Poslovne rešitve
09.06.2021 15:22

Deli z drugimi:

Share

Kako najhitreje do nepovratnih sredstev?

Razpisi za nepovratna sredstva igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju inovacij v zasebnem sektorju. Kljub ogromnemu potencialu se številna podjetja ne prijavljajo na tovrstne razpise, ker se ne zavedajo, da lahko konkurirajo večjim podjetjem.
Grantly je poenostavil prijavo na razpise za nepovratna sredstva.
Grantly je poenostavil prijavo na razpise za nepovratna sredstva.

Glavni cilji javnih razpisov za nepovratna sredstva so večanje družbene blaginje, izboljševanje kakovosti življenja ter spodbujanje gospodarske rasti. Prednost razpisov je v sistemu odločanja, kjer predloge oziroma kandidate ocenjujejo strokovnjaki. To so lahko tudi neodvisni kandidati, ki jih država ali določena komisija najame za določene razpise. S tem se izognejo subjektivnosti in poskrbijo, da predloge ocenjujejo strokovnjaki z bogatimi izkušnjami in znanjem s področja razpisov. Uspešna pridobitev nepovratnih sredstev omogoča hitrejšo rast in razvoj vaše organizacije. Ključnega pomena za pridobitev sredstev so inovativna ideja, primeren razpis in uspešna prijava.

Kaj pa sploh so javni razpisi za nepovratna sredstva? Kakšen je postopek prijave? Kje lahko najdete javne razpise? Ste podjetnik, ki si želi uresničiti svoje ideje, a nimate dovolj sredstev? Prav v tem trenutku je to uganka za večino podjetij, kar pomeni, da je celoten postopek oziroma sistem številnim podjetjem velika neznanka.

Kaj so nepovratna sredstva in kako priti do njih?

Nepovratna sredstva so denarna vsota, dodeljena vašemu podjetju po končanem postopku prijave za pridobitev sredstev. Na prvi pogled nekateri mislijo, da je to lahek in »zastonj« denar, a je postopek dolgotrajen, ki zahteva veliko časa in truda. Nepovratna sredstva je mogoče pridobiti iz več virov.

Lokalni ali občinski razpisi so namenjeni razvoju lokalne skupnosti. Večinoma jih razpisujejo občine za neprofitni in kmetijski sektor. Prijavijo se lahko tudi podjetja in organizacije iz lokalne skupnosti, saj občina želi podpirati domača podjetja, ki bodo delovala v dobrobit in razvoj občine.

Nacionalni razpisi pritekajo iz številnih ministrstev, Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, Eko sklada ter drugih državnih agencij in organov. Namenjeni so predvsem MSP-jem, saj je v njihovem skupnem interesu gospodarska rast. Potencialni kandidati pa so tudi samostojni podjetniki, posamezniki, organizacije in občine.

Evropska komisija dodeljuje neposredne finančne injekcije v obliki nepovratnih sredstev projektom ali podjetjem, ki prispevajo k uresničevanju politik Evropske unije. Sredstva se dodelijo projektom na različnih področjih, od raziskav, izobraževanja do humanitarne pomoči. Evropska komisija po navadi projekta ne financira v celoti, ampak mora prejemnik projekt delno financirati s svojimi sredstvi.

Zakaj se več podjetij ne poslužuje nepovratnih sredstev?

Kdo bi se branil dolgoročnega projekta v sodelovanju z Evropsko unijo ali pa z ministrstvom Republike Slovenije? Za nekatera podjetja to lahko pomeni razliko med uspehom ali zaprtjem, še posebej v teh časih, ko je stanje na trgu izredno nepredvidljivo. Številna podjetja so bila primorana zapreti svoja vrata, bodisi zaradi pomanjkanja prometa ali pa ker so enostavno ostala brez sredstev za izpolnjevanje svojih ciljev.

Zgodba bi se lahko razvila v drugačni smeri, če bi podjetja imela dostop do koristnih informacij o razpisih za nepovratna sredstva. S tem ne mislimo samo na preglednost razpisov, torej kje so objavljeni in kakšni so pogoji za prijavo, ampak tudi na transparentnost celotnega postopka prijave. Kot že rečeno, je postopek lahko dolgotrajen in pretirano zapleten, kar odvrne številna podjetja in posameznike. Prav tako je težko locirati sebi primeren razpis. Kaj je rešitev?

Grantly vas vodi skozi celoten postopek

Podjetje Atol se je spopadlo z izzivom s spletno platformo Grantly, ki hrani celovito zbirko evropskih in domačih razpisov za javna sredstva. Dostavi vam izbrane relevantne zapise po e-pošti takoj, ko so objavljeni. Prihrani vam do 90 % časa, istočasno pa vam izbrane razpise predstavi na prijazen in razumljiv način.

Grantly vam bo pomagal poiskati tako želeno finančno pomoč in usmeriti vaše podjetje na pravo pot. Če so bila do sedaj nepovratna sredstva skrita pod goro birokracije in formalnega jezika, imate odslej na široko odprta vrata za nove izzive.

Poleg obveščanja po pošti o pravih razpisanih sredstvih, razvijalci Grantly-ja pripravljajo še novo funkcionalnost, za katero menijo, da bo pomagala organizacijam. Gre za informacije o organizacijah, ki se prav tako nameravajo prijaviti na razpis, ki zanima tudi vas.  

Prva prijava je velika težava za številna podjetja, še posebej za tista, ki nimajo izkušenj z mednarodnimi prijavami. Postopek je zelo naporen in pogosto neuspešen. Veliko lažje in ceneje je najti partnerja, ki se zna prijavljati in za kandidaturo potrebuje partnerja v drugi EU državi, ki je lahko tudi Slovenija. Tovrstna priključitev k prijavi je zelo dober način za pridobivanje izkušenj, sredstev, mednarodnih in poslovnih povezav.

Več o edinstveni platformi Grantly na spletni strani grantly.eu.

Vas zanima več iz te teme?
nepovratna sredstva Grantly

Prijavi napako v članku