Računalništvo, telefonija
06.07.2014 09:20

Deli z drugimi:

Share

NSA lahko nadzira tudi uporabnike anonimizacijskega omrežja Tor!

Pred agenti ameriške obveščevalne agencije NSA ni nihče več varen!
Pred agenti ameriške obveščevalne agencije NSA ni nihče več varen!

Britanski Guardian je pred slabim letom dni objavil članek, ki je razkril vseobsežnost vohunskega programa Xkeyscore ameriške agencije za nacionalno varnost NSA (National Security Agency). Tu dejansko gre za namensko programsko opremo, ki analitikom agencije NSA omogoča, da zabeležijo in analizirajo dobesedno vsak pritisk na tipko, ki ga izvaja njihova tarča. Za pričetek izvajanja nadzora pa zadošča zgolj elektronski naslov ali nek drug podoben podatek o nadzorovani osebi.

Najnovejša razkritja o vseobsežnem vohunskem programu Xkeyscore pa so pokazala, da lahko z njegovo pomočjo agenti ameriške agencije za nacionalno varnost NSA nadzirajo celo uporabnike anonimizacijskega omrežja Tor oziroma porazdeljenega omrežja anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se preusmerja šifriran promet posameznega uporabnika, dokler ga na enem izmed izhodnih točk omrežja ne zapusti. Ameriški vohuni naj bi za namene sledenja uporabnikom omrežja Tor uporabljali vsaj dva nemška strežnika za anonimizacijo, ki sta postavljena v Berlinu in Nürnbergu.

Novo razkritje obsežnosti vuhunejnja ameriške agencije za nacionalno varnost NSA je dejansko pokazalo, da se je skorajda nemogoče skriti pred dolgimi lovkami ameriških vohunov. Edina možnost je po vsej verjetnosti ta, da posameznik ali skupina za komunikacijo ne uporablja elektronskih naprav, kar je v sodobnem svetu praktično skorajda neizvedljivo.


Prijavi napako v članku