Življenjski slog
12.01.2022 09:00
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere spletne strani vedo največ o vas?

Da je dandanes zasebnosti konec je znano že marsikomu. Pa veste, katere spletne strani imajo največ zbranih informacij o vas?
Največ ve o vas Facebook
Največ ve o vas Facebook

Podjetje Clario iz Velike Britanije se je v težavo podrobno poglobilo in prišlo do zanimivih ugotovitev. Izvedli so natančne analize, več kot samo to, kdo vam ponuja piškotke in za kaj jih uporabljajo.

S pomočjo 32 različnih kriterijev so zbirali informacije o tem, kaj od vas spletne strani pričakujejo in katere podatke zahtevajo za minimalno oziroma optimalno delovanje, kot so ime in priimek, naslov, e-naslov, datum rojstva, višina, teža …

No, ugotovili so, da je najslabši Facebook, nato pa njegova “podstran” Instagram. Podjetje namreč zbira 70,59 % vseh osebnih podatkov, ki jih imate. Vse te podatke nato uporabljajo, da vam lahko prikazujejo prilagojene oglase. Zbirajo namreč podatke o imenu, starosti, e-naslovu, spolu, spolni usmerjenosti, zakonskem stanu, religiji, rasi, naslovu prebivališča, statusu zaposlitve, nazivu na delovnem mestu, mobilni in hišni telefonski številki, tipu naprave, hobijih in interesih, najbližjih sorodnikih in podatke o trenutnih in prejšnjih delodajalcih. Zaenkrat (presenetljivo) ne zbirajo podatkov o višini in teži in alergijah ter zdravju.

Veliko manj podatkov o vas zbira podjetje Nike, ki zbira “le” podatke o e-naslovu, imenu, starosti, spolu, domačem naslovu, tipu naprav, ki jih uporabljate, pa tudi o višini, teži in podatke o bančnem računu.

Zanimivo je tudi dejstvo, da izmed 13 najpogostejših storitev v ZDA nobena izmed njih ne zbira podatkov o vašem zdravju.

Najmanj podatkov pa o vas zbirajo spletne strani za odrasle, ki želijo vedeti samo, na kateri napravi si ogledujete vsebine in kakšni so vaši interesi. V primerjavi z ostalimi je to pohvale vredno.

Vas zanima več iz te teme?
Google Uber Slovenija Facebook Instagram

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več