Računalništvo, telefonija
09.07.2005 18:57
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LCD monitor Xerox XL775D


Xerox XL775D, vitek 17-palčnež

LCD monitor Xerox XL775D

Uvod
LCD monitorji se zadnje čase izjemno dobro prodajajo, zahvaljujoč tudi vse nižjim cenam. Xerox je z novim uvoznikom k nam pripeljal tudi več zaslonov s tekočimi kristali. Sami smo preizkusili 17-palčni model XL775D, ki po svoji opremljenosti in kvaliteti izdelave sodi v zgornji del ponudbe na domačem trgu.

Monitor – zunanjost, priključki
Kot že rečeno, smo na dvotedenski preizkus dobili Xeroxov LCD monitor, model XL775D. Prvo kar opazimo, ko monitor iz škatle postavimo na mizo, je njegova kvalitetna izdelava. Pri izdelavi (mimogrede, nalepka na zadnji strani monitorja je izdajala, da omenjeni model za Xerox proizvaja kitajski PTI, ki LCD monitorje proizvaja še za pol ducata drugih svetovnih znamk) so namreč uporabljeni sami visokokakovostni materiali. Matrika zaslona je zaščitena s steklenim filtrom, ohišje pa je izdelano iz aluminija. Tako so razvijalci ubili dve muhi na en mah – kupec ima pred seboj monitor, ki hkrati izgleda lepo in kvalitetno narejeno (kar je v današnjih časih “varčevanja” vse prej kot pogost pojav). Gumbi za nastavitve in vklop monitorja se nahajajo na spodnjem delu, pravzaprav kar na robu zaslona.


Poleg VGA in DVI priključka dobimo tudi ustrezna kabla; čudi le nerodno postavljen priključek za napajanje monitorja, ki zmanjšuje naklonski kot monitorja. Le na kaj so mislili inženirji pri snovanju napajalnega dela?!

Xerox XL775D je tudi izredno tanek in “vitek” monitor, za slednje ima pač zasluge zunanji napajalnik. Na zadnji strani zaslona najdemo priključke za priklop na grafično kartico – izbiramo lahko med standardnim VGA (D-Sub) priključkom in digitalnim DVI priklopom. Oba kabla sta tudi priložena in – razliko od nekaterih konkurentov – zelo kvalitetna. Pravzaprav ima zunanjost zelo malo slabosti – edina omembe vredna (pa še ta pikolovska) je ta, da se na steklu zaslona pozna vsak prstni odtis in dotik – ga je pa bistveno bolj enostavno očistiti kot klasične LCD-je.

Pri dizajnu torej opisani Xerox prejme visoko oceno. Poglejmo si še najpomembnejši podatek vsakega LCD monitorja – njegovo sliko.

Monitor – tehnični podatki
Tehnični podatki zaslona pričajo, da gre za soliden 17-palčni monitor, ki bo kos tako pisarniškemu delu, kot tudi “domačim opravilom”, med katerimi ponavadi prednjačita igranje računalniških iger ter gledanje filmov. Takšnemu monitorju lahko očitamo pomanjkanje možnosti za nastavitev višine, pa tudi nastavitev naklona je omejena z nerodno postavljenim priključkom za napajanje monitorja.

Diagonala zaslona 17 palcev
Privzeta ločljivost 1.280*1.024 točk
Kontrast 450:1
Svetilnost 260 cd/m2
Odzivni čas 16 ms
Prikazane barve 16,2 milijona
Vidni kot 140/140 (H/V)
Priključki VGA, DVI
Zvočniki brez

Slika, nastavitve
S sliko testnega modela smo imeli kar precej težav, saj samodejna nastavitev deluje vse prej kot dobro. Prikazane barve so bile sumljive, še posebej vse temnejše barve, večino težav pa smo odpravili šele po dolgem delu z zaslonskimi meniji in ročnim nastavljanjem vsake barve posebej. Za takšen monitor ima vgrajena elektronska pamet vsekakor premalo umetne inteligence (Plug’n’Play pa tak), ali pa se Xeroxovim inženirjem ni dalo ukvarjati s tovarniškimi nastavitvami. Na tem mestu dopuščamo možnost, da smo naleteli na slabši model – namreč šlo je za predstavitveni model monitorja, ki je tekoče trakove v tovarni zapustil že maja 2004 (tako vsaj priča nalepka na zadnji strani).

