Računalništvo, telefonija
06.03.2018 10:15

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam prinašajo letošnji najboljši pametni telefoni?

Kaj nam prinašajo letošnji najboljši pametni telefoni?
Kaj nam prinašajo letošnji najboljši pametni telefoni?

Prvi najbolj težko pričakovani “velikani” mobilne telefonije že počasi polnijo trgovske police in pri vseh lahko opazimo vzorec. Številne od letošnjih naprav so opremljene z Qualcomm Snapdragon 845 procesorjem, ki je izšel decembra lani. O dotičnem čipu je bilo veliko govora in potrošniki s(m)o bili nestrpni vse od izida. Ne glede na to, da je od takrat preteklo le nekaj mesecev, so vsi večji akterji na področju mobilne telefonije že zapopadli omenjeni procesor in ga vključili v svoje nove modele.

Odločili smo se, da naredimo nekoliko splošnejši pregled lastnosti, s katerimi nas bodo leto razvajali največji proizvajalci pametnih telefonov. Katere so torej tiste lastnosti, ki bodo dominirale v industriji pametnih telefonov?

Večjih presenečenj ne smemo pričakovati

Vse naprave bodo najprej zmoglivejše od svojih predhodnikov. Novi procesor je za 30% zmoglivejši, kar se tiče hitrosti grafike in centralne procesne enote, poleg tega pa ob tem porabi 30% manj energije kot čipi v najboljših telefonih iz leta 2017.

Hitrejše delovanje in podaljšana vzdržljivost baterije sta zgolj vrh ledene gore. Naslednja lastnost, ki je sicer napovedana za prihajajoče izdaje in upamo, da bo dejansko zaživela, je 10-bitna HDR tehnologija, ki je že zaživela z modelom Sony XZ2. Nova lastnost omogoča kvalitetnejše videoposnetke, več barvnih odtenkov in rezultate v obliki realnejših fotografij. Poleg globine barve je enostavno več barv, s katerimi lahko delamo, kajti tehnologija podpira več kot milijardo barv. Takšen barvni spekter in globina nista na voljo še na nobeni kameri, ki stane več tisoč evrov, bosta pa na voljo na naši napravi, ki jo nosimo v žepih.

Lastnost, na katero se lahko prav tako kmalu pripravimo, je “super slow motion” (“super počasen posnetek”). Sony XZ2 in Samsung Galaxy S9/S9 Plus uporabnikom ponujata snemanje z 960 f/s, kar po domače povedano pomeni zelo, zelo počasen posnetek. Druge naprave bi naj bo do sedaj znanih informacijah ponujale 240 f/s. Pričakujemo lahko nove tipe objav na družbenih omrežjih, ki bodo polne takšnih in drugačnih zanimivih videoposnetkov.

Skupaj s predstavljenimi kamerami na teh napravah prihajajo med drugim tudi novosti na področju umetne inteligence, za kar se v največji meri lahko zahvalimo vpeljavi Snapdragon 845 procesorja. Večina letošnjih naprav bo omogočala “real-time” navidezno resničnost, kar pomeni, da bomo lahko snemali “real-time” animirane videe. Sony XZ2 premore tudi 3D Creator, ki nam omogoča skeniranje obraza in drugih objektov, sam pa potem naredi 3D model, ki je uporaben direktno za pametni telefon. Vse te novosti in pripadajoča tehnologija kažejo, kako daleč je prišlo prepoznavanje obraza v zadnjih nekaj letih, še posebej, ker govorimo “zgolj” o uproabi majhne kamere na telefonu.

Zadnja stvar, ki jo velja omeniti, ko govorimo o kamerah prihajajočih se telefonov, je zmožnost dodajanja AR objektov v naš, realen svet brez posebnih aplikacij. Sicer smo tovrstne lastnosti in orodja že spoznali pri zadnji generaciji iPhona in drugih telefonov, sedaj pa lahko pričakujemo, da bo nova generacija procesorjev poskrbela za stopnjo višje. Navidezna resničnost bo bolj natančna, hitrejša in v celoti učinkovitejša. Za zdaj bi težko rekli, da obstaja več primerov kvalitetne rabe navidezne resničnosti, vendar je vseeno zanimivo pogledati, kako hitro se tehnologija izboljšuje.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več