Računalništvo, telefonija
Avtomoto
05.06.2024 13:00
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Musk naj bi več tisoč AI čipov preusmeril iz Tesle v X

Elon Musk je naročil, naj se na tisoče čipov umetne inteligence, ki jih je izdelala Nvidia in so bili namenjeni Tesli, preusmeri v njegovo podjetje za družbene medije X, je razvidno iz elektronske pošte proizvajalca čipov, ki jo je pridobil portal CNBC. Ta poteza lahko za več mesecev zavleče Teslin nakup procesorjev v vrednosti 500 milijonov dolarjev, poroča CNBC.

Tesla naj bi se po Muskovih besedah oskrbela z Nvidijinimi čipi za umetno inteligenco H100, da bi pospešeno nadaljevala svojo preobrazbo v “vodilno podjetje na področju umetne inteligence in robotike”. V pogovoru o prihodkih Tesle v začetku leta je Musk dejal, da bo podjetje do konca letošnjega leta povečalo nabavo čipov H100 s 35.000 na 85.000. Kasneje pa je Musk v objavi na portalu X dejal, da bo Tesla porabila 10 milijard dolarjev “za kombinirano usposabljanje in sklepanje umetne inteligence.”

Toda elektronska sporočila zaposlenih pri Nvidii, ki jih je pridobil CNBC, kažejo, da Musk ni bil v celoti iskren pri nakupu čipov umetne inteligence za Teslo. Veliko teh procesorjev je zdaj na poti v podjetje X, še več pa v njegovo hčerinsko podjetje za umetno inteligenco xAI.

“Elon daje prednost uvajanju gruče grafičnih procesorjev H100 v podjetje X, tako da je 12 tisoč dobavljenih grafičnih procesorjev H100, ki so bili prvotno namenjeni Tesli, preusmeril v X,” je po poročanju CNBC zapisano v Nvidijinem obvestilu iz meseca decembra.

Musk je po objavi zgodbe v objavi na portalu X dejal, da Tesla nima dovolj zmogljivosti za sprejem Nvidiinih grafičnih procesorjev, ker je tovarna podjetja v Austinu v Teksasu nedokončana. Ocenil je tudi, da bo Tesla leta 2024 porabila 3-4 milijarde ameriških dolarjev za Nvidiine čipe umetne inteligence.

Preusmeritev čipov umetne inteligence iz družbe Tesla v družbo X bi lahko vznemirila vlagatelje v Teslo, ki stavijo na to, da bo Musk izpolnil svojo obljubo o popolnoma avtonomnih vozilih. Podjetje namerava svoje prvo vozilo robotaxi predstaviti še letos, in sicer na dogodku, ki bo potekal avgusta. Medtem so bile Tesline funkcije za pomoč vozniku Avtopilot in Popolna samovozeča vožnja, ki služijo kot temelj avtonomije v podjetju, pod drobnogledom zaradi več sto prometnih nesreč, od katerih se jih je več deset končalo s smrtnim izidom.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tesla Twitter Elon Musk


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več