Računalništvo, telefonija
06.01.2018 10:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako letalske družbe določajo cene?

Mnogi vsakodnevno potujejo z različnimi letalskimi družbami. Večina misli, da je cena letalske karte zgolj naključna, vendar je plod mnogih enačb in izračunov.
Cene so več kot samo naključje!
Cene so več kot samo naključje!

Tako recimo lahko pri različnih letalskih ponudnikih izberemo različne razrede udobja, v katerem bomo potovali, kar tudi pomeni različno ceno. Ceno določajo tudi posebni “dodatki” na karto, kot je predhodno vkrcanje, brezplačna prtljaga, možnost odpovedi v zadnji minuti, ipd. S tem prevoznik sam nima stroškov, zato to predstavlja zgolj profit.

Letalski ponudniki se pa tudi večkrat uskladijo glede na relacijo. Tako recimo lahko za določeno relacijo pri vseh ponudnikih plačamo isti znesek, pri čemer je samo razlika v ponudniku in ne v ceni, tako se izognejo konkurenci in ima potnik izbiro, katero letalsko družbo želi izbrati.

Cena je določena tudi na zunanje okoliščine, kot tudi na čas potovanja. Tako na primer lahko ob vikendih plačamo tudi do večkrat višjo ceno, kot med tednom, medtem ko nekateri ponudniki, predvsem nizkocenovniki ne letijo vsak dan, temveč vsak drug dan, oziroma sami določijo dneve potovanja, kot tudi lahko v večini primerov pri nizkocenovnikih pozabimo na polete ob vikendih in na večja letališča.

Nizkocenovniki po navadi izberejo oddaljena letališča izven centra mesta, zaradi nižje “najemnine”, saj za vsak vzlet in pristanek, kot tudi ko je letalo na tleh morajo plačati določeno vsoto letališču. Tako tudi uporabljajo ista letala, saj pilote izobražujejo samo za določen tip letala, kar je cenovno ugodno.

Tako so leti v ponedeljek, na začetku tedna in v četrtek in petek ob koncu tedna, bistveno dražji kot ostale delovne dni.

V razmislek moramo vzeti tudi povratne karte, saj so ugodnejše, kot pa če vzamemo dve enosmerni, saj tako sistem razloči da smo poslovnež in nam zaračuna večjo ceno kot običajno. Cena je tudi različna, če se odločimo za potovanje v zadnji minuti ali ga načrtujemo par mesecev v naprej. Potovanje v zadnji minuti se pa nam lahko tudi splača, saj večkrat poslovni uporabniki odpovejo svoj let, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, zato se takrat cena za sedež bistveno zniža, saj je glavni cilj letalskega ponudnika zapolniti vse sedeže.

Torej, če kupujete karto, kupite jo v torek ali v sredo in ne pozabite na povratno kot pa enosmerno. Primerjajte tudi cene med sabo in če je le možno kupite karto par mesecev v naprej, saj boste takrat dobili najverjetneje najugodnejšo ceno.


Prijavi napako v članku