Računalništvo, telefonija
14.03.2017 08:25
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite, ali je vaša mobilna naprava okužena z zlonamerno kodo

Preverite, ali je vaša mobilna naprava okužena z zlonamerno kodo
Preverite, ali je vaša mobilna naprava okužena z zlonamerno kodo

Največja težava, s katero se spopadajo lastniki pametnih mobilnih naprav Android, so nedvomno škodljive programske kode, saj njihovo število iz dneva v dan narašča. Poleg tega zlonamerne kode za Android postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, za nameček pa jih z namenom oglaševanja ali zbiranja osebnih podatkov nameščajo celo nekateri proizvajalci oziroma distributerji mobilnih naprav. To naj bi potrdila tudi nedavna raziskava, ki so jo na področju mobilnih naprav Android opravili varnostni strokovnjaki priznanega varnostnega podjetja Check Point.

Ti so zlonamerno škodljivo programsko kodo odkrili pri kar 38 modelih pametnih mobilnih naprav z Androidom. Ob tem so potrdili, da zlonamerna programska oprema, ki se nahaja na spornih napravah, ni sestavni del izvornega operacijskega sistema, ampak je bila nameščena kasneje v distribucijski verigi. Nekatere zlonamerne programske kode pa so bile nameščene celo z upravljavskimi pravicami, kar pomeni, da bi morali uporabniki v celoti ponamestiti operacijski sistem Android, da bi se jih znebili, saj druge metode brisanja enostavno niso učinkovite.

Seznam mobilnih naprav, ki so potencialno okužene s prednameščeno zlonamerno programsko kodo, vsebuje sledeče naprave: Galaxy Note 2, LG G4, Galaxy S7, Galaxy S4, Galaxy Note 4, Galaxy Note 5, Galaxy Note 7, Xiaomi Mi 4i, Galaxy A5, Samsung X500, Galaxy 3, Galaxy Opomba Edge, Galaxy S2, Galaxy Tab 2, OPPO N3, Vivo X6 Plus, Nexus 5, Nexus 5X, Asus Zenfone 2, LenovoS90, OppoR7 Plus, Xiaomi Redmi in Lenovo A850. Če si lastite eno izmed njih, vam priporočamo, da vsaj povrnete tovarniške nastavitve operacijskega sistema in izbrišete vse podatke ter nastavitve. Če pa vam ročna namestitev mobilnega operacijskega sistema Android ni tuja, je to ena izmed najboljših opcij. Poleg tega vam priporočamo, da na mobilno napravo nameščate samo tisto mobilno programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega nikakor ne pozabite na vedno bolj pomembno mobilno protivirusno zaščito. Po toči je namreč prepozno zvoniti, saj je škoda že storjena.


Prijavi napako v članku