Digitalizacija
Življenjski slog
01.04.2022 11:48
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kriptomat: kako s 50 € ali še manj v žepu kupiti kriptovalute?

V uredništvu je padla ideja. Kako bi s 50 evri v žepu lahko začeli trgovanje s kriptovalutami? Nam Kriptomat to omogoča?
Ali lahko trgujem s kriptovalutami s 50 evri v žepu ali manj? Ali Kriptomat to omogoča?
Ali lahko trgujem s kriptovalutami s 50 evri v žepu ali manj? Ali Kriptomat to omogoča?

»50 € ali še celo manj? Sploh lahko začnemo s tako majhnim zneskom? A ni to tako, da navadno zahtevajo platforme nek minimalen znesek, s katerim lahko začneš? In to zagotovo ni 50 € ali manj!« je prepričljivo zatrdil sodelavec.

V uredništvu Računalniških novic smo že preizkušali platforme, preko katerih lahko uporabniki začnejo svoje vlaganje v kriptovalute in navadno je bilo res treba začeti z višjim zneskom. Vedno smo opravili postopke registracije in ponekod za namene članka tudi kaj vložili. Vedno smo pridobili nekaj novih izkušenj, včasih nekaj svojih sredstev izgubili, spet drugič se nam je vlaganje obrestovalo.

Smo se pa naučili, pa naj je šlo za nakup Bitcoina, nakup Ethereuma ali drugih kriptovalut, da smo vedno vložili toliko sredstev, kolikor smo jih bili pripravljeni pogrešiti, ampak do sedaj smo večinoma zaslužili. Tako se nam nikoli ni mudilo s tem, da bi »prisluženo« v paniki pretvorili nazaj v evre in smo lahko potrpežljivo čakali, da vrednost kriptovalute (v našem primeru sta bila to najpogosteje Bitcoin in Ethereum) zraste ter bili na koncu v večini primerov zadovoljni.

Kako smo se sami lotili registracije in vlaganja v kriptovalute na platformi Kriptomat?

Kriptomat se oglašuje kot najlažji način za nakup kriptovalut Bitcoin, Ethereum, Shiba Inu in več kot 250 ostalih kriptovalut z različnimi plačilnimi metodami. Zamikalo nas je, da bi to preverili. Hkrati smo imeli ves čas v mislih prvotno nalogo. Lahko začnemo s 50 €?

Kako smo se zadeve lotili? Na platformi Kriptomat smo najprej opravili registracijo. Za to smo potrebovali osebni dokument in 15 minut časa. Nato smo vložili 50 € . Toliko, da lahko preizkusimo, če je tudi samo trgovanje tako enostavno kot registracija. Ja, za začetek nam je uspelo vložiti 50 € ! Ugotovili smo celo, da to ni spodnja meja, in da lahko uporabnik trguje tudi z vložkom zgolj 35 € . Pa smo včasih mislili, da je za vstop v kripto svet treba imeti vsaj nekaj 100 € !

Kamorkoli smo do zdaj vlagali, smo vse opravili preko spleta. A naj bo tokrat tudi to drugače. Niso vsi vešči plačevanja preko spleta. Z gotovino, bankovcem za 50 €, smo se odpravili na banko in na račun, ki smo ga dobili na platformi Kriptomat po registraciji, položili teh 50 € (provizija je znašala 2,40 €). Odpravili smo se torej fizično na banko z bankovcem v denarnici, ker nas je zanimalo, kako bomo evrsko gotovino, ki jo bomo nesli na banko, nakazali na Kriptomat in nato spremenili v določeno vrednost v kriptovalutah. Iz gotovine v kripto torej.

Nakazali smo znesek, nato naj bi trajalo 1-3 dni, da bomo videli sredstva v svojem uporabniškem računu na platformi Kriptomat. Izkušnje s Kriptomatom so se izkazale za pozitivne. Še isti dan nam je zapiskalo elektronsko sporočilo, da so prejeli naše bančno nakazilo. »Sedaj se lahko prijavite v svoj Kriptomat uporabniški račun in za nakup kriptovalut obiščete sekcijo Kupi/Prodaj,« je pisalo v prejetem mailu. A pojdimo lepo na začetek.

