Računalništvo, telefonija
23.07.2021 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj vse omogoča USB-C?

Vse več prenosnikov, tako znamke Mac kot tudi Windows in mobilnih telefonov je opremljenih z vmesnikom USB-C. Želite izvedeti, zakaj je koristen, kaj USB-C sploh pomeni in kako se razlikuje od predhodnikov?
Prisotnost ali odsotnost vrat USB-C postaja vse bolj pomembna pri nakupu računalnika.
Prisotnost ali odsotnost vrat USB-C postaja vse bolj pomembna pri nakupu računalnika.

Univerzalni vmesnik za vse naprave so pobožne želje vsakega navdušenca tehnologije. V najboljšem primeru bi imeli vojno vmesnikov, ko določen format kraljuje nekaj let, dokler ga s prestola ne izrine novejši in hitrejši. VHS kasete sta izrinila CD in DVD, njiju pa Blu-ray, ki se je z ukinitvijo soočil zaradi spletnih pretočnih storitev.

Toda USB-C je drugačen in morda celo zares univerzalen, vsaj tako namiguje njegova kratica (Universal Serial Bus). Vrata USB Type-C so zdaj na voljo pri vseh napravah, od preprostih zunanjih trdih diskov do vrhunskih prenosnikov in najnovejših pametnih telefonov. Čeprav so vsa vrata USB-C videti enako, se njihove zmogljivosti precej razlikujejo.

Kaj je skrivnost njegovega uspeha?

usb-c-prenosniki-polnjenje-podatki

Je industrijski priključek za prenos podatkov in napajanje po enem kablu. Priključek so razvili pri USB Implementers Forum (USB-IF), skupini podjetij, ki je v preteklih letih razvila, certificirala in razširila uporabo USB standarda. Članstvo te organizacije šteje več kot 700 podjetij: med njimi so Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft in drugi.

Široko sprejemanje tehnoloških velikanov je zelo pomembno, saj je prav njihovo članstvo razlog, da so proizvajalci potrošniške elektronike USB-C tako zlahka sprejeli. Applova priključka Lightning in MagSafe se na primer nista razširila izven Applovih naprav, zato sta postala zastarela. Delček krivde pa se skriva tudi v uspehu USB-C standarda.

Je USB-C podoben mikro USB-ju?

USB-C je na prvi pogled res podoben priključku mikro USB, vendar je USB-C bolj ovalne oblike in nekoliko debelejši, kar mu omogoča, da izstopa z eno največjih prednosti: z možnostjo obojestranskega vklopa.

Tako kot Lightning in MagSafe, tudi priključek USB-C nima usmerjenosti navzgor ali navzdol. Pravilno poravnajte priključek z vhodnimi vrati in ni vam treba skrbeti, ali ste ga obrnili v pravo smer. Standardni kabli imajo na obeh koncih tudi enak priključek, zato vam ni treba ugotavljati, kateri konec gre kam. To pa za vse USB kable v zadnjih 20 letih ni veljalo, saj ima v večini primerov vsak konec drugačen priključek.

USB-C in USB 3.2?

Stvar se zaplete pri številkah, pritrjenih na vhodna vrata naprav. Najpogostejša hitrost, na katero so ocenjeni priključki USB-C, znaša 10 gigabitov na sekundo (Gbps). Vhodna vrata USB-C, ki podpirajo omenjeno in hkrati tudi največjo hitrost, se imenujejo USB 3.2 Gen 1×2.

usb-c-računalniki-prenosniki

Tu se pojavi prva zmeda, saj lahko vrata USB s hitrostjo 10 Gbps obstajajo tudi v prvotni, večji obliki USB tipa, ki se imenujejo USB 3.2 Gen 2×1. Nekatera starejša vrata USB-C podpirajo »le« do največ 5 Gbps hitrosti, zato bodite pozorni na oznako USB 3.2 Gen 1×2 ali 10 Gbps. Ne glede na izbiro so vsa omenjena vrata združljiva s predhodniki, omejena so le na hitrost najpočasnejšega elementa.

Nekatera USB-C vrata uporabljajo oznako USB 3.2 Gen 2×2 z največjo hitrostjo 20 Gbps. USB-IF se je odločil za oznako 2×2, ker ta standard podvoji podatkovne pasove v kablu USB-C, s čimer lahko doseže hitrosti do 20 Gbps. Povezava še ni široko dostopna, opazili jo boste v nekaterih vrhunskih osnovnih ploščah osebnih računalnikov. Na obzorju je torej še en velik napredek, ki bo po vsej verjetnosti zasenčil tudi to izredno hitro povezavo. Imenuje se USB4.

