Računalništvo, telefonija
21.01.2018 10:52
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako varno brskati po javnem omrežju Wi-Fi?

Dobro premislite, preden se povežete v nezaščiteno brezžično omrežje Wi-Fi!
Dobro premislite, preden se povežete v nezaščiteno brezžično omrežje Wi-Fi!

Pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave danes uporabljamo že na vsakem koraku, saj so zaradi njihove večopravilnosti primerni tako za opravljanje dela kot za preživljanje prostega časa. Zato ne preseneča, da je število uporabnikov interneta na mobilnih napravah že zdavnaj preseglo število tistih, ki za ta namen uporabljajo namizne in prenosne računalnike. Zaradi tega je postal brezžični dostop do interneta praktično nepogrešljiv, pogosto pa se oziramo po brezplačnem internetu, kar še posebej drži v primeru, da smo na dopustu.

Takoj ko se povežemo z brezžičnim omrežjem žal razmišljamo več ko tem, kako hiter bo dostop do svetovnega spleta kot o varnostni oziroma nevarnostih, ki prežijo na nezaščitenem omrežju. To sicer še ne pomeni, da se morate izogibati odprtim brezžičnim omrežjem, ampak to, da morate upoštevati določene varnostne nasvete, ki vam bodo pomagali ohraniti dovolj visok nivo varnosti tudi v primeru, da niste priključeni na vaše domače omrežje.

Poiščite ključavnico

Ko govorimo o ključavnici ne mislimo na tisto, ki je prikazana pri zaščitenih brezžičnih omrežjih, saj ta pri prosto dostopnih brezžičnih točkah ni na voljo. Pri nezaščitenih brezžičnih dostopnih omrežjih pa moramo poskrbeti za to, da spletne strani, ki jih obiskujemo, nudijo ustrezni zaščito. To so spletne strani, ki so opremljene s povezavo https, kar pomeni, da v naslovni vrstici spletnega brskalnika vidimo zeleno ključavnico. V tem primeru bomo občutljive podatke, kot so uporabniška imena in gesla, zaščitili pred nepridipravi

Bodite anonimni

Ko brskate po spletu in ste priključeni na nezaščiteno brezžično omrežje, je priporočljivo, da uporabljate storitve VPN oziroma storitve za navidezna zasebna omrežja. Ta ne le prikrijejo vašo identiteto, ampak vam zagotavljajo tudi varnejšo povezavo z internetom (na primer v spletnih kavarnah). Poleg tega vam povezava VPN omogoča dostop do spletnih mest in vsebin, ki so sicer geolokacijsko zaklenjene. Obstaja namreč kar nekaj spletnih mest, ki uporabljajo geografsko zaklepanje, saj s tem skušajo preprečiti dostop obiskovalcem iz določenih držav.

Razmislite, preden se pridružite

Podvezovanje v brezžične povezave ne le zmanjšuje avtonomijo delovanja mobilnih naprav, ampak ogroža tudi vašo varnost, v kolikor gre za brezžična omrežja, ki so jih postavili nepridipravi. Zaradi tega dodatna previdnost pri povezovanju v neznana nezaščitena omrežja ne bo odveč. Zaradi tega vam priporočamo, da sledite zgoraj omenjenim varnostnim nasvetom in da prosto dostopna brezžična omrežja uporabljate le, ko je to nujno potrebno.


Prijavi napako v članku