Računalništvo, telefonija
28.11.2017 20:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ljudje, ki so med vožnjo igrali Pokemon Go, povzročili milijonske škode

Ljudje, ki so med vožnjo igrali Pokemon Go, povzročili milijonske škode
Ljudje, ki so med vožnjo igrali Pokemon Go, povzročili milijonske škode

Za trenutek se je lani poleti zdelo, da bo Pokemon Go “the next big thing” in do neke mere je ustvarjalcem celo uspelo zasvojiti svet, vendar se je začetna evforija kmalu polegla. Lahko bi rekli, da je igra Pokemon Go šla skozi več obdobij – od obsesije, veselja, do, po zadnjih objavah, poškodb in smrti.

Strokovni članek, ki je sicer še v nastajanju, sta napisala Mara Faccion in John McConnell iz Univerze Purdue. Naslov članka “Death by Pokemon Go” je verjetno dovolj zgovoren, da nam ni potrebno posebej razlagati o čem sta avtorja pisala. V bistvu gre za realno predstavitev temne strani masovno popularne igre, ki temelji na navidezni resničnosti.

Mara Faccion in John McConnell sta prečesala poročila o nesrečah v Indiani oz. natančneje v delu Tippecanoe County. V raziskavo sta za zdaj vključila prvih 148 dni po uradnem izidu igre, ki je izšla julija 2016. Samo v tem izbranem območju Indiane je celotna škoda, ki jo je povzročila igra Pokemon Go, torej poškodbe, materialna škoda in dve izgubljeni življenji, med 5,2 in 25,5 milijonov ameriških dolarjev. Če preračunamo te številke na površje celotne Amerike, pridemo do ogromnih številk, in sicer naj bi potemtakem škoda znašala med 2 in 7,3 milijarde ameriških dolarjev. Ne smemo pozabiti, da gre za prvih148 dni obstoja igre, kar pomeni, da so končne številke še veliko večje.

Podatki kažejo, da se je v teh zajetih 148-ih dnevih zgodilo dodatnih 286 nesreč v primerjavi z enakim obdobjem pred izidom igre Pokemon Go. Od teh 286 nesreč se jih je kar 134 zgodilo v bližini “pokestopov”. Glede na vse te podatke je ključno ugotoviti, ali je Pokemon Go dejansko povzročil te nesreče neposredno, ali pa je šlo zgolj za to, da so se ljudje veliko več časa zadrževali na prostem, kar je botrovalo k večjemu številu nesreč.

Za razumevanje celotnega konteksta je ključno, da poznamo nekaj Pokemon Go izrazov. Torej v igri poznamo “pokestope” in “gyme”. “Pokestop” je kraj, kjer lahko v igri pridobimo več “pokeballov”, medtem ko se v “gymih” odvijajo borbe med pokemoni.

Med igranjem igre je glavni cilj, da s telefonom hodimo naokrog in dosegamo karseda največ teh “pokestopov”. Tako kot pri vsaki stvari se ljudje znajdemo vsak na svoj način in ljudje so za doseganje večje uspešnosti uporabljali različna prevozna sredstva. Ko so dosegli želeni cilj, so preprosto izkočili iz avtomobila in pobrali zalogo ali pa se na hitro pomerili z nasprotnikom. Za to, da bi ljudje pametno in varno uporabljali igro, so ustvarjalci sprejeli odločitev, da igralcem onemogočijo oz. otežijo igranje pri visokih hitrostih. To pomeni, da v primeru prehitre vožnje, nismo mogli igrati ali se bojevati z drugimi pokemoni. Kljub temu, da je to veljalo za večino “pokestopov”, ni veljalo za vse.

Glede na podatke, ki sta jih ekonomista imela na razpolago, sta ugotovila, da je število nesreč bilo precej večje v bližini “pokestopov” kot v bližini “gymov”. To kaže na dejstvo, da so nesreče zares bile posledica tega, da so ljudje preprosto skakali iz avtomobilov in igrali Pokemon Go.

Pred časom bi bilo tem ugotovitvam še težko verjeti, kajti včasih ljudje niso bili tako močno odvisni od tehnologije. Danes je slika popolnoma drugačna, namreč telefonov praktično ne izpuščamo iz rok, cele dneve smo povezani na internet, karkoli počnemo vključuje računalnik in stvari so popolnoma presegle meje normale. Ko enkrat zgubimo stik z realnostjo zaradi neke igre ali aplikacije, se lahko dogajajo tudi takšne stvari kot smo jih opisali zgoraj.


Prijavi napako v članku