Računalništvo, telefonija
11.08.2018 09:17

Deli z drugimi:

Share

Kako so videti Microsoftov podatkovni center na dnu morja?

Kako so videti Microsoftov podatkovni center na dnu morja?
Kako so videti Microsoftov podatkovni center na dnu morja?

Nedavno smo poročali o podatkovnem centru podjetja Microsoft, ki je nastal v okviru projekta Natick Project. Tu dejansko gre za nadvse zanimiv podatkovni center, ki ga lahko uporabljamo pod vodno gladino, in sicer večjih rek, jezer ali morja. Računalniški gigant je zamisel pred časom že preizkusil tudi v praksi, pri čemer je bil za preizkus uporabljen podatkovni center, ki vsebuje kar 12 strežniških omar in skupno 864 strežnikov, pri polni obremenitvi pa porabi kar četrt megavata energije.

Hlajenje takega podatkovnega centa ne predstavlja velikih težav, saj za to skrbi poseben sistem, ki ga hladijo nizke temperature vode na morskem dnu. Pri tovrstnih podatkovnih centrih je treba ključna tesnila zamenjati vsakih pet let, brez posredovanja človeka pa lahko pod vodo deluje več kot 20 let. Podatkovni centri za delovanje uporabljajo obnovljive vire, njihov vpliv na okolje pa naj bi bil vsaj po zagotovilih podjetja Microsoft praktično minimalen. Zaradi tega je računalniški gigant že naznanil, da bo v prihodnje še gradil tovrstne podatkovne centre za storitve v oblaku, saj je to poceni ter omogoča hitro odzivnost in okoljsko trajnost.

Da pa bi običajni uporabniki lahko videli, kako delujejo podatkovni centri na dnu morja, je podjetje Microsoft za ta namen postavilo dve spletni kameri, ki oddajata v živo. Kameri sta seveda postavljeni zunaj podatkovnega centra, »aktivnost« okoli njega pa je zelo »burna«. Spletne kamere so dostopne na spletni povezavi https://natick.research.microsoft.com/, kmalu pa jih bodo pri Microsoftu dodali še več in sicer z namenom, da nam bo še bolj približal tovrstne podatkovne centre.


Prijavi napako v članku