Računalništvo, telefonija
28.06.2006 10:18

Deli z drugimi:

Share

Modni oblikovalec Issey Miyake prejel nagrado Kyoto


Issey Miyake

Svetovno znani japonski oblikovalec Issey Miyake je za svoje vizionarske koncepte oblačenja prejel nagrado Kyoto, eno izmed najpomembnejših mednarodnih priznanj za zasluge na področju znanosti in kulture. Nagrado sta prejela tudi ameriški imunolog in genetik Leonard A. Herzenberg in matematik dr. Hirotugu Akaike. Nagrada Kyoto, ki jo je leta 1984 ustanovil Kazuo Inamori, ustanovitelj japonskega tehnološkega podjetja Kyocera, je poleg Nobelove nagrade med najpomembnejšimi priznanji za znanstvene in kulturne dosežke. Namenjena je življenjskemu delu posameznikov ali skupin, ki so se izkazali na področju znanosti ali kulture. Nagrado podeljujejo v kategorijah umetnost in filozofija, visoke tehnologije in temeljne raziskave. Vsak nagrajenec prejme tudi okrog 400.000 evrov. Letošnja podelitev bo organizirana 10. novembra v japonskem mestu Kjotu.

Tokio, New York in Pariz – delovna mesta modnega ustvarjalca Isseya Miyakeja obsegajo Vzhod in Zahod, kar se odraža v njegovih kolekcijah z osnovnimi koncepti vzhodnih in zahodnih kultur. Na temelju najmodernejših tehnologij nastajajo brezčasna oblačila, revolucionarna v konceptu in izdelavi, a udobna in univerzalno uporabna. Od 70. let prejšnjega stoletja dalje Miyake sledi konceptu izdelave oblačila iz enega kosa tkanine. Na tej podlagi so nastale njegove priznane kolekcije “Pleats Please” in “A-POC”. Kolekcija “Pleats Please”, narejena iz peresno lahkega poliesterskega plisiranega blaga, ki ne omejuje uporabnika, a hkrati ohranja obliko, osvaja od leta 1993 modne steze in muzeje po vsem svetu. “A-POC”, akronim za “a piece of cloth”, nadaljuje Miyakejevo vizijo edinstvenih oblačil in na novo definira proces nastanka.

Imunolog in genetik dr. Leonard Arthur Herzenberg, nagrajenec v kategoriji visoke tehnologije, je kot prvi na svetu razvil postopek za ločevanje življenjsko sposobnih celic po lastnostih. Že leta 1969 je dr. Herzenberg s svojo raziskovalno skupino na šoli School of Medicine na Univerzi Standford razvil prvi model naprave FACS (Fluorescence-Activated Cell Sorter). Z napravo FACS je postalo mogoče preštevati celice z določenimi funkcijami ter izolirati in analizirati DNA, RNA in proteine iz ene življenjsko sposobne celice. Naprava se uporablja tako pri temeljnih raziskavah kot pri aplikativnih bioznanostih.

Nagrajenec v kategoriji temeljnih raziskav je japonski matematik dr. Hirotugu Akaike, ki se je izkazal predvsem s formulacijo metode Akaike Information Criterion (AIC). Ta se uporablja predvsem v naravoslovju in inženirskih znanostih, kjer je potrebno za razumevanje ali napovedovanje razvoja določenega pojava prej izbrati primeren statistični model. AIC omogoča izbiro po objektivnih kriterijih tudi pri zapletenih in kompleksnih pojavih, ki obsegajo veliko količino informacij.

Letos bo nagrada Kyoto podeljena že dvaindvajsetič. Nagrado je leta 1984 ustanovil Kazuo Inamori, ustanovitelj japonskega tehnološkega podjetja Kyocera. Vsako leto jo podeli sklad Inamori. Med dosedanjimi prejemniki nagrad so tudi nemški filozof Juergen Habermas, avstrijski glasbenik in dirigent Nikolaus Harnoncourt, umetnika Maurice Béjart in Roy Lichtenstein ter raziskovalka primatov Jane Goodall.


Prijavi napako v članku