Svetilnost zaslona je dobra, monitor je enakomerno osvetljen iz vseh strani, kontrastnost med črno in belo barvo pa je po ročnih nastavitvah postala zelo dobra. Seveda LCD monitorjev ni priporočljivo poganjati pri najvišji svetilnosti (priporočljive so vrednosti okoli 50%, za modele s steklenimi filtri malenkost višje), saj to škodi tako našim očem kot tudi samemu monitorju. Kontrastnost slike se pri svetilnosti višji od 80% opazno zmanjša, sicer pa je dobra.

Tudi odzivnost zaslona je za 16 ms monitor zelo dobra, morebiti kar presenetljiva. Za uporabo v poslovnih aplikacijah steklena zaščita deluje še bolj kontrastno kot sicer, dodaja pa tudi občutek večje globine zaslona (kot bi sedeli pred navadnim CRT monitorjem). Slaba stran steklene površine pa je njeno odbijanje svetlobe, zato bo potrebno pri izbiri položaja monitorja biti še posebej pazljiv na morebitna okna in sončno svetlobo v sobi. Igre z veliko akcije in menjanja scen mu ne delajo nobenih težav, monitor se brez težav kosa (in celo preseže nekatere) z istopalčnimi monitorji z 12 ms odzivnim časom. T.i. ghostinga ni zaznati. Bo pa steklena površina znala zmotiti kakšnega igričarja, še posebej, če bo nanjo padal drug vir svetlobe, zato velja upoštevati naslednji nasvet – igrajte v temi!

Zadovoljni s predstavo, ki jo je monitor prikazal pri igrah, smo se lotili ogleda filma. Sledilo je kar manjše razočaranje, saj prikazovanje video vsebin ne sodi med boljše točke tega monitorja. Žal se tu ravno “poklopijo” vse manjše omejitve, kot npr. manjši zorni kot zaslona (ni največja težava), odbojna steklena površina in za nameček še težave pri prikazu temnejših barv. Medtem ko bomo večino filmov še vedno lahko relativno neproblematično gledali, pa ogled filmov s temnejšimi scenami odsvetujemo, saj je takšen način mučen tako za monitor kot za gledalca.

Kar se nastavitev tiče, pa je zgodba naslednja. Zaslonski meniji so očem prijetni, vsekakor med najlepšimi pri tovrstnih izdelkih, le navigacija po njih ni med enostavnejšimi, a se ji hitro privadimo. Kako se jih tudi ne bi, saj je bilo z našim Xeroxom XL775D precej dela.

Zaključek, končna ocena
Xerox XL775D je dober monitor. Po kvaliteti izdelave, kvalitetnih kablih in opremljen s steklenim filtrom sodi v sam vrh razreda. Žal se težave začno tam, kjer si jih najmanj želimo – pri prikazani sliki. Samodejne nastavitve zaslona namreč povsem odpovedo, za ročno nastavitev pa smo se sami posebej namučili (priklop dodatnih monitorjev, primerjava slike…z nastavitvami smo se igrali cel dan!). Težko je verjeti, da bi povprečen uporabnik uspel sam ustrezno nastaviti sliko na zaslonu. Dopuščamo možnost, da je bila težava prisotna zgolj na našem predstavitvenem modelu, a kljub temu meče slabo luč na monitor. Xerox XL775D na cenikih najdemo že za slabih 70 tisočakov, kar je ugodna cena za ta monitor. Žal bi ga povprečnemu uporabniku težko priporočili, če pa menite, da ga boste uspeli dobro nastaviti, je opisani monitor dober nakup (v tem primeru je kočna ocena 8,5). Proizvajalec za svoj izdelek jamči s triletno garancijo.

Prednosti:
+ zelo kvalitetna izdelava
+ stekleni filter
+ priloženi kvalitetni kabli (VGA ter DVI)

Slabosti:
– obupne samodejne nastavitve
– težave pri temnejših barvah

Končna ocena: 6/10

Na tem mestu se zahvaljujemo podjetju FMC, d.o.o., iz Ljubljane, ki nam je omenjeni monitor tudi posodilo na test.


Prijavi napako v članku