Telefonija
19.03.2024 08:35
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Snapdragon 8s Gen 3: cenejši, a skoraj enako zmogljiv

Qualcomm se v zadnjih letih s svojimi čipi ni prav veliko poigraval. Zadnje tri generacije je vedno popestril z modeli Plus (+), v zadnjem letu pa smo opazili še modele z dodatno oznako “s”, kot na primer pri Snapdragon 7s Gen 2. Oznaka Plus označuje nekoliko hitrejša jedra, morda podporo za večje konfiguracije RAM-a in podobno. Oznaka “s” pa pomeni, da gre za procesor, ki je ujet med prejšnjo in zdajšnjo generacijo. Ima lastnosti obeh, vprašanje je samo, kolikšen del lastnosti so pobrali od novejšega procesorja.

Snapdragon 8s Gen 3 je najnovejši tovrstni primerek, ki pa še ni bil vgrajen v noben telefon. To naj bi se zgodilo v prihodnjih mesecih, čeprav do takrat ni več nobenega večjega izida telefonov. Proti koncu poletja prihaja nova generacija zložljivih telefonov Samsung in Honor, v septembru pa nova generacija telefonov Xiaomi T. Slednja ima morda še največji potencial za vgradnjo teh novih čipov, saj gre za telefone visokega srednjega razreda, ki so prav tako ujeti med nižjim srednjim razredom (do nekje 500 evrov) in premijskim (nad 1000 evrov).

8s Gen 3 je 4-nm čip z glavnim jedrom Cortex-X4 pri 3,0 GHz, štirimi zmogljivimi jedri pri 2,8 GHz in tremi učinkovitimi jedri pri 2,0 GHz. Podpira do 24 GB pomnilnika LPDDR5x (do 4200 MHz) in pomnilnik UFS 4.0. Za povezljivost uporablja USB 3.1 Gen 2 prek USB-C. Sodeč po teh lastnostnih ne gre samo za okrnjeno različico najnovejšega Snapdragon 8 Gen 3 oziroma za porabo zalog čipov, ki niso ustrezali strogim standardom za novi čip, kar je spodbudno. Ima jedro Cortex-X4 z nižjim taktom, vendar tudi 4 velika jedra in 3 mala jedra v konfiguraciji 1+4+3. Originalni čip 8 Gen 3 je v konfiguraciji 1+5+2.

Podpora za RAM je bolj podobna lanskemu 8 Gen 2 in vgrajen je tudi starejši Snapdragon X70 5G modem (namesto X75). Vendar pa Qualcomm pravi, da 8s Gen 3 implementira 3GPP Release 17 in 5G varčevanje z energijo, česar ne najdemo pri starejšemu čipu. V vsakem primeru je čip pripravljen na novi standard Wi-Fi 7.

Dober bi moral biti tudi pri nalogah umetne inteligence. Ima vgrajen AI čip za tovrstne scenarije, česar nismo opazili pri Snapdragon 8 Gen 2. Zagotovo bo manj zmogljiv kot najnovejši čip, a vseeno dovolj hiter za zagon modelov Gemini, Llama 2 in podobnih.

Za igranje iger je Snapdragon 8s Gen 3 (SM8635) opremljen z zmogljivim grafičnim procesorjem Adreno 735. Podpira tudi strojno pospešeno sledenje žarkom (angl. ray tracing). Adreno Frame Motion Engine 2.0 lahko podvoji hitrost sličic na sekundo brez dodatne porabe energije, Snapdragon Game Super Resolution pa sliki brez dodatnih obremenitev doda pike.

Skratka, na papirju zelo soliden čip, ki ga bomo do konca letošnjega leta zagotovo testirali.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Snapdragon 8 Gen 2

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več