Računalništvo, telefonija
16.06.2020 13:00

Deli z drugimi:

Share

Letošnje leto rekordno za nosljivo tehnologijo – na obzorju pa velika sprememba

Letošnje leto rekordno za nosljivo tehnologijo - na obzorju pa velika sprememba
Letošnje leto rekordno za nosljivo tehnologijo - na obzorju pa velika sprememba

Nosljiva tehnologija trenutno beleži najboljše rezultate od leta 2015, ko je trg dosegel največjo rast. Kljub temu pa strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko nosljiva tehnologija in trg pametnih ur bila tik pred rekordno eksplozijo. Raziskava podjetja IDTechEx napoveduje, da bi lahko trenutna situacija s koronavirusom dodatno spodbudila uporabo in razvoj zmogljive nosljive tehnologije, s poudarkom na zdravstvenih napravah. Poročilo pravi, da je globalni trg nosljive tehnologije v letu 2019 zrasel za 19 % napram letu 2018. Skupaj naj bi prodaja nosljivih naprav znašala 70 milijard ameriških dolarjev.

Ekspanzija trga nosljive tehnologije gre v največji meri na račun rasti brezžičnih slušalk in ostalih avdio produktov, kot so slušalke Apple AirPods. Samo brezžične slušalke so v enem letu prinesle 4 milijarde dolarjev. Na drugem mestu po popularnosti med nosljivo tehnologijo so pametne ure in merilniki glukoze v krvi. Rast prodaje prvih je bile iz leta 2018 v leto 2019 4 milijarde dolarjev, medtem je segment merilnikov glukoze zrasel za 1,3 milijarde. Vse te številke predstavljajo največjo medletno rast od leta 2015, ko so izšle naprave, kot je Apple Watch ipd.

Analitiki pri IDTechEx verjamejo, da bo pandemija sicer močno vplivala na trg nosljive tehnologije v letošnjem letu, vendar pravijo, da bi lahko ravno trenutna situacija bila velika priložnost za napredno nosljivo tehnologijo. “V času pandemije je nastalo nemalo število naprav, s katerimi so se države borile proti virusu. Pospešili so se tudi razni procesi, ki so pred pandemijo trajali v nedogled. Ravno regulativa je tista, ki pa še vedno ovira mnoge akterje, pa naj bodo to manjša “start-up” podjetja, ali veliki globalni igralci. S spremembno birokracijskih zahtev bo trg rasel še hitreje”, so zapisali pri IDTEchEx.

Največji potencial bi naj bil na področju zdravstvenih naprav. Napredek na dotičnem področju se bo po vsej verjetnosti dogajal počasi, vendar konstantno. Pandemija koronavirusa bo imela velik vpliv na razvoj dotične tehologije, seveda pa je tukaj še precej drugih faktorjev, ki enako pomembno vplivajo na dogajanje na trgu.


Prijavi napako v članku