Zakaj Kriptomat?

  • Ni zanemarljivo dejstvo, ki je prepričalo tudi nas – Kriptomat celotno platformo, aplikacijo, dokumentacijo in podporo ponuja v več kot 20 jezikih, tudi v slovenščini.
  • Kriptomat se lahko pohvali z najnižjimi provizijami v panogi. Preden transakcijo opravite, vam vedno povedo natančne rezultate vsake transakcije.
  • Načini plačila so neomejeni. Kupujete lahko takoj s kripto sredstvi, bančnimi prenosi, kreditnimi karticami in drugimi sredstvi
  • Kriptomat ponuja vse najbolj iskane digitalne valute, kot so Bitcoin, Ethereum, Tether, Cardano, Ripple, Polkadot, Dogecoin, Shiba Inu, Litecoin, Polygon, Stellar, Vechain, Tron, Enjin, Propy in vrsto drugih.
  • In kogar skrbi za varnost: Kriptomat.io je državno reguliran, pravno skladen in polno licenciran v Estoniji pod EU zakonodajo.
  • Do svojih kripto sredstev lahko dostopate kjerkoli in kadarkoli ter na vseh napravah – računalniku, tablici ali telefonu (tako Android kot iOS).

1. korak – registracija na platformi Kriptomat

Preden smo se lotili pisanja članka, smo se morali registrirati. Pri tem nikoli ne veš, kaj pričakovati, a se je registracija na Kriptomat izkazala za enostavno. Uporabniško izpiljeno nas je vodila skozi postopek, tako da bi ji bil kos tudi veliko manj vešč uporabnik kot smo sami.

Registracijo na platformo Kriptomat opravite NA TEJ POVEZAVI.

1.Registriracija na platformo Kriptomat

Po kliku na zgornjo povezavo se odpre okno, ki ga vidite spodaj. Izpolniti je treba okenca s svojim imenom, priimkom, email naslovom ter določiti geslo, ki ga boste uporabljali za vstop v platformo Kriptomat. Sledi klik na gumb Ustvarite račun, ki vas popelje na naslednji korak.

2.Verifikacija email naslova

Naslednji korak vas obvesti, da ste na svoj email, ki ste ga vpisali v okence, prejeli sporočilo. Za verifikacijo morate klikniti na povezavo v email sporočilu.

Ob kliku na povezavo v mailu se odpre okence za prijavo, tako da lahko tu vpišete svoj email naslov in geslo, ki ste ga določili v prvem koraku ter se prijavite.

3.Vpis telefonske številke

Lahko pa po verifikaciji nadaljujete v okencu, v katerem ste pričeli z registracijo. Tam se izpiše, da morate za dodatno varnost vpisati svojo telefonsko številko. Tako boste ob vsakem poskusu prijave in ob vsaki transakciji prejeli SMS sporočilo. Vsekakor korak, ki uporabnika pomiri, saj je za varnost poskrbljeno tako, kot mora biti. V okence torej vpišete svojo telefonsko številko in kliknete Pošlji kodo.

4.Potrditvena koda

Na telefon prejmete 6-mestno kodo. Vpišete jo v okence.

Za pokušino se vam odpre stran, ki jo lahko vidite spodaj in vas spodbudi, da ste na dobri poti, a da morate opraviti še verifikacijo. Sicer bi lahko račun na vaše ime še vedno zlorabil kdo, ki je na primer prišel do vašega nezaščitenega telefona in email računa.

