Računalništvo, telefonija
22.03.2011 14:33

Deli z drugimi:

Share

Lenovo ThinkPad X220 – nova generacija ultraprenosnikov

Podjetje Lenovo predstavlja novo generacijo najbolje prodajanih ultraprenosnikov. Najboljši pomočnik mobilnih poslovnežev, prenosnik ThinkPad X220, bo na voljo tudi kot tablični računalnik. ThinkPadi X220 ponujajo do celodnevno avtonomijo delovanja, zmogljivosti, primerljive z namiznimi računalniki ter vrsto tehnologij za višjo produktivnost dela.
Lenovo ThinkPad X220 tablet
Lenovo ThinkPad X220 tablet

Ultratanke in lahke ThinkPad X220 odlikuje napreden dizajn, ki prenosnik ne naredi le prijeten na pogled, temveč poskrbi tudi za njegovo robustnost. Tipkovnica, odporna na politje, preživi tudi večja politja, izboljšave na področju padca z višine pa so 50 odstotkov boljše kot pri prejšnji generaciji, ki že sicer velja za eno najbolj trpežnih prenosnih računalnikov na trgu.

“Preprosto povedano nova generacija računalnikov ThinkPad iz družine X nudi vse, kar potrebuje sodobni poslovnež, ki veliko časa preživi na poti. Naši računalniki ne delajo kompromisov, zato ima lahko uporabnik v elegantnem izdelku nizko težo, dolgo avtonomijo ter visoke zmogljivosti. Temeljito smo izboljšali mobilno računalniško izkušnjo, tako na področju komunikacij kot orodij za produktivnost,” je povedal podpredsednik oddelka za marketing v družbi Lenovo Dilip Bhatia.

Standardno opremljen z 9-celično baterijo model ThinkPad X220 nudi do 15 ur avtonomije delovanja. Najzahtevnejšim uporabnikom je na voljo tudi dodatna zunanja baterija, ki avtonomijo delovanja podaljša na impresivnih 24 ur. Tablična različica računalnika X220, ki tehta manj kot 1,8 kilograma, v navezi s 6-celično baterijo in dodatno baterijo nudi izredno varčnost, saj lahko z enim polnjenjem deluje do 16 ur.

1,3 kilograma težki ThinkPad X220 je opremljen z enako zmogljivimi procesorji kot njegovi večji, 14- in 15-palčni bratje, medtem ko konkurenčni modeli te velikosti in teže gradijo na varčnih in počasnejših procesorjih, zato razlike v zmogljivosti v posameznih aplikacijah dosegajo do 75 odstotkov. Dodatno tehnologije Lenovo Enhanced Experience 2.0 omogočajo hitrejši zagon in izklop računalnika. V konfiguraciji z integrirano grafično rešitvijo Intel HD Graphics je novi Lenovo X220 do dvakrat hitrejši pri obdelavi video vsebin, fotografij ter drugih podobno zahtevnih opravilih. Dodatno je prenosnik opremljen z vmesniki USB 3.0, ki nudijo do 10-krat hitrejšo pretočnost podatkov v primerjavi z USB 2.0.

Novi prenosniki samodejno zaznajo potrebo po visokih zmogljivostih, ki jih zahtevajo aplikacije, sicer pa skrbno varčujejo s porabo energije, kar podaljšuje avtonomijo delovanja. Tehnologija Intel Turbo Boost Technology 2.0 zna dinamično prilagajati zmogljivosti procesorja glede na obremenitev in med zahtevnimi nalogami, kot so urejanje videa, analize podatkov ter poganjanje 3D-aplikacij, samodejno poviša takt delovanja. Dodatek Lenovo Turbo Boost+ pa prenosnikom omogoča še daljše delovanje s polnimi zmogljivostmi, vse dokler temperature procesorja ne dosežejo določenih omejitev. Hkrati so inženirji poskrbeli, da z nižanjem moči neaktivnim komponentam novi ThinkPadi dosegajo do 30 odstotkov daljše delovanje na baterije, npr. med predvajanjem video vsebin z medijev DVD ali ob poslušanju glasbe.

Novi ThinkPad prenosniki so opremljeni z vrsto tehnologij za višjo kakovost video in glasovnih klicev. Mikrofon pozna načina zasebni in konferenčni klic, za preklop med različnimi načini pa zadostuje že klik z miško. V načinu zasebnega klepeta se mikrofon osredotoči le na zvok uporabnika in izniči vse ostale zvoke, v konferenčnem načinu pa njegova sposobnost zajemanja obsega 360-stopinjski prostor okoli prenosnika in tako omogoči interakcijo več uporabnikom hkrati. Prenosniki imajo vgrajeno tudi tehnologijo izničevanja zvokov tipkovnice, ki še izboljša komunikacijsko izkušnjo.

Računalnika ThinkPad X220 in X220 Tablet sta opremljena z 12,5-palčnim zaslonom visoke ločljivosti. Napredna zasnova prenosnikov se kaže v novih tečajih, ki se samodejno skrijejo ob zaprtju, hkrati pa takšna razporeditev omogoča boljše delovanje drugih komponent. Antene, namenjene brezžičnemu prenosu podatkov, bolje sprejemajo signal, vgrajena zvočnika pa zahvaljujoč večji globini postrežeta z globljim in močnejšim zvokom. Večjih sprememb je bila deležna tudi sledilna ploščica, katere površino so inženirji povečali za 45 odstotkov in s tem pripomogli k boljši uporabniški izkušnji, ki podpira tudi geste večprstnega dotika.

Tablični računalnik odlikuje še izredno svetel in na praske odporen zaslon, s tehnologijo Gorilla Glass. Zaslon je prestal tudi najzahtevnejše vojaške preizkuse, zato je odporen na udarce, prakse in druge poškodbe, ki bi jih sicer na terenu utrpeli klasični zasloni.

Novi ThinkPad X220 deli razširitveno postajo z drugimi modeli zadnje generacije, kar poenostavi nameščanje programske opreme ter omogoča deljenje strojne opreme med zaposlenimi, vse skupaj pa znižuje stroške lastništva prenosnikov. IT administratorji v podjetjih bodo veseli tudi poenostavljenih orodij za upravljanje z računalniki.

Lenovo ThinkPad X220 bo v Sloveniji naprodaj konec aprila, cene pa se bodo začele pri 999 evrih.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku