Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
Igre
31.07.2023 08:15

Deli z drugimi:

Share

Lenovo gaming računalnik z RTX 3060 za dobrih 700 €. Dobra kupčija ali ne?

Ne skrivamo našega mnenja, da je sestava računalnika v lastni režiji v večini primerov boljša izbira kot pa nakup že sestavljenega računalnika.

Razmerje med ceno in zmogljivostjo je v 9 od 10 primerov boljše, obenem pa lahko sami izberemo računalniške komponente, za katere vemo, kaj lahko pričakujemo in koliko manevrskega prostora nam dopuščajo za bodoče nadgradnje. Pri že sestavljenih računalnikih je to vedno loterija, a vseeno pa včasih naletimo na primerke, ki si zaradi vrednosti in izbranih komponent zaslužijo našo pozornost.

Lenovo IdeaCentre Gaming 5 (za ime si ne zasluži dodatnih točk) je računalnik, na katerega za prvotno ceno skoraj 1200 € po vsej verjetnosti ne bi kliknili. Trenutno pa je znižan na 773 €, za kar dobimo grafično kartico RTX 3060 (12 GB), 512 GB SSD, 16 GB DDR4 RAM-a in soliden procesor AMD Ryzen 5 5600G.

Lenovo IdeaCentre Gaming 5 gaming računalnik 1

Da smo se prepričali, da gre za solidno kupčijo za že sestavljen računalnik, smo enake ali vsaj primerljive komponente izbrali v PCPartPicker. Rezultate si lahko ogledate tukaj. Opazili boste, da je končna cena okoli 700 €, če bi podoben računalnik sestavili sami. To je seveda le približek. Če bi se potrudili, bi ceno lahko znižali za nekaj evrov ali pa tudi povečali, če bi na primer izbrali bolj kakovosten napajalnik, hitrejši RAM ali pa ohišje z boljšim pretokom zraka.

Ker nismo vedeli, katere specifične komponente je Lenovo izbral za svoj gaming računalnik, smo izbrali komponente nekih srednjih vrednosti. Potrebno je poudariti tudi, da gre to za avstrijske ali nemške cene, kjer so le-te običajno nižje od slovenskih (ni pa nujno). V končno ceno prav tako niso vštete poštnine, cena operacijskega sistema (Lenovo gaming računalnik ima nameščen Windows 11) in ceno tipkovnice in miške, ki ju dobite ob nakupu Lenovo IdeaCentre Gaming 5. Po vsej verjetnosti ne gre za vrhunsko miško in tipkovnico, a za začetek bosta zadoščala.

Torej, za 773 € (plus slabih 20 € za poštnino) je Lenovo Gaming 5 zelo dobra vrednost za tiste, ki nimajo volje ali želje po sestavljanju računalnika in potrebujejo dober računalnik za igranje najnovejših iger pri ločljivosti 1080p naslednjih nekaj let.

Če bi radi izvedeli več ali pa kupili računalnik, ga lahko najdete na Amazonu. Enak računalnik smo našli tudi v Sloveniji v trgovini isistemi.si, kjer je cena postavljena na dobrih 1000 €.

Če z izdelkom ne boste zadovoljni, ga lahko v roku 30 dni vrnete (več spodaj). Kadar koli pa lahko uveljavljate tudi 2-letno tovarniško garancijo.

Kako poteka vračilo Amazon izdelka?

Če boste z računalnikom nezadovoljni, ga lahko vrnete v roku 30 dni. Pojdite v svoj profil, najdite naročilo in izpolnite naročilnico za vračilo izdelka. Dobili boste poštno nalepko, ki jo boste nalepili na embalažo in oddali na najbližjo pošto. Amazon vam bo sprva okvirno izračunal strošek poštnine za vračilo, ki se običajno ujema s tistim, ki ga boste plačali na pošti. Če se znesek ne bo ujemal, lahko kontaktirate podporo, priložite račun poštnine in Amazon vam bo povrnil polni znesek.

Če boste po pretečenem roku 30 dni opazili kakšno napako, s katero ne morete živeti ali pa se bo računalnik pokvaril, lahko normalno uveljavljate garancijo. Kontaktirajte podporo, ki bo zahtevala nekaj osnovnih dokazil in vrnite izdelek po zgornjem postopku. Če gre za Amazon izdelek, boste zelo hitro dobili nadomestni izdelek ali pa vračilo celotne kupnine. Pri izdelkih z manjšo vrednostjo se je kupcem tudi že zgodilo, da so dobili nadomestni izdelek brez vrnitve okvarjenega.

Za izdelke tretjih prodajalcev je običajno čakalna doba malenkost daljša, a v večini primerov s pozitivnim razpletom.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Amazon Affiliate.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več