Življenjski slog
Poslovne rešitve
23.06.2022 08:04

Deli z drugimi:

Share

Zakaj izbrati IR ogrevanje in kako lahko še dodatno znižate stroške?

Kako se ogrevate? Na drva, olje, peč, toplotno črpalko ali morda z IR paneli?
IR paneli z IR sun Wi-Fi regulatorjem zagotovijo 25 % prihranka pri porabi električne energije. Foto: Ekosen
IR paneli z IR sun Wi-Fi regulatorjem zagotovijo 25 % prihranka pri porabi električne energije. Foto: Ekosen

Ogrevanje je eden največjih potrošnikov v naših domovih. V trenutni energetski krizi vas lahko neučinkovit in neprimeren sistem za ogrevanje pošteno udari po denarnici. Če že dalj časa razmišljate o nadgradnji ali popolni prenovi, potem je morda čas, da se usmerite v bolj moderno rešitev, ki je obenem tudi okolju prijazna – infrardeče ogrevanje, IR ogrevanje oziroma ogrevanje z IR paneli.

Sedaj veste, kje začeti, vendar morate biti vseeno pozorni pri izbiri, saj se IR paneli lahko med seboj močno razlikujejo. Preden vam razkrijemo skrivnost, kako lahko na zelo enostaven način še dodatno znižate strošek IR ogrevanja, si najprej oglejmo nekaj dejstev o IR ogrevanju.

IR ogrevanje – učinkovit in naraven način ogrevanja

IR paneli uporabljajo električno energijo za ustvarjanje toplote. Kako se razlikujejo od klasičnih električnih sistemov za ogrevanje, kot so na primer električni radiatorji ali električni grelniki? IR paneli pretvorijo skoraj 100 % električne energije v toploto, zato so energetsko bolj učinkoviti in za enako ali boljšo izhodno toplotno moč potrebujejo manj časa.

Infrardeče ogrevanje je sevalna oblika toplote, ki ne segreva zraka v prostoru, ampak oddaja neviden elektromagnetni val energije. Ta se oddaja v vse, kar je v bližini, kot je na primer pohištvo, stene, tla in tudi ljudje. Predmeti absorbirajo toploto in jo postopoma spuščajo v ozračje prostora. Razlika v načinu ogrevanja je opazna takoj po vstopu v prostor. Pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju vas bo ob vstopu »zadel« vroč in težak zrak, medtem ko je ogrevanje z IR paneli podobno naravni toploti sončnih žarkov, razumljivo brez UV svetlobe.

Kaj pa namestitev in vzdrževanje? Če IR panele primerjamo z ostalimi načini ogrevanja, je investicija ugodna, zavzamejo pa tudi izredno malo prostora. V primerjavi s centralnim sistemom ogrevanja ne potrebujejo dodatnih cevi, dimnika, kotlovnice in podobno. Tudi dolgoročno gledano je IR ogrevanje zmagovalna izbira, predvsem na račun nizkih stroškov namestitve in skoraj ničelnega vzdrževanja. IR paneli se počutijo doma na vsaki steni ali stropu, za delovanje pa jih morate le povezati z bližnjo vtičnico. IR ogrevanje oziroma IR paneli se lahko pohvalijo tudi z dolgo življenjsko dobo in kar 15-letno garancijo. 

IR paneli imajo 15-let garancije in se podajo v vsak prostor.

Na dolgem seznamu prednosti je vredno izpostaviti tudi pozitiven učinek tovrstnega ogrevanja na zdravje. Infrardeče grelne plošče ne ustvarjajo kroženja zraka in prahu, kar bo še posebej razveselilo posameznike s težavami z alergijami. Pri IR ogrevanju se raven vlage ne spreminja – nič več kondenzacije in nastanka plesni. IR ogrevanje lahko izboljša krvni obtok in normalizira krvni tlak, zato se z IR paneli pogosto grejejo v zdraviliščih in bolnišnicah.

Glavne prednosti so vam zdaj znane. Pa se vam poraja vprašanje, katerega ponudnika izbrati in kaj je skrivnost za še dodatno 25 % nižji račun za IR ogrevanje? Na trgu je veliko ponudnikov, le en pa poleg razvoja lastnih IR panelov najvišje kakovosti omogoča še rešitev za dodatno znižanje stroškov ogrevanja z IR paneli.  

Kako do 25 % manjše porabe električne energije za ogrevanje z IR paneli?

Skrivnost se skriva v podjetju Ekosen in popolnoma slovenskem produktu, za katerega so si prislužili mednarodno priznanje na sejmu MOS 2018 za inovativno tehnologijo. Razvili so napredni in inovativni IR SUN WiFi regulator, ki bistveno poveča udobje IR ogrevanja in doseže, da po vstopu v prostor ne občutite koncentrirane IR toplote, kot je to značilno pri ostalih regulacijah na trgu.

Ker se piše leto 2022 in od današnje tehnologije pričakujemo vedno več, je zasnova IR SUN WiFi regulatorja primerna tehnološkem obdobju, v katerem se nahajamo. To pomeni avtonomnost pri zaznavanju temperaturnih sprememb v prostoru in samodejno prilagajanje toplotne moči IR grelnih plošč za optimalno vzdrževanje nastavljene temperature.

Potrošniki pa zahtevajo tudi enostavno uporabniško izkušnjo. Upravljanje temperature lahko poteka na nadzorni plošči Ekosen regulatorja ali pa preko namenske aplikacije IR Sun, ki je na voljo tako na Android kot tudi iOS napravah.

Povežite Ekosen IR SUN WiFi regulator z aplikacijo IR Sun

Z aplikacijo IR Sun imate na dosegu rok popoln nadzor nad IR ogrevanjem v vašem domu. Vpogled poteka v realnem času. Preden se odpravite domov po napornem dnevu lahko predhodno preverite, ali vas bodo pričakali topli prostori. Če niste zadovoljni, lahko z enim klikom nastavite IR panele na želeno temperaturo. Upravljate lahko samo s posamičnimi grelnimi elementi za nadzor temperature po prostorih ali pa nastavite univerzalne nastavitve za celoten sistem IR ogrevanja.

Spreminjate lahko tudi način ogrevanja (Eco, Comfort, Urnik), spremljate vreme in delite dostop drugim uporabnikom. Ker pa si zagotovo ne želite, da ima ravno vsak uporabnik dostop do celotnega IR ogrevalnega sistema, lahko vsakemu profilu dodelite določene pravice. Partnerju boste tako lahko omogočili dostop do celotnega IR ogrevalnega sistema, najboljšemu prijatelju, za katerega veste, da bi hitro »zlorabil« dostop za potegavščino, pa boste pravice omejili na primer samo za sobo za goste.

Kar je pa v tem času morda najbolj pomembno, aplikacija IR Sun vam omogoča možnost popolnega nadzora nad porabo električne energije za IR ogrevanje. Spremljate lahko porabo električne energije za vsak regulator posebej ali pa za celoten sistem ogrevanja. Porabo energije lahko primerjate po različnih obdobjih, kar vam omogoča, da izdatke za IR ogrevanje natančno načrtujete za vse leto.

Če so vas prednosti IR ogrevanja prepričale ali pa že imate obstoječ sistem za IR ogrevanje in bi radi še dodatno znižali porabo električne energije, se ustavite v Ekosen salonu v Kopru, Mengšu ali Miklavžu na Dravskem polju, obiščite njihovo spletno stran ekosen.si za dodatne informacije ali pa jim pišite na info@ekosen.si in se dogovorite za ogled na vašem domu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
IR paneli IR ogrevanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več