Računalništvo, telefonija
Igre
21.09.2023 13:30
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft bi lahko popolnoma zapustil gaming industrijo

Phil Spencer, alfa in omega ameriškega tehnološkega velikana, je zatrdil, da bo Microsoft resno razmislil o opustitvi svoje prisotnosti v gaming industriji, če se število naročnikov na oblačno naročnino Game Pass do leta 2027 ne bo povečalo za vsaj štirikrat.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Microsoft na vse pretege maši luknje, ki so privedle do tega, da je na desetine zelo zaupnih dokumentov postalo javnih. Tehnološki guruji so dodobra prečesali vsak razkrit dokument in prišli do nekaterih precej šokantnih ugotovitev.

Razkrite niso bile samo informacije o novi strojni opremi in igrah, temveč tudi novica, da je Xbox oziroma Microsoft do nadaljnjega že opustil vlaganje v igre v oblaku.

Še bolj šokanten pa je predlog šefa Xboxa, Phila Spencerja, da bi Microsoft popolnoma zapustil igričarsko industrijo, če se število naročnikov na Game Pass ne povzpne na 110 milijonov do leta 2030. Microsoft le redko razkrije število naročnikov, vendar je zdaj jasno, da se je to januarja 2022 gibalo okoli 25 milijonov.

Šokantna izjava je bila podana med sodnim primerom Microsofta proti ameriški Zvezni komisiji za trgovino (FTC), ko je odvetnik zasliševal Spencerja o diapozitivu, ki prikazuje dolgoročne načrte Microsofta vse do leta 2030.

Doslej razkriti dokumenti so že razkrili, da Microsoft načrtuje izdajo konzol naslednje generacije leta 2028, diapozitiv pa prikazuje tudi najbolj optimistično napoved, da bi število naročnikov na Game Pass lahko v dveh letih po izidu konzole naslednje generacije naraslo na 110 milijonov. Spencerja so vprašali, kaj bi se zgodilo, če tega cilja ne bi dosegli, in njegov odgovor je bil:

»Lahko zelo samozavestno rečem, da bi, če s konzolo ne bi dosegli večjega napredka, zapustili gaming industrijo. Če bi bil izid takšen, verjamem, da ne bi bili več v tej industriji.«

Foto: Microsoft

»Večina naših Game Pass uporabnikov ne uporablja naše strojne opreme. Nadejamo se, da bi lahko to podobo obrnili na glavo že pred letom 2030. Torej, ko ste me vprašali, ali se strinjam s tem grafom, odgovarjam, da bi morala svetlo zeleni in modri stolpec zelo hitro pridobiti na deležu. Rekel bi, da bi morali biti v tem položaju do fiskalnega leta 2026, 2027, ali pa bi morali sprejeti drugačno odločitev glede poslovanja.«

V grafikonu temno zeleni del predstavlja klasične uporabnike Xbox konzol, svetlo zeleni del so igralci na osebnih računalnikih, svetlo modri del pa so uporabniki oblaka.

Kot so pokazali ostali razkriti podatki, so igre v oblaku trenutno skoraj brezpredmetni za večino gamerjev, zato je obdobje treh let zelo kratek čas za reševanje tako kompleksne problematike.

Vendar pa kljub vsemu številni menijo, da je Phil Spencer pretiraval s svojimi trditvami in možnimi posledicami v primeru nedoseženih ciljev. Microsoft se je med sodnimi preiskavami Activision Blizzard predstavil kot podjetje, ki komaj shaja in komaj drži stik z dominantnim Sonyjem.

Ali je v tem, kar je rekel Spencer, sploh kaj resnice, ali je odvetnikom zgolj povedal tisto, kar mu je najbolj koristilo, je težko reči.

Konzoli Xbox Series X/S, ki se še vedno prodajata slabše kot PlayStation 5 in Nintendo Switch, sta zagotovo vsaj enkrat sprožili vprašanje, kako dolgo naj Xbox sploh še ostane na igralnem trgu, če se nikakor ne more uvrstiti na prvo mesto.

Foto: Microsoft

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xbox konzole Microsoft


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več