Fotoaparati in kamere
15.05.2012 17:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najdražji fotoaparat na svetu

Analogni fotoaparat Leica Series-O številka 116 je trenutno najdražji aparat na modrem planetu!
Analogni fotoaparat Leica Series-O številka 116 je trenutno najdražji aparat na modrem planetu!

Pred kratkim smo poročali, da je v londonski trgovini Gray’s of Westminster naprodaj trenutno najdražji širokokotni objektiv na svetu. Za objektiv Nikkor 6mm f/2.8 je namreč potrebno odšteti 123 tisoč evrov. Če menite, da je na področju fotografije težko preseči to vsoto, se krepko motite. Da v svetu fotografije nobena cena ni previsoka, se je pokazalo pri dražbi prototipa Leicinega 35-milimetrskega fotoaparata, poznanega kot “Serija O“.


Na Dunaju je avkcijska hiša WestLicht Auction, ki je specializirana v prodaji dragocenih starinskih fotoaparatov, ponudila na dražbo analogni fotoaparat Leica Series-O. Tu je šlo za fotoaparat številka 116, ki je bil izdelan daljnega leta 1923. Čeprav je bila izklicna cena zanj »le« 300.000 evro, jo je avkcijska hiša WestLicht Auction srečnemu kupcu prodala za vrtoglavih 2,16 milijona evrov.


Fotoaparat Leica Series-O je bil pripravljen dve leti pred uradnim pričetkom prodaje fotoaparatov Leica A. Avkcijski model je bil zelo dobro ohranjen in je bil seveda povsem delujoč. Vsi deli aparata so bili originalni, razen usnja in upogljivega okenca za slikanje. Fotoaparatov Leica Series-O je bilo leta 1923 skupno izdelanih le 25, do danes pa naj bi se jih ohranilo le 12 delujočih primerkov. Pri tem velja še omeniti, da je doslej za najdražji fotoaparat na svetu prav tako veljala Leica serije O številka 107. Ta je bila pred leti prodana za dobri 1,32 milijona evrov. Ni slabo, a ne?


Prijavi napako v članku