Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Aplikacije in dodatni programi
Triki in nasveti
11.03.2023 22:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako poiskati parkiran avto s pametnim telefonom?

V mestih, ki nam niso znana, in v ogromnih parkirnih hišah se lahko hitro zgodi, da pozabimo, kje smo parkirali svojega jeklenega konjička, na katerega računamo, da nas bo varno pripeljal domov.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ponekod so parkirna mesta označena s posebnimi številkami in črkami za lažjo orientacijo, a če se nam mudi, lahko spregledamo te oznake ali pa jih niti ne opazimo. Bilo je tudi kar nekaj presenetljivih primerov, ko so nas znanci ali pa zapisi na spletu opozorili, da parkiranje v Ljubljani ni ravno enostavno, še posebej za tiste, ki niso pogosti obiskovalci prestolnice. Pogosto so javna in urejena parkirišča polna ali predraga, zato se neredni vozači poslužujejo stranskih ulic, ki pa jih je morda nekaj ur kasneje in v temi težje najti.

Brez skrbi, za vsako težavo se najdejo aplikacije, ki nam olajšajo življenje. V tem primeru sta naša rešitelja lahko znani aplikaciji Google Zemljevidi in Apple Maps, potem pa je še kar nekaj aplikacij tretjih ponudnikov, ki se iste težave lotijo z drugega zornega kota. Poglejmo si, kako najbolj enostavno poiskati parkirani avto s pametnim telefonom.

Google Zemljevidi

Google Zemljevidi so fantastična aplikacija, ki jo najpogosteje uporabljamo za orientiranje po novih krajih. O najbolj skritih trikih Google lokacijske aplikacije smo že pisali, prav tako o alternativnih aplikacijah, če slučajno nismo zadovoljni z Googlovo rešitvijo. Takrat pa nismo omenili funkcije, ki si zapomni lokacijo parkiranega avtomobila. Trik deluje tako za Android kot tudi iOS uporabnike.

Kako deluje? Najprej najdite prazno parkirno mesto, odprite Google Zemljevide v telefonu in kliknite na modri žebljiček (oziroma krožec desno spodaj), ki bo lociral vašo trenutno lokacijo (vklopljeno morate imeti Lokacijo). Nato kliknete na lokacijo, kjer se nahajate (moder krožec na zemljevidu). Pojavila se vam bo orodna vrstica, kjer boste izbrali funkcijo Shrani parkirišče. Na Zemljevidu boste nato opazili rdeči žebljiček, ki označuje parkirno mesto.

Android uporabniki lahko vnesete nekoliko več informacij, kot na primer za koliko ur ste plačali parkirno mesto in ostale dodatne opombe, na primer registrske številke bližnjih avtomobilov, če ste paranoični, da vam bo kdo popraskal avto. Seveda ne gre za 100 % zanesljivo rešitev. Lokacijo parkiranega avtomobila lahko delite tudi z drugimi, na primer s partnerjem, ki se bo morda prej naveličal raziskovanja trgovskega centra.

Ko je čas, da se vrnete do parkiranega avtomobila, kliknite na označeno lokacijo oziroma žebljiček na zemljevidu in izberite Navodila za pot.

Apple Maps

Preden lahko uporabite Apple Maps za iskanje parkiranega avtomobila, morate najprej spremeniti nekaj nastavitev. V iPhonu pojdite v Nastavitve > Zasebnost in varnost > Lokacijske storitve in se prepričajte, da so lokacijske storitve vklopljene.

Pomaknite se na dno zaslona lokacijskih storitev, izberite Sistemske storitve in nato tapnite Pomembne lokacije. Morda bo sistem zahteval vnos gesla, Touch ID ali Face ID. Nato vklopite stikalo poleg funkcije Pomembne lokacije. Nato pojdite v Nastavitve > Zemljevidi in vklopite funkcijo Pokaži parkirno lokacijo.

Zdaj lahko sledite lokaciji svojega avtomobila, ko je ta parkiran. Vaš iPhone bo to storil samodejno, če ga povežete prek povezave Bluetooth ali CarPlay. Ko prekinete povezavo z avtomobilom, bi moral vaš telefon prikazati obvestilo, ki nakazuje, da je aplikacija Apple Maps označila lokacijo parkiranega avtomobila. Če se obvestilo ne prikaže, ne uporabljate sistema CarPlay ali pa telefon z avtomobilom ni povezan prek Bluetootha.

