Obvestila podjetij
01.02.2021 12:07
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj pa, če bomo izobraževali zaposlene, pa bodo potem odšli?

.. Vedno več podjetij se odloča za izobraževanje zaposlenih, da ohranijo prednost pred konkurenco, le najbolj iznajdljivi pa pri tem še prihranijo ..
Kaj pa, če bomo izobraževali zaposlene, pa bodo potem odšli?
Kaj pa, če bomo izobraževali zaposlene, pa bodo potem odšli?

Pogosta dilema, ki se dandanes pojavlja pri delodajalcih je, ali se sploh splača vlagati v izobraževanje zaposlenih, če obstaja najmanjša verjetnost, da kmalu zatem menjajo zaposlitev. Podjetje v delavca vloži sredstva, da bi ta doprinesel in pomagal njihovi ekipi, zato so vodilni velikokrat pri odločanju ali zaposlenega napotiti na izobraževanje ali ne, precej previdni. Pa vendar, kot nam že internet takoj ponudi: »Kaj pa, če ne bomo vlagali v izobraževanje zaposlenih, pa bodo ostali pri nas?«

Da podjetje v današnjih časih ostane konkurenčno, mora vlagati v svoj razvoj. To še posebej drži za IT panogo, kjer so spremembe prisotne na dnevni bazi in zaposleni z lanskoletnim znanjem zelo težko konkurirajo kolegom, ki so na tekočem z najnovejšimi spremembami in posodobitvami programov, ki jih pri svojem delu uporabljajo. Zadržek, ali naročiti določeno izobraževanje, se pogosto pojavi tudi zaradi cen IT izobraževanj, ki lahko dosežejo tudi več tisoč evrov na posamezno izobraževanje po osebi. Kako bi torej poskrbeli za izobražen kader in ohranili še nekaj letnega budžeta?

V Sloveniji med ponudniki IT izobraževanj izstopa podjetje Housing Co. d.o.o., ki se je svojim  uporabnikom približalo s paketi NLT (no limIT training). Paketi so narejeni podjetjem prijazno, saj lahko podjetje samostojno izbere paket (glede na število zaposlenih v IT oddelku, ki bi se želeli udeleževati izobraževanj) in si tako optimizira strošek letnega izobraževanja. Podjetje, ki ima v IT oddelku zaposlenih 15 ljudi, se lahko odloči za korporativni NLT. Brez tega paketa bi namreč že samo z enim izobraževanjem na leto (na zaposlenega) hitro presegli znesek 20.000 evrov, ravno ta paket pa jim nudi celo leto neomejenih izobraževanj za vse zaposlene in znaša le 17.000 evrov. Po podatkih podjetja Housing, lahko stranke z izbiro njihovih paketov izobraževanj na leto brez težav prihranijo tudi do 50.000 evrov. Seveda pa je število zaposlenih v IT sektorju v podjetjih različno, zato so pri Housingu sestavili še tri dodatne pakete:

–          NLT S (do 10 zaposlenih)

–          NLT XS (do 5 zaposlenih)

–          NLT individualna (za enega zaposlenega)

Podrobnosti paketov si lahko ogledate na njihovi spletni strani https://www.housing.si/NLT_sistem/. Prepričani smo, da bo vsako podjetje našlo paket, ki bo zaposlenim omogočil napredovanje pri svojem delu. Ponujajo veliko izbiro tečajev, od uradnih Microsoftovih do Red Hat (Linux) in CompTIA (projektno vodenje) izobraževanj. Celoten seznam trenutno razpisanih in potrjenih tečajev najdete na naslovu https://www.housing.si/Novice/Priporočamo_2_1/.

Dodatno darilo, ki ga ob sklenitvi treh večjih NLT naročnin prejme naročnik, nas je še posebej presenetilo. Podjetje Housing je poskrbelo tudi za ostale zaposlene, saj jim (glede na paket, ki ga izberejo) podarja tudi določeno število mest za uporabo portala Mojeznanje.si.

Portal MojeZnanje.si, ki je z načinom nudenja izobraževanj edinstven v Sloveniji, ponuja pestre tematike poslovnega znanja in vsebine pisarniške produktivnosti za podjetja, na voljo so tudi tečaji oblikovanja in marketinga, fotografije, zdravja in fitnesa, učenje jezikov, vsebine osebnostnega razvoja, otroškega kotička in vsebine za starše. V zadnjem letu je portal precej zrasel – na voljo za izvedbo je že več kot 600 različnih webinarjev. Posebnost portala, ki jo velja izpostaviti, je redna izvedba jutranje motivacije vsak torek in sredo, ko se predavateljica v živo pogovarja z udeleženci, jim tako polepša dan in zagotovi dodatno motivacijo.

Popolnoma nova je tudi vsebina telovadbe na delovnem mestu; gre za 10-minutne izvedbe vaj štirikrat tedensko, ki so namenjene zaposlenim v pisarnah in razgibavanju med sedenjem. Najbolj obiskane vsebine v zadnjem času so predvsem: 

  • Učinkovito učenje pri šolanju na daljavo
  • Osnovni tečaj Microsoft Teams 
  • Nadaljevalni tečaj Excela
  • Kreativno razmišljanje
  • Samozavestna komunikacija in krepitev samozavesti
  • Kako se osvoboditi jeze in zamer
  • Osnove poslovnega bontona
  • Tehnike za osebnostno rast in razvoj

Tako tudi čas ne bo več težava, saj lahko preko portala Mojeznenje.si izobraževanja spremljate, ko imate čas in v tempu, ki vam najbolj odgovarja. Vsekakor pa je čas, ki ga porabimo za izobraževanje zaposlenih dobro porabljen čas, saj se tako lahko izognemo najemu zunanjih izvajalcev, hkrati pa pohitrimo in izboljšamo postopke dela.

Večina zaposlenih ceni vložek, ki ga delodajalec nameni njihovemu izobraževanju in tudi zato raje ostane na izbranem delovnem mestu. Za tiste, ki ste še vedno malce skeptični glede razvoja vaših zaposlenih, pa spodnja misel gospoda Richarda Bransona: »Izobrazite zaposlene tako, da bodo brez težav našli drugo službo, vendar delajte z njimi tako dobro, da druge službe ne bodo niti iskali.« (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri HOUSING Co. d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več