Številne vloge USB-C povezave

Stara USB-A vrata so primarno služila le kot podatkovna vrata za povezovanje pogonov ali zunanjih naprav, kot so miške in tipkovnice. Po drugi strani pa USB-C lahko naredi veliko več. Ena izmed najbolj uporabnih funkcij USB-C povezave je možnost zagotavljanja zadostne količine moči za polnjenje pametnih naprav, kot sta prenosnik ali pametni telefon. Številni lahki prenosniki so v zameno za priročnost USB-C standarda popolnoma odstranili tradicionalen način napajanja s kablom v obliki cevi.

USB-C podpora za istočasno pošiljanje video signalov in napajanje pomeni, da se lahko povežete in napajate izvorno napravo DisplayPort, MHL, HDMI ali s katero koli drugo napravo pod pogojem, da imate ustrezen kabel in adapter. USB-C vpliva tudi na prenos zvoka, vendar do zdaj še ni uspel v enaki meri izriniti 3,5-milimetrskih priključkov, kot so USB-A in ostali. Pred nakupom novega računalnika zato obvezno preverite, katera USB-C vrata se nahajajo ob strani.

Thunderbolt 3 in 4: še več hitrosti

Najbolj uporabna protokola, ki ju podpirajo vrata USB-C, sta Thunderbolt 3 in 4, ki zmanjšata porabo energije, omogočata prenos do 100 vatov moči in hitrosti do 40 Gbps.

Vrata USB-C s podporo za Thunderbolt 3 ali 4 potrebujejo le en kabel za prenos moči in velikih količin podatkov v in iz zapletenih pametnih naprav, kot je računalnik, kar so hitro izkoristili proizvajalci prenosnikov. Najnovejša standarda nista prisotna pri vseh USB-C vratih. Nekatere naprave imajo lahko več kot samo en USB-C vhod, vendar je velika možnost, da Thunderbold standard podpira le eden od njiju.

usb-c-vmesnik

Thunderbolt negotovost naj bi se razblinila z novim USB4 standardom. Vrata USB4, ki so se pred kratkim začela pojavljati na določenih prenosnikih, privzeto podpirajo hitrosti Thunderbolt 3, hkrati pa ostanejo združljiva z USB 3 ter še vedno uporabljajo enako fizično obliko USB-C priključka.

Kakšna pa je razlika med Thunderbolt 3 in 4? Prednost Thunderbolt 4 se skriva v podpori za pošiljanje video signala na dva 4K zaslona ali en 8K zaslon. Prav tako se podvoji hitrost prenosa podatkov prek PCI Express, kar koristi uporabnikom, ki iz shranjevalnih pogonov redno prenašajo večje količine datotek.

Ali potrebujete USB-C?

Prisotnost ali odsotnost vrat USB-C postaja vse bolj pomembna lastnost ob nakupu računalnika. Če kupujete ultra tanek prenosnik, bo skoraj zagotovo imel vsaj ena USB-C vrata. Če ste bolj ljubitelj namiznih računalnikov, boste tudi tam našli vsaj en USB-C vhod. Nekateri namizni računalniki so opremljeni z USB-C vhodi tudi na sprednji strani, torej na samem ohišju.

Tudi če trenutno ne potrebujete USB-C vhoda ali menite, da vam njegove dodatne funkcije ne pridejo v poštev, boste v bližnji prihodnosti skoraj zagotovo spremenili svoje mnenje. Strokovnjaki so komaj začeli odkrivati potenciale, zato v naslednjih letih lahko na področju USB standardov pričakujemo še številne razvojne uspehe.

Vas zanima več iz te teme?
USB vmesnik USB-C

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NARVIS d.o.o.

Cesta XIV. divizije 5, 2000 Maribor, Tel: 02 620 35 90
Potrebujete kakovostne IT storitve, računalniško podporo in poslovne IT rešitve na ključ? Podjetje Narvis d.o.o. z najsodobnejšimi znanji zagotavlja kakovostno delovanje IT opreme ... Več

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

Normstudio, MEGLENOV NORM, k.d.

Škrilje 77, 1292 Ig, Tel: 064 11 22 91
Se še spomnite časov videorekorderjev in VHS kaset? Zagotovo se spomnite mučnih trenutkov, ko ste trepetali med navijanjem kaset in upali, da so spomini ostali nepokvarjeni. Prav ... Več