Življenjski slog
26.08.2021 15:00
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako postati uspešen kripto investitor?

Če ste novi vlagatelj v kriptovalute in ste se pogumno podali po poti tehnologije blockchaina, si v tem trenutku verjetno zastavljate naslednja vprašanja:
Tehnologija blockchain in kriptovalute zahtevajo, da razumete njihovo delovanje, omejitve, pasti in seveda priložnosti.
Tehnologija blockchain in kriptovalute zahtevajo, da razumete njihovo delovanje, omejitve, pasti in seveda priložnosti.

Ali je Bitcoin mehurček res počil?

Je danes že prepozno za začetek?

Kateri so najboljši nasveti za uspeh v tem novo nastalem naložbenem prostoru?

Kriptovalute so preživele nekaj zelo nemirnih mesecev, v katerih so doživele hude padce, tudi do 50 % od najvišjih vrednosti. Dva glavna razloga za padec cen prihajata s strani Kitajske, ki je z dodatno regulacijo prestrašila podjetja, ki rudarijo kriptovalute ter s strani Elona Muska, vodilnega moža Tesle, ki je z nekaj neposrečenimi objavami dodatno okrepil strah na trgu.

Vsekakor pa je zanimivo dejstvo, da se eden izmed najbogatejših Zemljanov ni odločil za prodajo svojega velikega svežnja Bitcoinov. Je to znak, da smo še vedno v bikovskem trendu in lahko pričakujemo nove najvišje vrednosti?

Je blockchain tehnologija prihodnosti?

Kriptovalute uporabljajo tehnologijo, poznano pod imenom blockchain. Ta deluje kot decentraliziran sistem za beleženje in dokumentiranje transakcij, podatkov itn. Preprosto povedano, blockchain je neke vrste knjiga transakcij, ki hrani kopije na vseh računalnikih znotraj določenega omrežja. Dejstvo, da so podatki porazdeljeni čez celotno omrežje, pomaga pri izboljšanju varnosti te platforme in ravno s tega razloga je to tehnologija, ki spreminja prav vse.

Zanimivo dejstvo: kljub temu da so kriptovalute najbolj donosen naložbeni razred zadnjega desetletja, je 80 % vseh vlagateljev, ki so vlagali v ta trg v zadnjih 5 letih, še vedno v negativnem donosu. Kakšni so glavni razlogi za to, so se spraševali tudi na Inštitutu za neodvisnost in na to temo bodo pripravili brezplačen webinar.

kriptovalute-blockchain-investitor

Znanje je vaša platforma za uspeh

Tehnologija blockchain in kriptovalute zahtevajo, da razumete njihovo delovanje, omejitve, pasti in seveda priložnosti. Uspešen investitor na kripto trgu sprva vedno obvlada osnove upravljanja z osebnimi financami ter pozna temeljne zakone za uspešno investiranje. Pri samem investiranju v kriptovalute pa je pomembno, da posebej poglobljeno razumete tudi naslednja področja:

  • Razumevanje osnovnih varnostnih mehanizmov
  • Poznavanje zakonitosti trga kriptovalut
  • Fundamentalna analiza projektov
  • Tehnična analiza gibanja cen kriptovalut

Vsak investitor na začetku in tudi v nadaljevanju naredi nekaj tipičnih naložbenih napak, katerih glavni namen mora biti učenje. Analizirajte svoje napake, kar vam bo pomagalo, da prepoznate vzorce uspeha in neuspeha. Med potjo pa ne pozabite osvajati novih znanj. Marsikaj se lahko naučite tudi iz napak drugih. Na brezplačnem webinarju Inštituta za neodvisnost boste lahko prisluhnili praktičnim nasvetom v izogib najpogostejšim napakam.

Načrt in strategija sta temeljna naložbena stebra

Koliko svojega premoženja nameravate investirati? Kaj je vaš končni cilj? Koliko tveganja si lahko privoščite? Kdaj boste izstopili iz trga? To so temeljna vprašanja za vsak investicijski načrt in pogoj za vstop v naložbe. Naslednji korak je vedno izdelava dvoje strategije za obvladovanje tveganj:

  • Obvladovanje izgub: Koliko padcev si lahko privoščite in kdaj začnete omejevati izgubo?
  • Obvladovanje čustev: Kakšna bo vaša strategija pri rasti in padcu cen na trgu?
kriptovalute-naložba-inštitut-za-neodvisnost

Pazite se vpliva medijske propagande

Pravilna miselna naravnanost in obvladovanje čustev predstavljata 80 % uspeha pri investiranju. Hitro se lahko zgodi, da padete pod vpliv medijev, ki dodatno spodbudijo dva človeška prvinska nagona za preživetje, močno povezana z investicijskimi odločitvami, ki so večinoma napačne.

Strah pred izgubo priložnosti (FOMO) zajema občutek ob velikih premikih cen navzgor in čas paničnih nakupov s strani nepoučenih. Strah, negotovost, dvom (FUD) pa so po drugi strani vedno prisotni takrat, ko trg pada. Padci cen in medijska propaganda aktivirajo naš prvinski nagon, ki nam veleva, da rešimo, kar se le da rešiti.

Najboljša obramba pred tem, da bi kupovali visoko in prodajali nizko, sta vaš osebni investicijski načrt in dosledno upoštevanje zastavljenih strategij, predvsem tistih za obvladovanje čustev. Le z omenjenimi pripomočki lahko priložnosti na kripto trgu obrnete v svoj prid in tudi sami ustvarite generacijsko premoženje.

Okrepite svoje znanje z obiskom spletne strani neodvisnost.si. Prijavite se tudi na brezplačni webinar, ki bo potekal 8. septembra ob 19.00 uri. Tekla bo razprava o kriptovalutah in pasteh ter prednostih tega naložbenega trga.

Več informacij in prijava na brezplačni webinar tukaj!

DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI: Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Investiranje v kriptovalute predstavljajo večjo stopnjo tveganja in lahko povzročijo izgubo vloženih sredstev. Vsebina prispevka je namenjena zgolj informiranju javnosti o dogajanjih na kripto trgu. Inštitut za neodvisnost Ljubljana ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.

Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

i-Rose d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Svet informacijske tehnologije je okolje, kjer se neprestano razvijajo novi koncepti, ideje in rešitve. Podjetje i-Rose že vse od leta 1993 uspešno razvija in udejanja nove ideje ... Več

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več