Računalništvo, telefonija
06.07.2019 11:07

Deli z drugimi:

Share

Legendarni Commodore 64 kmalu ponovno med nami!

Retro računalnik THEC64 bo brez težav navdušil tudi najzahtevnejše ljubitelje retro iger.
Retro računalnik THEC64 bo brez težav navdušil tudi najzahtevnejše ljubitelje retro iger.

Legendarni računalnik Commodore 64 se je sicer uveljavil že daljnega leta 1982, ta pa je že čez nekaj let prejel naziv najbolje prodajane naprave v zgodovini. Računalnik Commodore 64 lahko štejemo celo za predhodnika osebnih računalnikov, ki so ga iz trga izpodrinili predvsem na račun operacijskega sistema in boljše grafike. Napreden računalnik za tiste čase je kupilo skoraj 20 milijonov uporabnikov širom sveta, ta rekord pa je bil šele pred kratki presežen s strani kompaktnega in poceni osebnega računalnika Raspberry Pi.

Novi Commodore 64 pa se bo tržil s prodajno oznako »The C64«, ta pa bo opremljen s povsem funkcionalno tipkovnico. Poleg bomo našli še igralno palico, ki jo bomo povezali z enim od štirih podatkovnih vmesnikov USB. Za povezavo s televizorjem ali računalniškim zaslonom bo na voljo vmesnik HDMI. Novost bo ponujala tri združljivosti oziroma sisteme, in sicer BASIC, s katerim je razpolagal začetni Commodore 64, VIC20 BASIC ter Games Carousel. Na novem računalniku THEC64 bo prednameščenih kar 64 iger, ki bodo nudile 50-herčno in 60-herčno hitrost osveževanja, pri čemer bo razmerje stranic slike pričakovano znašalo 4 proti 3.

Tako v načinu BASIC kot v načinu VIC20 BASIC bo mogoče igrati bogato paleto nekdaj priljubljenih iger, kot so California Games, Paradroid, Hover Bovver, Iridis Alpha in Gridrunner. Za shranjevanje iger bomo lahko uporabili kar klasični pomnilniški ključ USB. Ker bo računalnik C64 imel prednameščen programski jezik BASIC, bo mogoče na njem tako kot na izvirniku napisati svojo programsko kodo.


Prijavi napako v članku