Računalništvo, telefonija
10.11.2016 11:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako sestaviti Facebook oglas?

Pomen besedila pri Facebook oglasu.
Pomen besedila pri Facebook oglasu.

Iz česa so sestavljeni Facebook oglasi

Prepričani smo, da je večina izmed vas, če ne kar vsi, že imela stik s Facebook oglasi. Če ga še niste pripravili in aktivirali, ste ga zagotovo videli na časovnici, ko ste pregledovali Facebook s svojim osebnim profilom. Facebook oglasi so vse bolj priljubljeni. So namreč odlično orodje, preko katerega lahko ciljano oglašujete in dosegate segment ciljnega občinstva, ki vašemu poslu prinaša največ!

Ker smo Facebook oglase videli že praktično vsi, tudi vsi vemo, kako izgledajo. Kako pa izgledajo oz. kako so po »tehnični« plati pripravljeni, če se poglobimo v njih? O tem, kaj vsebujejo Facebook oglasi, smo se pogovarjali z ekipo podjetja Dominatus d.o.o. Zaupali so nekaj najpomembnejših elementov, ki jih mora vsebovati oglas, če želimo, da je učinkovit, donosen in da je cena za klik čim nižja.


1. Besedilo oglasa

V osnovi je besedilo pri Facebook oglasih podobno besedilu AdWords oglasov oz. oglasom za iskalne kampanje. S tem besedilom namreč pritegnete pozornost gledalcev s ključnimi informacijami o izdelku, storitvi, ekskluzivni ponudbi ali dogodku.

Oglas oz. besedilo v oglasu je sestavljeno iz:

 • posodobitve statusa (status update); v oglasu se nahaja nad sliko oglasa oz. videom,
 • naslova (headline); v oglasu se nahaja takoj pod sliko oz. videom,
 • opisa povezave (link description); v oglasu se nahaja pod naslovom.

Pri pisanju oz. pripravi oglasa namenite posebno pozornost pripravi naslova. Naslov je namreč precej večji in bolj izstopa od preostalega besedila. Zato vam predlagamo, da v njem izpostavite ključne informacije, ki se nanašajo na vaš izdelek, storitev oz. akcijo (npr. Kliknite tukaj za 60 % nižje cene >>). Izpostavite glavne koristi, ki jih bodo stranke imele, če kliknejo na vaš oglas.

Facebook pa je pri pripravi besedila v oglasih določil tudi omejitve dolžine besedil, ki jih morate upoštevati:

 • Posodobitev statusa: Ta del lahko vsebuje največ 150 znakov, priporočeno pa je, da jih vsebuje največ 90;
 • Naslov: Vsebuje naj največ 25 znakov;
 • Opis povezave: Priporočljivo je, da vsebuje do 200 znakov.


2. Slika oz. video v oglasu

Naslednji element, ki ga Facebook oglas vsebuje, je slika oz. video. Glede na Facebookov pravilnik o oglaševanju, naj slike ne vsebujejo besedila oz. naj bo tega čim manj. S tem želijo zagotoviti, da se na sliki izpostavijo le bistvene informacije in da gledalci dobijo kvalitetne informacije. Slike z manj teksta namreč ohranjajo fokus pri gledalcu, kar ima za posledico večjo interakcijo ter posledično večjo učinkovitost oglasa in nižji CPC.


Ko pripravljate besedilo na sliki, imejte vedno v mislih tudi dejstvo, da imajo lahko slike s preveč besedila manjši doseg, kot slike z manj oz. brez besedila. Lahko pa se tudi zgodi, da vam bo Facebook oglas enostavno zavrnil. Facebook ustreznost slik ocenjuje s 4 stopenjsko lestvico: OK, Low, Medium in High.

OK: Slika je ustrezna, oglas bo normalno deloval;
Low: Doseg oglasa je lahko nekoliko nižji;
Medium: Doseg oglasa je lahko precej nižji;
High: Oglas vam bodo najverjetneje zavrnili

Zaradi tovrstnega ocenjevanja oglasov pazite, da je besedila na oglasu čim manj oz. da ga ni. Kaj v praksi bolje deluje? Predlagamo, da naredite A/B test in ugotovite, kaj bolje deluje pri vas.


3. CTA gumbek

Podobno kot pri vseh ostalih oglasih oz. digitalnih promocijskih kanalih je tudi pri Facebook oglasih pomembno, da vsebujejo CTA gumbek. Z njimi namreč obiskovalcu sporočimo, kaj od njega pričakujemo oz. mu povemo, kaj naj stori.


Facebook nam je dal na voljo nekaj različnih gumbov oz. možnosti, med katerimi lahko izbiramo. Najbolj popularni CTA gumbki, med katerimi lahko izbirate, so:

 • Appy now,
 • Learn more,
 • Contact us,
 • Sign up,
 • Shop now.

Facebook na žalost še ne omogoča, da bi bili CTA gumbki tudi v slovenščini. Kljub temu pa, ko izbirate ustreznega, imejte vedno v mislih cilj vaše kampanje. Če npr. izpostavljate akcijsko vikend ponudbo, uporabite »shop now«, medtem ko boste »apply now« lahko uporabili, če boste promovirali dogodek.

Priprava učinkovitega Facebook oglasa zahteva, tako kot priprava ostalih oglasov oz. kampanj, skrbno načrtovanje in skrbne priprave. Upoštevanje zgoraj predstavljenih navodil pri pripravi posameznih elementov oglasa vam lahko pomaga dvigniti učinkovitost pripravljenih oglasov Facebook kampanj in zmanjšati stroške.

Viri:

https://www.facebook.com/policies/ads/

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku