Računalništvo, telefonija
29.01.2008 14:42
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj iskani IT poklici v letu 2007 so bili…


Samo Kraker, vodja oddelka Executive Search.

Agencija Adecco je v začetku januarja 2008 opravila pregled dogajanja in razmer na slovenskem trgu dela in delovne sile v preteklem letu. Analizo so opravili tudi na oddelku “Executive Search”, področju iskanja in selekcije za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, kjer so zabeležili znatno višje povpraševanje – tako s strani delodajalcev kot tudi delojemalcev.

Največ povpraševanja je bilo po sistemskih inženirjih (34 odstotkov), prodajnih inženirjih (20 odstotkov) ter programerjih (20 odstotkov). Ostala povpraševanja so bila vezana na iskanje različnih specialistov (14 odstotkov) in vodstvenega kadra (12 odstotkov). V primerjavi s prvo polovico leta 2007, so v drugi polovici zabeležili upad povpraševanja predvsem po prodajnih funkcijah, medtem ko se je povpraševanje po vseh ostalih funkcijah povečalo. Zaradi razvoja pa se je v zaključku leta 2007 opazno dvignilo povpraševanje po vodstvenem kadru v IT panogi.

“Povprečna starost IT kadrov, ki se v iskanju novih zaposlitvenih izzivov obrnejo na nas, je od 30 do 40 let, med njimi pa je le približno 10 odstotkov predstavnic ženskega spola. Mlajši kandidati v povprečju zasedajo “junior” pozicije, starejši pa vodstvene pozicije v IT panogi. Zanimivo pa je, da se starejši kadri, ki se tekom zaposlitvene kariere niso uspeli prebiti na vodstvene pozicije, pri iskanju novega kariernega izziva v IT panogi spopadajo z bistveno večjimi težavami”, je poudaril Samo Kraker, vodja IT področja, oddelka Executive Search.

Kako je s plačami v IT panogi? Za sistemske, prodajne inženirje ter programerje so se povprečne neto plače v letu 2007 vrtele okoli 1000 EUR (velja za kadre, brez delovnih izkušenj) ter okoli 2000 EUR (za izkušene kadre). Pri doseganju višjih plač pa pravzaprav ni bilo omejitev, ne za specialiste in ne za direktorje. Medtem ko je pri direktorjih plača vselej sorazmerna z velikostjo podjetja in stopnjo odgovornosti, pa pri IT specialistih narašča skladno z uporabnostjo in poglobljenostjo strokovnega znanja.

“Informacijske tehnologije v napredni družbi predstavljajo gonilo razvoja in predvsem vse tisto, zaradi česar stvari preprosto delujejo. V temu trenutku smo priča dlje časa trajajočemu razvoju IT v Sloveniji, pri čemer smo na točki, v kateri je nadaljnji razvoj še možen, IT- poklici pa so cenjeni in znanje ustrezno nagrajeno. Ocenjujem, da bo to stanje trajalo še več let, saj nišni trgi in storitve, ki jih lahko oplemenitimo z uporabo novih tehnologij, še zdaleč niso izkoriščeni. Razvoj IT rešitev za tržne niše so priložnost za Slovenijo, saj gre pri tem vedno za področja, ki jih “veliki igralci” na globalnem trgu spregledajo, kasneje pa postanejo zelo zainteresirani za sodelovanje z malimi, nišnimi igralci. Na področju kadrovanja to pomeni, da bo poleg izvajalcev, vedno bolj pomembno vizionarstvo, upravljanje z idejami, poslovna analiza in optimalno vodenje projektov. Prepričani smo, da bo specializacija Adecca pripomogla k razvoju trga delodajalcev in delojemalcev v Sloveniji, posledično pa tudi k nadaljnji tehnoloških razvitosti Slovenije.”, je dodal Samo Kraker, vodja IT področja, oddelka Executive Search.

V Adeccu so z aktivnim spremljanjem različnih segmentov trgov začeli z letošnjim letom, ko se je s širitvijo dokončno konsolidiral oddelek Executive Search (ES). Adecco ES je sicer specializiran za iskanje vodstvenega in/ali strokovnega kadra v različnih panogah.


Prijavi napako v članku