Računalništvo, telefonija
05.11.2020 08:02

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od prvega računalnika Mac s procesorjem Apple?

Podjetje Apple naj bi lastni procesor s sredicami ARM predstavilo 10. novembra.
Podjetje Apple naj bi lastni procesor s sredicami ARM predstavilo 10. novembra.

Pred kratkim smo poročali o najavi podjetja Apple, da bo organiziralo še en tehnološki dogodek, ki bo potekal 10. novembra, prenos dogodka pa bo v živo bo potekal na Applovi uradni spletni strani. Spletne govorice vse glasneje nakazujejo na to, da bo podjetje Apple v okviru dogodka “one more thing” (“še ena stvar”) javnosti razkril naslednjo generacijo lastnih računalnikov, katero bo prvič poganjal Applov lastni procesor Apple Silicon. Novi računalniki bodo obenem pomenili pomembno spremembo v več kot desetletje dolgem partnerstvu med Applom in Intelom, saj je ta proizvajal procesorje za Applove namizne računalnike in prenosnike vse od leta 2006.

Uporabniki imajo do prvega osebnega računalnika Mac s procesorji Apple Silicon zelo visoka pričakovanja, saj so procesorji ARM že davno “prekosili” klasične procesorje x86. Procesorji s sredicami ARM ponujajo tudi precej večjo zmogljivost ob precej manjši porabi električne energije, kar pripomore k znatno daljši avtonomiji delovanja prenosnih računalnikov. Poleg tega bo v okviru operacijskega sistema macOS mogoče poganjati aplikacije izdelane za mobilni iOS.

Prvi procesor Apple Silicon z razvojno oznako A14X naj bi bil opremljen s kar 12 procesorskimi jedri izdelanimi s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Osem procesorskih jeder bo namenjenih zahtevnejšim opravilom, štiri pa bodo energijsko varčna jedra. Procesor Apple Silicon bo izdelan na osnovi zmogljivejših jeder imenovanih Firestorm, ki bodo poskrbeli za nemoteno delovanje, medtem ko bodo pri procesorsko manj zahtevnih opravili nalogo prevzela procesorska jedra s tovarniško oznako Icestorm. Poleg učinkovitejšega delovanja in manjše porabe električne energije, bodo ti lahko na račun manjšega segrevanja opremljeni z učinkovitejšimi in predvsem tihimi hladilnimi sistemi.

Podjetje Apple bi s prehodom na procesorske sredice ARM seveda posredno znižalo še proizvodne stroške, in sicer med 40 in 60 odstotki, kar je seveda v interesu računalniškega giganta. Poznavalci so prepričani, da bo Apple s procesorji ARM najprej opremil vstopne različice osebnih računalnikov Mac Mini in iMac, nekoliko kasneje pa naj bi bili preobrazbe deležni tudi zmogljivejši osebni računalniki iMac Pro in Mac Pro, ki bodo s procesorji ARM seveda pridobili največ. Prvi osebni računalnik s procesorjem Apple naj bi bil naprodaj na začetku leta 2021.


Prijavi napako v članku