Računalništvo, telefonija
17.02.2018 13:59
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook nezakonito zbira naše podatke

Facebook nezakonito zbira naše podatke
Facebook nezakonito zbira naše podatke

Družbena omrežja ravnajo z osebnimi podatki uporabnikov kot svinja z mehom, med njimi pa seveda izstopa Facebook, saj so ga varuhi osebnih podatkov že večkrat ujeli z rokami v vreči. Priljubljeno družbeno omrežje so tokrat pod drobnogled vzele nemške oblasti. Te so Facebook in Marka Zuckerberga obtožile, da izkoriščajo prevladujoči položaj in nezakonito zbirajo in uporabljajo podatke uporabnikov njihovega družbenega omrežja.

Nemške sodne oblasti so v obrazložitvi pojasnile, da je največja družbena mreža na svetu dalj časa nezakonito zbirala uporabniške podatke in to počne še danes. Ta razsodba pa se nanaša predvsem na sistem, ki se uporablja za profiliranje uporabnikov Facebooka, z namenom prikazovanja prilagojenih oglasov. Ti oglasi torej v praski temeljijo na podatkih, zbranih brez dovoljenj uporabnikov.

Sodišče je še pojasnilo, da mora Facebook za storitve, ki zahtevajo predhodno soglasje uporabnikov, to storiti na način, ki ni dovolj jasen in pregleden. Poleg tega je kar nekaj storitev na priljubljenem družbenem omrežju, ki so privzeto vključene, s tem pa Facebook krši številne nemške zakone o varstvu osebnih podatkov. Pri podjetju Facebook so se na omenjeno sodno odločitev seveda pritožili, saj verjamejo, da se dovolj »trudijo«, da so njihove smernice enostavne in jasne ter da so vse storitve, ki jih ponujajo, skladne z nemško zakonodajo.


Prijavi napako v članku