V tem primeru lahko parkirno mesto locirate ročno. Odprite Apple Maps in na zemljevidu poiščite modri žebljiček za parkirano vozilo, nato se ga dotaknite. Če ga ne vidite, v iskalno polje vnesite »parkiran avto« in prikazati bi se morala lokacija avtomobila.

Tapnite gumb Uredi lokacijo, da vidite sliko okolice vašega avtomobila. Ustvarite lahko tudi beležko z več podrobnostmi in tapnete gumb Dodaj fotografijo, da posnamete fotografijo svojega avtomobila in lokacije.

Ko morate najti svoj avto, odprite Apple Maps in tapnite žebljiček za parkirano vozilo. Izberite Navodila, nato tapnite Pojdi, da sledite navodilom za hojo do svojega parkiranega avtomobila.

Aplikacije tretjih ponudnikov

ParKing

Samooklicani kralj med parkirnimi aplikacijami je ParKing. Aplikacija samodejno označi, kje ste parkirali svoj avto. Kako? V aplikaciji morate najprej v nastavitvah vklopiti samodejno označevanje parkiranega avtomobila. Ko aplikacija zazna, da je vaš telefon prekinil Bluetooth povezavo z avtomobilom, bo to mesto označila kot parkirno mesto. ParKing ne deluje v ozadju, zato vam ni potrebno skrbeti, da bo pretirano požrešen z baterijo telefona.

Shrani tudi vsa prejšnja označena parkirna mesta (bodisi ročno ali samodejno označena). Vsako oznako lahko uredite, izbrišete ali dodate opombe. Kjer ni na voljo GPS signala, lahko dodate sliko parkirnega mesta in vse ostale potrebne napotke za zanesljivo iskanje avtomobila.

Find my Car, Parked Car Locator …

Parked Car Locator in Find my Car sta osnovni aplikaciji, ki sta predvsem zelo enostavni za uporabo. Označite lokacijo parkirnega mesta, in ko je čas za vrnitev, sledite kompasu na zemljevidu. V aplikaciji Find my Car lahko dodate še koordinate in sliko parkiranega avtomobila.

Find your Car with AR

Postopek je podoben kot pri prejšnjih aplikacijah. Za vrnitev pa lahko uporabite tehnologijo razširjene resničnosti (AR), ki običajni zemljevid spremeni v AR zemljevid s prikazano dejansko okolico, kar pomeni, da se boste med iskanjem lažje orientirali po sosednjih zgradbah.

Waze

Waze je priljubljena alternativa aplikacije Google Zemljevidi, ki prav tako ponuja funkcijo samodejnega shranjevanja parkirnega mesta. Pogoj je, da ste pred tem aplikacijo uporabili za navigacijo do končnega cilja. Ko boste zaprli aplikacijo, bo ta na zemljevidu samodejno označila lokacijo avtomobila. Nato morate le slediti navodilom za vrnitev do avtomobila.

Samsung Bixby, Samsung SmartThings, Apple AirTags …

Digitalni asistent Bixby Samsung uporabnikom omogoča, da si namesto njih samodejno zapomni lokacijo parkiranega avtomobila. Funkcijo morate najprej vklopiti v Bixby nastavitvah.

Samsung ima priročno funkcijo SmartThings, s katero se lahko povežete z zunanjimi Bluetooth napravami, kot na primer Samsung SmartTag (40 € za dve sledilni napravi). Lokator pustite v avtu, na primer v predalu ali naslonjalu za roke. Vzemite v roke telefon, povežite se s sledilno napravo s pomočjo funkcije SmartThings in poiščite svoj avto. To je tudi odlična preventivna rešitev v primeru kraje avtomobila.

Applova alternativa so lokatorji AirTags, ki delujejo na zelo podoben način (36 € za 1 sledilno napravo). Priročni so tudi za lociranje drugih predmetov, na primer prtljage v primeru izgube na letališčih in podobno.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android aplikacije iOS aplikacije pametni telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več