Računalništvo, telefonija
22.02.2021 16:50
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Klasični trdi diski še niso rekli zadnje?

Trdi diski s pomočjo tehnologije EAMR postajajo iz dneva v dan bolj prostorni!
Trdi diski s pomočjo tehnologije EAMR postajajo iz dneva v dan bolj prostorni!

Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, prostor na pogonih Solid State pa še vedno ni tam, kot so to želijo naprednejši uporabniki in podjetja. Zaradi tega vodilni proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno bolj zmogljive izdelke. Tokrat so prijetno presenetili inženirji podjetja Toshiba, saj so najavili novo tehnologijo, s pomočjo katere so izdelali prvi trdi disk kapacitete 18 terabajtov. To bo zagotovo razveselilo tudi najzahtevnejše uporabnike, sprva pa bodo namenjeni predvsem za podatkovne centre. Novinci bodo naprodaj že konec meseca marca.

Visoko kapaciteto shranjevanja podatkov je inženirjem podjetja Toshiba uspelo doseči z revolucionarno tehnologijo magnetnega snemanja (EAMR). Slednja jim je namreč omogočala izdelavo magnetnih plošč izjemno visoke zmogljivosti in gostote površin. Novost s prodajno oznako Toshiba MG09 je opremljena s kar 9 magnetnimi ploščami kapacitete dveh terabajtov (1,5 terabita na kvadratni palec). To je nedvomno velik skok naprej v primerjavi z magnetnimi ploščami izpred nekaj let, ko je bilo nanje mogoča na posamično ploščo zapisati zgolj 500 gigabajtov podatkov.

Magnetne plošče nadvse prostornega trdega diska Toshiba MG09 se vrtijo s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, na volj pa sta podatkovna vmesnika SATA ali SAS. Količina predpomnilnika znaša 512 megabajtov, proizvajalec pa izdelku nudi kar petletni garancijski rok. Kot že rečeno bo novost naprodaj konec meseca marca, njena maloprodajna cena pa vsaj zaenkrat še ni znana.


Prijavi napako v članku