5.Verifikacija računa

Za verifikacijo računa potrebujete osebno izkaznico ali potni list ter spletno kamero na računalniku. Nikar ne skrbite, če na računalniku nimate kamere, saj so mislili tudi na to – alternativa je kamera pametnega telefona, za katerega pa verjamemo, da ga imate v žepu ali pa pravkar leži na mizi ob tipkovnici. Kaj morate storiti zdaj? Kliknete na gumb Začni proces verifikacije. Spodaj v sistemu je tudi video, ki vam je lahko v pomoč, preden se verifikacije dejansko lotite.

Sledi vnos podatkov iz osebnega dokumenta, pri čemer vas platforma opozori, da morajo biti to podatki, ki so dejansko napisani na dokumentu in ne naslov, kjer morda zdaj začasno živite. Vsi podatki morajo biti pravilni, sicer vas sistem ne bo spustil na naslednji korak. Najprej pa morate klikniti na gumb Potrdi, s čimer potrjujete, da ste to vi in niste povezave prejeli od sumljivega vira.

6.Vpis naslova

Sledi vpis ulice in hišne številke, mesta in poštne številke. V spustnem meniju izberete tudi državo, iz katere prihajate.

7.Fotografiranje dokumenta

V tem koraku morate opraviti fotografijo osebnega dokumenta oziroma osebne izkaznice ali potnega lista ali vozniškega dovoljenja. Navodila so jasna, skoznje pa vas vodi sama platforma. Najprej pozorno preberite, kako morate dokument fotografirati, da bo fotografija sprejeta in boste lahko nadaljevali z naslednjim korakom. Zdaj ste že zelo blizu zaključku verifikacije.

Še enkrat označite, iz katere države prihajate, z miškinim klikom označite krogec pred želenim dokumentom, s katerim boste verificirali račun na platformi Kriptomat. Izkušnje, ki jih lahko delimo mi, so z osebno izkaznico. Fotografirali smo njeno sprednjo in hrbtno stran ter fotografiji naložili v sistem (v dve za to namenjeni okenci).

V tem koraku se pojavi zanimiva možnost – nadaljevanje verifikacije na telefonu. To pride prav predvsem, če na računalniku nimate spletne kamere, saj kmalu sledi korak, v katerem boste morali zajeti sliko svojega obraza. Nadaljujete torej, kakor vam je ljubše – na računalniku ali telefonu. Mi smo nadaljevali na računalniku, torej smo kliknili gumb Naprej.

8.Primerjava obraza

Ko vas sistem po tem povpraša, morate omogočiti spletno kamero (»Allow), spet pa vam ponudi možnost, da nadaljujete na telefonu. Kliknete Začni. Nato obraz postavite pred kamero (celoten obraz mora biti v okvirju) in glavo počasi premikate v krogu, da sistem opravi primerjavo obraza z osebnega dokumenta.

Naša izkušnja: na neki drugi platformi, ki nudi podobne storitve, smo pred kratkim imeli pri tem koraku težave, saj se je pri primerjavi obraza zataknilo in nas sistem nikakor ni spustil naprej (po večkratnem poskusu nam je na koncu le uspelo). Na platformi Kriptomat pa je tudi ta korak preprost. Naredili smo, kot je opisano v navodilih in že smo lahko nadaljevali na naslednjem koraku.

9.Sledi nekaj preprostih vprašanj

Sledijo preprosta vprašanja, na katere ste zagotovo že odgovarjali, če ste se kadarkoli prijavljali na katerikoli podobni platformi. To so vprašanja, povezana s tem, ali ste začetnik ali imate morda že izkušnje v svetu kriptovalut, kako ste izvedeli za platformo, kakšen je namen odpiranja Kriptomat računa, je to do zdaj vaša edina kripto denarnica in podobno. Ko odgovorite na teh nekaj vprašanj, kliknete gumb Pošlji.

Registracijo na platformo Kriptomat opravite NA TEJ POVEZAVI.

10.Vložimo sredstva

Z registracijo in verifikacijo smo opravili. Če želimo trgovati, moramo zdaj vložiti nekaj sredstev. Spodnja meja je, kot smo že omenili, 35 €. Zgornja meja je 15.000 €. Mi smo se odločili za 50 €.

