Računalništvo, telefonija
23.04.2013 06:17

Deli z drugimi:

Share

Kaj se skriva v mobilniku za 9 evrov?

Kitajska spletna prodajalna Mingtong Digital Mall je ponudila v prodajo mobilni telefon, za katerega je v prosti prodaji potrebno odšteti zgolj preračunanih devet evrov. Ker lahko vgrajeno litij-ionsko baterijo novinca napolnimo s priloženim polnilcem, je ta primeren celo za vsakdanjo uporabo.
Mobilni telefoni bodo kmalu postali cenejši od kruha!
Mobilni telefoni bodo kmalu postali cenejši od kruha!

Na Kitajskem je pred kratkim spletna prodajalna Mingtong Digital Mall pričela s prodajo mobilnega telefona, ki ga vrednoti na zgolj preračunanih devet evrov. Tu gre za mobilnik, ki je na voljo v prosti prodaji in za njegov nakup ne potrebujemo niti osebnega dokumenta. Ker na Kitajskem gre tovrstni cenovno ugodni mobilni telefon v prodajo kot za stavo, so se zanesenjaki spletnega portala iFixit odločili, da ga razstavijo in »pogledajo«, kakšna strojna oprema se skriva v njem.

Pod ohišjem iz cenovno ugodne plastike so zanesenjaki »odkrili« 32-bitni procesor Mediatek MT6250DA frekvence 260 megahercev, sistemski pomnilnik kapacitete osem megabajtov, ceneni dvobarvni zaslon OLED in miniaturno baterijo. Tu so na voljo še podpora za štiri različna omrežja GSM, predvajalnik MP3 in modrozoba povezava. Vse komponente so pritrjene neposredno na osnovno ploščo, saj to še dodatno poceni proizvodni proces mobilnega telefona.

Telefon Gongkai Phone dejansko ni koristen zgolj za turiste in tiste, ki imajo bolj kot ne zlonamerne namene, saj lahko vgrajeno litij-ionsko baterijo napolnimo s priloženim polnilcem. Glede na to, da je za mobilni telefon, polnilec in embalažo skupno potrebno odšteti zgolj preračunanih devet evrov, se nakup novosti morda celo splača – vsaj za tiste, ki mobilnih uporabljajo izključno samo za klicanje in še to zgolj takrat, ko se jim kaj pripeti na poti.


Prijavi napako v članku