Računalništvo, telefonija
01.11.2011 11:42
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napredni robot za operacijo oči

Nov robot bo spremenil področje oftalmologije in predvsem zmanjšal, če že ne odpravil število zdravniških napak pri posegih.
Nov robot bo spremenil področje oftalmologije in predvsem zmanjšal, če že ne odpravil število zdravniških napak pri posegih.

Thijs Meenink je znanstvenik z eindhovenske Fakultete za tehnologijo, ki je predstavil novega robota za medicinske namene, še posebej za operacije oči. Z novim pametnim robotom so operacije oči dobile povsem nov nivo. Kot trdijo raziskovalci z nizozemske univerze in sam stvaritelj Meenink, čigar doktorat bo temeljil točno na tem projektu, bo nov robot spremenil področje oftalmologije in predvsem zmanjšal, če že ne odpravil število zdravniških napak pri posegih.

Ni namreč veliko zdravnikov, ki lahko vzdržijo dolge in naporne operacije, še posebej v starejših letih, ko zdravnik ni več tako natančen kot v mladosti. Novi robot je izjemno pameten in hiter, še posebej pri uporabi različnih orodij, medtem ko bo največja prednost ta, da bo odpravil tresavico v zdravnikovih rokah, kar bo pomenilo, da tudi po spiti dvojni kavi bolnik ne bo končal kot švicarski sir. Za to bo poskrbel poseben “master & slave” sistem, ki s pomočjo nadzora dveh osi skrbi, da se zaporedni vbodi posebnih “igel” vršijo na isto točko. Robot je pri tem izjemno natančen, saj vsak centimeter premika kirurgove roke, odgovarja milimetru bolnikovega očesa. Čeprav robot ni na voljo za prodajo, se že uporablja, vendar pa ga želi Meenink v bližnji prihodnosti še izboljšati.


Prijavi napako v članku