Računalništvo, telefonija
08.09.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Muzej preoblek za Winamp je prava časovna kapsula

Spletni muzej vsebuje 65.000 preoblek za Winamp.
Spletni muzej vsebuje 65.000 preoblek za Winamp.

Današnji mladini ime Winamp najbrž ne pomeni prav veliko, nekoliko starejšim pa se utegne orositi oko ob zvoku znamenitega intra ter pogledu na prenekatere preobleke, ki so ob prelomu tisočletja pripomogle k izjemni priljubljenosti tega medijskega predvajalnika.

In prav za izdelavo enormne zbirke preoblek se je odločil Američan Jordan Eldredge, avtor virtualne galerije Winamp Skin Museum. Pri snovanju kolekcije 65.000 preoblek, ki jih je možno videti v vsem svojem sijaju, pa mu je pomagal soustvarjalec internetnega arhiva, Jason Scott. Interaktivni predogledi vsebujejo osnovne funkcionalnosti ter seveda notorični Llama Whippin’ Intro, skrivnostnega avtorja s psevdonimom DJ Mike Llama. Z enim samim dodatnim klikom pa je poljubno preobleko moč naložiti v Webamp – spletno različico predvajalnika Winamp 2, ki uporablja HTML5 in Javascript.

Gre za zanimiv in spregledan del internetne zgodovine, ki je končno našel svoj dom na spletu. Eldredge pa je za to priložnost ustvaril tudi račun na Twiterju @winampskins, ki vsakih nekaj ur objavi sliko ter povezavo do naključne preobleke.


Prijavi napako v članku