Spletni brskalniki
27.01.2011 06:13

Deli z drugimi:

Share

Mozilla z novim konceptom varstva zasebnosti na svetovnem spletu

Na Firefox 4 bo potrebno še precej čakati.
Na Firefox 4 bo potrebno še precej čakati.

Uporabniki svetovnega spleta postajajo vse bolj priljubljena tarča tako spletnih kriminalcev kot brezbrižnih in zaslužka željnih spletnih oglaševalcev in prodajalcev. Tu gre predvsem za tiste spletne deskarje, ki se ne zavedajo vseh spletnih nevarnosti in nimajo ustrezno zaščitenega oziroma zavarovanega osebnega računalnika.

Tu je seveda stalno prisotna še težava, povezana s prikritim zbiranjem podatkov o obiskovalcih spletnih strani in njihovega profiliranja. Ker je prikrito zbiranje podatkov in profiliranje obiskovalcev spletnih strani v porastu, so pri organizaciji Mozilla pripravili koncept, ki bi na zahtevo uporabnika preprečil zbiranje tovrstnih podatkov. Gre za tehnologijo, imenovano DoNotTrack (Brez sledenja), s pomočjo katere bi lahko uporabnih preko brskalnika na preprost način sporočil vsem obiskanim spletnim stranem, da naj mu ne sledijo, ponujajo osebnih reklamnih sporočil in podobno.

Ker bi bilo to sporočilo vsebovano v glavi paketov HTTP, to pomeni, da bi odpadla potreba po črnih listah, piškotkih in drugih metodah, ki se danes uporabljajo za preprečevanje prikritega zbiranja podatkov in profiliranja obiskovalcev spletnih strani. Žal ni vse zlato, kar se sveti. Tehnologija DoNotTrack bo namreč v praksi zaživela le, če bodo interes za to pokazali vsi izdelovalci spletnih strani. To ni ravno misija nemogoče. Pred kratkim sta se namreč za pripravo podobnega koncepta preprečevanja prikritega zbiranja podatkov in profiliranja obiskovalcev spletnih strani odločila še Google (brskalnik Chrome) in Microsoft (brskalnik IE9). No, pustimo se presenetiti.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku