Programska oprema
15.03.2006 08:17

Deli z drugimi:

Share

Nadgradnja POS-terminalov tudi priprava za prehod na evro

Sistem Activa sporoča, da je zaradi nadgradnje procesov varnosti poslovanja s plačilnimi karticami, omogočanja sprejema pametnih kartic, standardizacije, ki jo zahtevata sistema MasterCard in Visa, ter obveznosti v zvezi z uvajanjem enotnega evropskega plačilnega okolja SEPA začel z nadgradnjo skoraj 12.000 POS-terminalov. Hkrati bodo v največjem kartičnem sistemu v Sloveniji celotno mrežo prilagodili tudi na uvedbo evra, tako da bo ob prehodu na novo valuto 1.1.2007 poslovanje teklo nemoteno.

“V sistemu Activa posebno pozornost namenjamo uvajanju najsodobnejših standardov, ki veljajo na področju kartičnega poslovanja v svetu, s posebnim poudarkom na varnosti in zaupnosti kot najpomembnejših dejavnikih bančnega poslovanja,” je povedal Primož Patru, vodja oddelka kartičnega poslovanja sistema Activa. “Najvišjo raven varnosti pri poslovanju s plačilnimi karticami zagotavljajo pametne kartice z vgrajenim čipom, zato smo začeli z nadgradnjo svoje POS-infrastrukture, ki bo omogočala sprejemanje pametnih kartic.”

Do konca letošnjega leta nameravajo v sistemu Activa nadgraditi svojo celotno mrežo, ki vključuje skoraj 12.000 POS-terminalov. Vse transakcije s pametno kartico, tudi s pametno kreditno kartico, bodo na t. i. EMV POS-terminalih zaradi večje varnosti poslovanja zavarovane s PIN-kodo, kar predstavlja bistveno novost v primerjavi z današnjim poslovanjem. Uporaba PIN-kode namesto lastnoročnega podpisa bo tudi osebam s posebnimi potrebami in invalidom omogočila lažjo uporabo plačilnih kartic. PIN-tipkovnice so prilagojene standardom in opremljene tako, da je sredinska številka “5” na številčnici označena z reliefno piko, s čimer bo tudi slepim in slabovidnim omogočeno rokovanje z napravo. V sistemu Activa so obenem na spletni strani www.activa.si pripravili tudi številne informativno-izobraževalne vsebine tako za imetnike kartic kot prodajna mesta.

“Z uvajanjem nove tehnologije in vseh varnostnih elementov, med katere sodi tudi obvezni vnos PIN-kode, se bo deloma podaljšal tudi celoten čas izvedbe transakcije. Ocenjujemo pa, da imetnik na prodajnem mestu ne bo porabil več časa kot doslej, saj mu med drugim ne bo potrebno več podpisovati potrdila o nakupu,” je še poudaril Patru.

Nadgrajeni EMV POS-terminali sistema Activa bodo večaplikativni in bodo omogočali tudi uvedbo novih funkcij.


Prijavi napako v članku