Računalništvo, telefonija
Monitorji
Poslovne rešitve
10.04.2024 11:07

Deli z drugimi:

Share

Kakšen monitor potrebujete za delo in kakšnega za igranje iger?

Velikokrat tekmujemo, kdo ima najboljši računalnik in pri tem primerjamo grafične kartice, procesorje, pogone, tipkovnice in miške.
Foto: Dahua
Foto: Dahua

Šele proti koncu pa se omeni monitor, čeprav gre za osnovno komponento, brez katere ne more funkcionirati nobena pisarna ali strežnik. Tudi domač gaming brlog je le bleda senca brez monitorja, ki lahko izkoristi potencial zverinskih grafičnih kartic, ki so nam danes na razpolago. Pisarna in gaming soba pa zahtevata dva zelo različna monitorja, kjer sicer najdemo nekaj skupnih imenovalcev, vseeno pa je pozornost usmerjena povsem drugam.

Kaj potrebujete za delo? In kaj potrebujete za igranje iger? In pa še najpomembnejše vprašanje, kje najti dobre monitorje?

Jasnost, odzivnost in natančnost – vse, kar potrebujete za delo

Ločljivost 1080p (1920 x 1080) je še vedno najbolj priljubljena za delo in tudi za igranje iger pri ne preveč zahtevnem ljubitelju iger. FullHD ali 1080p bo več kot zadoščala za večino pisarniških opravil, za bolj napredna opravila pa priporočamo višje ločljivosti in tudi povsem drugačne panele. Če boste gledali podrobne specifikacije, boste naleteli na izraze IPS, VA in TN, ki označujejo, katera panela je vgrajena v monitor. IPS monitor se lahko pohvali z dobro barvno natančnostjo, VA monitor pa se bolj osredotoča na kontraste. Če se ne ukvarjate s profesionalno fotografijo, je VA panela dobra in finančno bolj smiselna odločitev.

Kaj pa velikost? Najbolj priljubljeni diagonali sta 24 in 27 palcev. Večina uporabnikov združi dva ali celo več monitorjev, kar omogoča veliko boljšo produktivnost in razporeditev dela. Danes res težko najdemo pisarniško mizo brez dveh monitorjev. Na kaj morate biti še pozorni pri delu? Morda dobre vidne kote in pa vsaj osnovno zaščito pred modro svetlobo, saj vendarle 8 ur strmimo v pravokotno škatlo in vsaj na ta način prihranimo trpljenje našim očem.

Dahua monitorji, ki jih lahko najdete v podjetju Mars Commerce, izpolnjujejo vse naštete pogoje. Dahua C200 podpira ločljivost 1080p in 250 nit svetilnosti, kar zadošča za večino scenarijev, razen če boste monitor imeli postavljen neposredno na pot sončne svetlobe. Ima zelo dobre kontraste (3000 : 1) in pa tudi nekatere specifikacije, ki so pomembne za oblikovalsko delo: podpora za širok barvni razpon 99 % sRGB, 85 % NTSC in podobno. Ima tudi zaščito proti modri svetlobi in prilagodljivo frekvenco za preprečevanje trganja slike. Največja hitrost osveževanja je 75 Hz, kar zadošča za vse naloge z izjemo resnega igranja iger. Izbirate lahko med 24- in 27-palčnim modelom.

Dahua B200S je še en zanimiv pisarniški primerek. Ima zelo podobne specifikacije kot Dauha C200 in je prav tako na voljo z obema najbolj priljubljenima diagonalama. Ima pa kar 100-Hz hitrost osveževanja zaslona za še bolj gladko izkušnjo pri vsakdanjih nalogah. Podpira novejši HDMI in tudi starejši VGA priključek, ki je še vedno priljubljen v podjetjih. Podpira tudi namestitev na stojalo oziroma na steno. Tako lahko prihranite nekaj prostora na pisarniški mizi, morebiti pa tudi izboljšate ergonomijo delovnega prostora.

Gaming monitor mora zagotoviti občutek poglobljenosti

144 Hz je osnovna frekvenca, ki določa status vsakega gaming monitorja. Na drugem mestu je pomembna zakasnitev, na tretjem sta ločljivost in velikost, šele nato druge lastnosti.

Dahua LM27-E230C gre še korak dlje. Osvežuje se pri kar 165 Hz, odzivni čas pa je 5 milisekund. Na voljo je 27 palcev igralne površine, ki je obenem še ukrivljena (1500R), kar zagotavlja bolj poglobljeno izkušnjo med igranjem. Povezujemo pa se lahko preko najnovejših priključkov DisplayPort 1.2 in HDMI 1.4.

Po najboljše monitorje na …

www.mars-commerce.si, kjer boste našli še več Dahua monitorjev in zagotovo boste našli enega ali dva, ki vam bosta olajšala delo ali pa popestrila zabavo med prostim časom. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
monitorji na dotik monitorji

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MARS COMMERCE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MARS COMMERCE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MARS COMMERCE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več