30.03.2011 14:10

Deli z drugimi:

Share

Kako dober je vaš šef?

Vodja mora imeti v času sprememb visoko stopnjo moralnega razvoja, mora razumeti spremembe, graditi medosebne odnose, se učiti in znanje deliti tudi s sodelavci in v vsakem trenutku mora biti sposoben vsakemu povedati, kje se ta trenutek nahaja organizacija in njeni zaposleni.
Avtentični vodja mora zagotoviti okolje, kjer bi se lahko samouresničeval vsak posameznik, bil sprejet, se čutil soodgovornega za skupni uspeh in uresničevanje skupne vizije.
Avtentični vodja mora zagotoviti okolje, kjer bi se lahko samouresničeval vsak posameznik, bil sprejet, se čutil soodgovornega za skupni uspeh in uresničevanje skupne vizije.

Kot kompetence smatramo vse sposobnosti uporabe svojega znanja in druge zmožnosti, ki so potrebne, da neko nalogo, delo, vlogo v poslovnem procesu opravimo/odigramo uspešno in učinkovito. Obsegajo znanja, veščine, spretnosti, osebnostne in vedenjske značilnosti, vrednote, prepričanja ipd.

Kompetence je mogoče razvrstiti kot vidne (znanja, spretnosti, veščine), ki jih lahko dokaj enostavno razvijemo z izobraževanjem, urjenjem ter skrite (lastnosti, vrednote, prepričanja), ki pa jih je težje razvijati z izobraževanjem in je zato lažje iti po drugi poti in izbrati prave ljudi za prava mesta.

Za doseganje uspeha in učinkovitosti neke organizacije so pomembne tudi oz. predvsem kompetence vodij – vodstvene kompetence. Vodje so v osnovi odgovorni za doseganje organizacijskih ciljev, za spodbujanje motivacije, za zadovoljstvo zaposlenih ipd. V skladu s temi pričakovanji naj bi razvijali oz. imeli kompetence na področjih, ki zajemajo komunikacije, motivacijo, osebnost, modele vodenja, prenos znanja, timsko delo, odločanje, organiziranje itd.

Kompetence vodij so naslednje:

 • strokovnost in razgledanost
 • etično ravnanje
 • pravičnost
 • sposobnost vodenja in odločanja
 • obvladovanje komuniciranja
 • sposobnost motiviranja
 • učinkovito ravnanje s časom
 • ustvarjalnost in inovativnost
 • prilagodljivost
 • visoka čustvena inteligenca
 • sposobnost vodenja sprememb
 • sposobnost sodelovanja
 • samokritičnost
 • organiziranja dela itd.

Vodstvene kompetence za uveljavljanje sprememb lahko razdelimo v tri večje skupine:

Kognitivne kompetence – divergentno mišljenje, kritično presojanje, ustvarjalnost, reševanje problemov, analitično mišljenje, obvladovanje števil.

Funkcionalne kompetence – obvladovanje komuniciranja, obvladovanje tehnologij, medkulturna kompetentnost, postavljanje ciljev, sposobnost učenja, načrtovanja osebne kariere, podjetnost, motiviranje.

Osebnostne in socialne kompetence: upravljanje odnosov, obvladovanje timskega dela, empatičnost, etičnost, zgled, aktivno poslušanje, spraševanje.

Avtentični vodja mora zagotoviti okolje, kjer bi se lahko samouresničeval vsak posameznik, bil sprejet, se čutil soodgovornega za skupni uspeh in uresničevanje skupne vizije, soustvarjal pozitivne medosebne odnose, se razvijal, je postal izziv za prihodnost. Je odgovor na ta izziv avtentično vodenje, razvoj učeče se organizacije? Čudežne formule verjetno ni, se pa lahko približamo temu in se vrnemo nazaj k našemu bistvu – avtentičnosti.

Avtentično vodenje je postalo zanimivo za raziskovanje in izziv za management po letu 2004. Hitre spremembe, krizne situacije, rušenje odnosov v organizacijah in iskanje novih rešitev, poti za obstoj in uspešnost, od vodij zahteva predvsem drugačen pogled, fleksibilnost, ohranitev zaupanja, pozitivizma in sodelovanja z zaposlenimi ter skrb za stalno izmenjavo izkušenj med zaposlenimi.

Več o tej tematiki boste našli v priročniku Direktor – ZEN vodenja.

VIR: Verlag Dashöfer

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več