Računalništvo, telefonija
08.12.2017 10:25

Deli z drugimi:

Share

NiceHash bo udaril nazaj!

Pri podjetju NiceHash verjamejo, da bodo ukradene kriptovalute dobili nazaj!
Pri podjetju NiceHash verjamejo, da bodo ukradene kriptovalute dobili nazaj!

Nedavno se je zgodil največji kibernetski napad na podjetje NiceHash, ki je prizadel več kot pol milijona uporabnikov, ki se ukvarjajo z rudarjenjem kriptovalut. V podjetju so hekerski napad že portdili in sporočili, da so nepridipravi odtujili okrog 4700 bitcoinov, oziroma okrog 60 milijonov evrov. Pred kratkim pa se je po napadu prvič oglasil direktor podjetja Nicehash Marko Kobal, ki je prepričan, da jih je nekdo s tem napadom želel uničiti in ne zgolj hitro zaslužiti na račun kriptovalut.

Pri podjetju NiceHash so v izjavi za javnost zapisali, da so pripravljeni udariti nazaj. Ti so namreč že obvestili vse večje menjalnice, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, da bi jim pomagale izslediti oziroma povrniti ukradeno, vendar pa bo za to potreben čas. O napadu je trenutnega znalo le to, da bo hekerji v njihov sistem vdrli v sredo zjutraj (kot vse kaže so bili ukradeni prijavni podatki enega od sistemskih inženirjev), IP računalnika, ki je izvedel napad, pa naj bi se nahajal zunaj meja evropske unije.

Nedavni hekerski napad je bil hud udarec za podjetje, ki je doslej pridobilo 50.000 uporabnikov, ki so jim doslej skupno izplačali že več kot milijardo ameriških dolarjev. Več informacij o napadu naj bi predstavniki podjetja NiceHash razkrili v prihodnjih nekaj dneh. Pri tem velja še omeniti, da je omejeni napad potrdila tudi slovenska policija, ki je prijela prijavo, sam napad pa obravnavajo kot kaznivo dejanje napada na računalniški sistem. S primerom se ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje.

Videoposnetek izjave lastnikov podjetja NiceHash o nedavnem napadu pa si lahko ogledate na spodaj oziroma na naslovu http://bit.ly/NiceHash-BitCoin.


Prijavi napako v članku