Računalništvo, telefonija
14.04.2018 13:09
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihaja prva visokoločljivostna vinilka

Prihaja prva visokoločljivostna vinilka
Prihaja prva visokoločljivostna vinilka

Svet je dobesedno nakopičen s sodobno tehnologijo, ki nam lahko v določenih trenutkih celo zagreni življenje, pa čeprav temu ni namenjena. Zato ne preseneča, da se skorajda že pozabljene naprave ponovno vračajo v naše vsakdanje življenje. Med njimi so v zadnjem času še posebno zanimive stare gramofonske plošče (vinilke), ki jih imajo številni ljubitelji glasbe še vedno na podstrešju. Pri podjetju Rebeat Innovation pa so prepričani, da je prišel čas za novo generacijo vinilk, ki bodo primerne za 21. stoletje, kar pomeni, da vključujejo lasersko tehnologijo.

Gre za tehnologijo, ki analogni avdio signal pretvori v digitalnega, pri čemer se uporablja tridimenzionalni relief. Novi proces izdelave vinilk bo omogočil, da bodo lahko nanje shranili za okoli 40 odstotkov več glasbe, ki bo okoli 30 odstotkov glasnejša. To pomeni, da naj bi bila kakovost precej boljša od tiste, ki jo dobimo s predvajanjem klasičnih vinilk. Podjetje Rebeat Innovation je za izdelavo visokoločljivostne vinilke prejelo sredstva v višini kar 3,9 milijona evrov, pri čemer bo šlo 486 tisoč evrov zgolj za nakup posebnega laserja.

Podjetje Rebeat Innovation bo namenski laser prejelo šele julija letos, zato visokoločljive vinilke na trgu zagotovo ne bomo ugledali še kar nekaj časa. Prototip novosti bo po vsej verjetnosti nared za oktobrsko konferenco Making Vinyl v ameriškem velemestu Detroit, za trg pa naj bi bile pripravljene naslednje leto.


Prijavi napako v članku