Možnih plačilnih metod je kar nekaj. Povežete lahko kreditno kartico, opravite plačilo preko bančnega prenosa/SEPA, potem pa imamo še možnost plačila za napredne uporabnike s storitvama Skrill ali Neteller.

Mi smo se odločili kar za plačilo preko bančnega prenosa/SEPA.

Lahko bi naših 50 € nakazali preko spletne banke, a smo se v konkretnem primeru odločili za fizični obisk banke. Zakaj? Ker tega še nismo preizkusili na tak način in se nam je zdelo zanimivo. Tudi zaradi bralcev, ki jih morda zanima, ali lahko brez težav znesek nakažejo kar na banki.

Prenos je bil hiter in enostaven, sredstva pa so bila na platformi vidna še isti dan (rok je sicer 1-3 dni).

Če potegnemo črto, je sama registracija na platformo Kriptomat res enostavna. Seveda ima nekaj varnostnih mehanizmov, ki pa so pri tovrstnih prijavah in vlaganjih prej dobrodošli kot moteči.

Ne smemo zanemariti še nečesa, kar bi lahko nekaterim uporabnikom pomenilo veliko prednost – platforma je v slovenskem jeziku in zagotovo razumljiva vsem, tudi tistim, ki morda angleščine niso vešči.

Uganko, kako začeti trgovanje s 50 €, smo rešili. Ne samo, da lahko vložimo 50 €, trgovati lahko začnemo celo s 35 €. Zdaj imamo sredstva na našem računu na platformi Kriptomat. Izkušnje s Kriptomatom so bile tudi glede najnižjega možnega vložka in naše odločitve, da bomo vložili 50 €, odlične.

Kot najbolj znan in relativno stabilen, a še vedno z nihanji, pri katerih si lahko obetamo podvojen ali potrojen znesek, se nam ponuja Bitcoin, vseeno pa smo se odločili, da bomo sredstva prerazporedili. Tako smo dali 25 € v Bitcoin in 25 € v Ethereum. S tem bomo lahko spremljali tudi “tekmo” med tema dvema kriptovalutama in enostavno ugotovili, v katerega se bo vložek v določenem času bolj izplačal.

Kako vložiti evre v kriptovalute?

Po prijavi v sistem ste v enostavnem vmesniku, kjer izberete kriptovaluto in desno kliknete na možnosti (tri pikice druga pod drugo), nato pa Kupi, če želite opraviti nakup.

Odpre se vam okno, kot vidite spodaj. Mi smo se odločili, da bomo v Bitcoin vložili 25 € (minus 1,45 € provizije, na kar nas je sistem opozoril). Pod “Kupujem” imamo označen Bitcoin, pod “Plačilna metoda” pa €, ker smo prej na račun naložili 50 €. Sledi klik na Pregled transakcije.

Ni pa nujno, da opravite takojšen nakup. Lahko tudi nastavite nakup, ko Bitcoin ali katerakoli valuta doseže določeno vrednost. Ali pa ponavljajoči nakup.

Mi smo se torej odločili za takojšen nakup. Ostalo nam je le še, da nakup potrdimo z gumbom Kupi BTC:

Nakup je opravljen in okence lahko zaprete. Lahko pa si nastavite opozorilo o ceni, kar pomeni, da vas Kriptomat opozori, ko izbrana kriptovaluta doseže določeno ceno. Tako vam ni treba vsak dan nestrpno čakati, kdaj bo kriptovaluta dosegla ceno, ob kateri boste morda zadovoljni in boste želeli doseženo pretopiti nazaj v evre ali trgovati naprej ter mogoče del “zaslužka” vložiti v druge kriptovalute.

Mi smo nato enak znesek vložili še v Ethereum, zdaj pa nam preostane le še, da potrpežljivo čakamo in opazujemo, kako se gibljejo cene in kako se nam bo vložek obrestoval.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Bitcoin kriptovalute kripto denarnice


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več