verjetnosti podatke preračunaval s procesorji ARM in bo imel prednameščen operacijski sistem Android. Strojna oprema naj bi obsegala še pogon Solid State in nepogrešljivi modul Wi-FI. Če inženirji združenja One Laptop Per Child ne bodo naleteli na težave, bo novi cenovno ugodni tablični računalnik XO-3 naprodaj najkasneje do konca leta 2012. O njegovi maloprodajni ceni in dobavljivosti je seveda še prezgodaj govoriti. Novinec bo seveda sprva naprodaj le v državah v razvoju, nekoliko kasneje naj bi bil na voljo še nam.


Prijavi napako v članku